fbpx Skip to content

Rendszeresen előfordul, hogy a semmiből előbukkanó fejlesztőcsapatok állítják magukról, hogy ők bizony kész jailbreakkel rendelkeznek, amit hamarosan ki is adnak. Persze mindig van pár intő jel, ami miatt érdemes lehet kételkedni.

Ennek a cikknek a nagy részét már a legutóbbi ilyen átverésről szóló írásunkban közzétettük, de a rendszeresen felbukkanó hasonló esetek miatt külön cikket is érdemel a dolog.

Természetesen elképzelhető, hogy az ismert fejlesztőkön kívül előálljon valaki egy jailbreakkel, ezt MuscleNerd sem tagadja, hiszen történt már ilyen korábban is:

Ugyanakkor kicsi az esélye, hiszen ha a tapasztalt fejlesztőknek is meggyűlik a baja az új rendszerrel, nehezen képzelhető el, hogy más egy csapásra megold mindent.

Ezek az átverések csak arra jók, hogy az átverést szervezők direkt vagy indirekt módon pénzhez jussanak az emberek hiszékenységéből kifolyólag. Direkt mód alatt azt érthetjük, amikor konkrétan fizetőssé teszik az alkalmazást, indirekt mód alatt pedig a kattintásroham miatt az oldal értéke ugrik meg, és tele lehet pakolni hirdetésekkel, amiért pénzt lehet kérni a hirdetőktől. Tehát minden esetben bevételt hoz az átverést tálalóknak, de rosszabb esetben még a hiszékenyektől is beszedi az adót, vagy még kártékony kódot is csempésznek az általuk kínált alkalmazásba.

A másik bevett szokás, amikor regisztrációhoz kötik az app letöltését, mert ott általában email címet is meg kell adni, így pedig egy jó kis listát lehet felépíteni, ami a fekete piacon szintén jó pénzt ér a spamküldőknél.

Hogyan ússzuk meg, hogy átverjenek?

Az alábbiakban néhány tippet adnánk arról, mi alapján ismerhető fel, hogy valami nem stimmel az adott szoftver kapcsán, legyen az jailbreak vagy függetlenítés. Ezek közül nem szükséges mindegyiknek jelen lenni, de ha már legalább egy stimmel az adott esetre, érdemes kételkedni a dolog valódiságában.

  1. A fejlesztő vagy fejlesztőcsapat. A semmiből bukkantak elő, bármiféle előmenetel nélkül.
  2. A kiadási dátum. Az ilyen szoftverek jellemzően akkor tűnnek fel a semmiből, amikor egy új eszköz vagy iOS-verzió megjelenik, vagy amikor az ismert fejlesztők még bőven a fejlesztés fázisában tartanak a valós jailbreak kapcsán, esetleg amikor egy szoftververziót már hosszabb ideje nem sikerült jailbreakelni.
  3. A bizonyíték. Legtöbb esetben az ilyen fejlesztők nem tesznek közzé bizonyító erejű videót, de még ha meg is teszik, akkor az olyan, amiben trükközésre lehetőséget adó jelek vannak. Például a videó életlen, alacsony felbontású, vagy nem látható az egész készülék a képen, illetve a firmware verziója, és nem követi az iPhoneWiki oldalán leírt irányelveket egy ilyen videó elkészítését illetően.
  4. Hirtelen meggondolja magát a fejlesztő, és nem adja ki mégsem. Ez elég sokszor előfordul. Legtöbbször a kétkedőket okolják az egészért, és sértődésükben úgy döntenek, nem adnak ki inkább semmit, mert nem érdemlik meg az emberek. A dolog másik része, amikor megadnak egy kiadási dátumot, de ezt végül folyamatosan eltolják későbbre.
  5. Bétatesztelőket keresnek. Ez semmi másra nem jó, mint biztosítani az embereket arról, hogy valódi dologról van szó. Aztán persze kiválasztanak pár embert véletlenszerűen.
  6. A szoftver elnevezése. Sokszor fontosabbnak tűnhet a szoftver neve, mint maga az app, vagy feltűnően hajaz az ismert szoftverek nevére.
  7. Jellemzően rövid fejlesztési idő. Az általuk beharangozott szoftver fejlesztése elég rövid idő alatt ugrik a 10%-os állapotról a 90%-ra.
  8. A választott weboldal. A szoftver saját domainnév nélküli, nyilvánvalóan ingyenes tárhelyen van.
  9. A szoftver mindennél jobb. Azt állítják, hogy a szoftverük olyan dolgokra is képes, amire másoké nem, és rajtuk kívül ezt senki más nem tudta megoldani.
  10. A szoftver fizetős. Amennyiben pénzt kérnek érte, az minden esetben átverés. Jobb esetben csak a redsn0w egy saját grafikus felület mögé rejtett verzióját kapjuk, rosszabb esetben mindezt valami kártevővel megpakolva.
  11. Minden kérdésre válaszolnak. Nem túl életszerű, hogy egy épp komoly fejlesztési munkán dolgozó fejlesztő vagy -csapat ráérjen minden bugyuta kérdést megválaszolni.

És mivel rendszeresek az olyan hozzászólások, amelyek nemhivatalos oldalakra mutató linkeket tartalmaznak vagy onnan idéznek, és ahol ráadásul megbízhatatlan, vagy egyenesen valótlan tartalom található, így a Gyakran Ismételt Kérdések cikkben már korábban összegyűjtöttük a csapatok hivatalos oldalait: Gyakori kérdések: melyek a jailbreaket fejlesztő csapatok hivatalos oldalai?

Az egyes fejlesztők twitter fiókjai is megtalálhatóak az iPhone Dev Team oldalán. Minden más esetben csak lopják az adott szoftver nevét, és megbízhatatlan tartalom mellett csak kattintásokat, és azzal reklámbevételt generálnak maguknak, vagy eladják az amúgy ingyenes szoftvereket egy saját grafikus felület mögé bújtatva.

Ha a fenti oldalakon kívülről érkezik valami forradalmi megoldás híre, és azt egyik ismert fejlesztő sem erősíti meg, akkor az szinte biztosan átverés, mint ahogyan azt legutóbb a DreamJB is mutatta.

Kételkedjünk, járjunk utána. Az óvatosság kifizetődőbb.

Legutóbbi frissítés: 2017.05.02.

Olvasd el a hozzászólásokat is

13 Comments

  1. Már @szergely-nek jeleztem twitteren is, hogy a Rocky-Racoon 2.0 (weboldal: [link törölve -szerk.]) már untethered jailbreaket kínál, van letölthető programjuk, amit még az új 5ös szifonomon nem mertem futtatni. A dev-team oldala nem megy, de onnan is linkelve van/volt a racoon oldal…. ennek utánanéznétek?

  2. @b3nk3: azon túl, hogy az oldal kinézete megtévesztően hasonlít a dev team egyébként működő weboldalára, ez is beleesik a fentiekbe:

    – a dev team oldalán semmiféle linket nem találni erre, sem korábban nem linkeltek erre az oldalra;
    – ha lenne ilyesmi, már régen tettek volna ki róla posztot mindenhová, saját oldalak, twitter, de sehol nincs róla semmi, noha már napokkal ezelőtti dátum van a cikknél;
    – nincsenek engedélyezve a hozzászólások – na vajon miért?

    kiegészítés:
    amellett nézd meg a domain regisztrációs idejét: “created date: 2012-09-20 17:12:15” – a rocky racoon még az 5.1.1 idején adott untetheredet, az pedig bőven szeptember előtt volt, tehát a domain hónapokkal a megjelent jailbreak után került bejegyzésre: csak lopják a nevet. ráadásul magát a jailbreaket nem is nevezték így, és külön szoftver sem készült belőle, csak egy cydiás csomag, ami a már tethered módon működő jailbreakből csinált untetheredet.

    ráadásul mivel almás eszközt törne fel, a jailbreakelő alkalmazásokat jellemzően OSX-en fejlesztik, szinte mindig hamarabb van új jailbreakelő app OSX-re, mint csak Windowsra.

    én biztosan kihagynám, de egy valamire való vírusirtó is tuti jelez rá.

  3. Kedves Jadeye!

    Egy korábbi cikkekben már írtam neked de azt már tárgytalan, érdekes dologba futottam:
    Van egy elvileg régi iBootos 3GS nálam, amire én raktam iPAD BB-t GPS nélkül használták, aztán most véletlenül (nem értenek a szép szóból) próbálták frissíteni itunes-al, persze nem ment, felment de beragadt a setupnál, aztán én downgradeltem sikeresen (05.13.04 most) de új ibootosként kezeltem mert a redsn0w ezt mondta gyanus volt de hagytam magam, persze utána olvastam hogy ipad BB nem lehet felrakni új iBootos készülékre.közben kaptam fehér képrenyős lefagyásokat, ugyhogy ez alapján http://macciti.com/showthread.php?t=4848 siekrült újra életet lehelni bele, felraktam redsn0wal egy custom 6.0.1-et ami tethered lett.Mivel végre bekapcsolt megtudtam nézni a serialt ami a következő: 860305N0EDG tehát 2010-es ami ha jól tudom régi ibootosnek kéne lenni de a redsn0w és egyéb más szoftverek új iboot-os telónak írják.Az lehetséges hogy lecserélődött az iboot?

    Előre is Köszönöm!
    Ádám

  4. Értem, akkor ennek semmi köze az iboothoz, mert akkor már értem miért tudtam iPAD BB felrakni rá. “ha a 3GS készülék 2011 34. hetén vagy utána készült (a sorozatszám xx134… kezdetű), TILOS feltenni rá az iPad basebandet,”
    Ez valami más korlátozás az iBoot-on kívül?

    Köszönöm!

  5. @Edems: igen, ez teljesen más.

  6. Sziasztok.
    Nos, először is elnézést hogy ide írok, de chrome alatt valamiért omladozik a gyakran ismételt kérdések oldal.
    Lenne egy kérdésem : Apám már jóideje nyúz egy új bootos nem jailbreakelt Iphone 3GS-t, 4.3.3-al. (Android párti vagyok, szóval semennyire nem értek az iphone-hoz, az összevissza olvasott dolgok miatt pedig még jobban megkavarodtam). Megkért, hogy frissítsem le egy olyan verzióra ami nem lassítja be a telefont, és ha már úgyis csinálom, mehetne rá egy jailbreak is. Mivel sokat használja a telefont, ezért a gépen bekapcsolgatós megoldás alapból kilőve, marad az untethered. Tudtommal a legutolsó untethered 5.1.1 verzióra van. Mivel az apple nem támogatja a régebbi szoftvereket, shsh nincs mivel nem jailbreakelt a készülék, így eléggé meg vagyok lőve. Megoldható lenne valahogy, hogy 4.3.3-ról 5.1.1-re frissítsek?

  7. Sziasztok! Van egy új 4s-em, 6.0.1.-el. Mivel 6.0-val kaptam így nem volt soha jailbreakelve, tehát shsh-k sincsenek. A kérdésem az lenne, hogy van-e bármi mód az 5.1.1. downgrade-re (valahol olvastam, hogy elvileg lehetséges), vagy várjak türelemmel a 6jb.-re?!

  8. Köszi, bocs, hogy újra kérdeztem, de mivel folyamatosan frissül a redsn0w ezeket pont nem figyelem, max a jb aktuális állapotát, de még1x köszi

  9. Hali!
    Az lenne a kérdésem hogy van egy iPad 2 jelenleg 5.1.1 el és JB vel! És ujra kéne rakom de csak 5.0.1 5.1.1 6 és 6.0.1 hez van shsh mivel újonnan 5.0.1 el vettem! És a gyakori kérdésnél az van írva hogy kene 4-és shsh is de találtam egy tutorialt ami alapján meg lehet csinálni ha minden igaz!? Itt a link http://m.iclarified.com/entry/index.php?enid=25160 És a válaszokat előre is köszönöm !


Add a Comment