fbpx Skip to content

Egy új magyar fejlesztésről szeretnénk nektek beszámolni, amely az ügyeletes patika megtalálását teszi a lehető legegyszerűbbé. Erről a webalkalmazásról @strob kolléga már írt a saját oldalán egy hosszabb cikket, így annak egyes részeit engedelmével át is emelnénk.

***

Gyógyszertári ügyeletet általában a városokban található gyógyszertárak látnak el, közülük is azok, melyek relatíve könnyen megközelíthetőek (értsd: központi helyen vannak). Az, hogy melyik patika, milyen beosztásban az ügyeletes, mondhatom, hogy szinte megyénként változik. Általános gyakorlat az, hogy a megyei/régiós tisztifőgyógyszerész és a patikák konszenzuson alapuló beosztási rendje alapján, általában naponként váltakozó ügyeletet tartanak a gyógyszertárak.

A gyógyszertárak ügyeleti beosztását kötelező minden patikában, nyitvatartási időn túl is jól láthatóan elhelyezni. Ezt a tisztifőgyógyszerész az ellenőrzései alkalmával számon is kéri.

A metódus

Bizonyára veled is előfordult már, hogy nyitvatartási időn túl volt szükséged gyógyszerre. Ilyenkor a következő folyamatok játszódhatnak le:

  • elmész a hozzád legközelebb található gyógyszertárba (vagy ahova járni szoktál), és ha nincs szerencséd, miután szembesülsz vele, hogy nem ők látják el ma az ügyeletet, a kis táblázatból kibogarászod, hogy ki az ügyeletes. Név és cím kombinációval vagy a nyakadba veszed a várost (helyismeret előny), vagy elkezdesz telefonálni, hogy az mégis merre van. Ha okostelefonod van, akkor egy térkép alkamazásba be tudod írni, hogy milyen útvonalon tudsz eljutni oda.
  • ha otthon az első utad a Google-höz vezet, akkor elindulás előtt tudsz tájékozódni, hogy merre érdemes elindulnod. Érdemes az “ügyeletes gyógyszertár” + városnév kombinációt használni a kereséshez, bár sokszor még ez is irreleváns találatokat ad.
  • egy kellemetlenebb forma, mikor orvosi ügyeletre kell menned és onnan tovább a gyógyszertárba. Ha szerencséd van és jó fej az ügyeletes, esetleg ad útbaigazítást a patika elhelyezkedését illetően, bár sok esetben ők sem tudják, épp melyik az.
  • ha megközelítőleg tudod is, hogy merre van az adott utca, ahol az éppen ügyeletes patika található, még mindig ütközhetsz nehézségekbe a pontos cél megtalálásában.

Idegeskedés, felesleges kilométerek és mire az ügyeletes patikába érsz, kellően ingerült vagy – amiből aztán jó kis bejegyzések születhetnek.

A megoldás: ugyeletespatika.com

Mondovics Mihály (aka eMeM) cimborám is végiggondolta ezt a folyamatot, majd cselekedett: készített egy webalkalmazást, amely akár okostelefonról, akár táblagépről, akár az otthoni korszerű böngésződből is használható.

Azért írok most itt a Patikablogon erről, mert egyfelől egy nagyon hasznos és hiánypótló eszköz ez, másfelől pedig az a megtiszteltetés ért, hogy gyógyszerészi oldalról szakmailag támogattam a projektet.

Amennyiben GPS képes eszközöd van, az ugyeletespatika.com címre ellátogatva az éppen aktuális tartózkodási helyedhez legközelebb található ügyeletes patikát találhatod meg.

Megkértem Misit, hogy mutassa be a webalkalmazást:

Ez nem egy gyógyszertárkereső alkalmazás. A cél az volt, hogy zéró interakció nélkül egyetlen dolgot tudjon: ha van a városomban ügyeletes gyógyszertár, akkor mutassa meg. Ne kelljen keresgélni, várost megadni…. elindítom az appot és GPS koordinátáimból meghatározza hol vagyok, majd eldönti, hogy normál nyitva tartás van-e (ez esetben lehetőség van google maps-en megnézni a környéken lévő összes patikát, illetve azt, hogy mikortól lesz az adott patika ügyeletes) vagy ügyeleti. Ha ügyeleti nyitva tartás van már, akkor megmutatja mely gyógyszertár ügyeletes (név, cím, telefonszám) és ha kérem akkor térképen berajzolja a tartózkodási helyem és a patika közti legrövidebb útvonalat.

Honnan jött az ötlet?

A problémám az volt azokban a szituációkban amikor este épp gyógyszertár kellett, hogy az “ügyeletes gyógyszertár %VÁROSNÉV%” kulcsszóra a google gyakran több éves weboldalakat is kihozott a találati lista elején. Márpedig ha az ember olyan helyzetben van, hogy szaladnia kellene az éjszaka közepén, akkor nem épp arra vágyik, hogy keszekusza weboldalakról el tudja dönteni, vajon az ott leírt tartalom aktuális-e vagy sem. Más, konkurens oldalak csak az ügyeletes státuszú patikákat mutatják meg neked, azt, hogy épp aznap amikor nézed ezek közül melyik az ügyeletes nem.

Honnan szerzi az alkalmazásod az adatokat?

Az ügyeleti beosztások adatai az ÁNTSZ weboldalán közzétett Excel fájlokból származnak, ezért ami fent van az valószínűleg pontos adat, de előfordulhat, hogy bizonyos napokon kihagytak patikákat (volt olyan este, hogy Pécsen azt mutatta, nincsen ügyeletes patika, de ez eléggé fura lett volna). Illetve láttam már elgépelt városnevet is, az alkalmazásom ezt sem tudja kiszűrni (bár tipikus hibákra írtam szkriptet).

Az alkalmazás egyelőre béta állapotú, azaz még nem végleges, de már működőképes. Milyen változtatásokat, fejlesztéseket tervezel még bele?

Budapesten a patikák közül a legközelebbinek a jelzése vagy távolság szerinti rendezése, a város kézi megadásának lehetősége (GPS hiba esetén, vagy ha tudom, hogy bizonyos időn belül az adott városban leszek), illetve ha az adott városban nincs ügyelet, akkor a legközelebbi város felajánlása ahol van ügyeletes patika szerepelnek a fejlesztési tervek között.

Az alkalmazás egyelőre főként az iOS-t és Safari böngészőt futtató eszközökre lett optimalizálva, de például Google Chrome böngésző alatt is tökéletesen működik, azonban ha nem mobil eszközről (GPS koordináták alapján) nézed az alkalmazást, akkor a helymeghatározás téves lehet.

Ha bármilyen rendellenes működést észlelsz, minden visszajelzésnek örülünk! Kérlek, küldj egy leírást vagy egy screenshotot (képernyőfotó) erre a címre: [email protected]

Nektek hogy tetszik? Volt már, hogy úgy kellett vadásznotok a patikát?

Olvasd el a hozzászólásokat is

8 Comments

  1. Hiánypótló alkalmazás, azonnal a főképernyőre tettem!

  2. Ezt már tegnap is olvastam,csak azt más írta :S

  3. @gaaloliver: ott a cikk elején a forrásmegjelölés.

  4. (A cikkeknél minden OFF-topic hozzászólást törlünk. Erre van a Gyakran Ismételt Kérdések cikk. Kérünk, ott tedd fel a kérdésed!)

  5. Az adatbázis valóban gyenge:

    1. Vácott szerinte nincs ügyeletes gyógyszertár;
    2. A legközelebbi patikát arrébb tette négy utcával. Aki nem helybéli, az soha nem fogja megtalálni!

  6. Ez így nem sokat ér,pedig az ötlet nagyon jó…

    Gyálon a Körösi úti patika (kőrösi út-Ady Endre sarok) már vagy tíz éve nem létezik…nemhogy ügyelet…

  7. Itt Sopronban eltalálta, nagyon nagy ötlet, őszinte gratula a kitalálójának. Ritka alkalom hogy kell de akkor nagyon nagyon jól fog jönni. Hányszor autóztunk gyógysztárról gyógysztárra hogy megtudjuk mert persze nem mindenhol van kiírva. Köszi

  8. Sopronban kivételesen jól jelentik le az adatokat a patikák az OTH -nak 🙂 de országosan ez nem így van sajnos és nem is ellenőrzi (tisztítja) senki ezeket a címeket, telefonszámokat.


Add a Comment