fbpx Skip to content

Az Apple tegnap bejelentette, hogy jövő évtől elhagyja a céget Scott Forstall, aki az iOS szoftver fejlesztéséért felelős igazgatói széket töltötte be. Szintén távozik John Browett, aki pedig az Apple retail üzleteiért felelt.

Forstallról Jimny írt nagyjából épp egy évvel ezelőtt egy cikket a BusinessWeek akkori összeállítása alapján, viszont akkor még legkevésbé sem festettek azért olyan negatív képet róla, mint ami alapján végül a tegnapi bejelentés megtörtént. A probléma elég összetett, és természetesen konkrét információk nem állnak rendelkezésre arról, miért kényszerült Forstall távozásra, de lehetséges indokokból több is van.

Az iOS 6 megjelenésével az Apple több olyan változtatást is eszközölt a rendszerben, amit a nagyközönség nem fogadott osztatlan lelkesedéssel. Ezek közül a legnagyobb felhördülést az új térkép hozta, amely jelentősen eltér az iPhone 2007-es megjelenése óta megszokott Google Maps-től, a másik ilyen a YouTube eltávolítása volt, bár ez nem váltott ki akkora visszhangot. A hírek szerint Forstall az egyik hibát ott követte el, hogy nem vállalta, hogy aláírja azt a levelet, amiben az Apple bocsánatot kért a felhasználóktól a térkép miatt, ugyanis meggyőződése volt, hogy a problémát felfújták, és a saját valóságtorzító mezeje alapján nem érezte ezt akkora problémának. A levelet így végül Tim Cook szignózta, Forstallnak meg gyűltek a strigulái.

Emellett nem ápolt túl jó viszonyt a felsőbb vezetés több tagjával sem. Folyamatosan lehetett olyan híreket hallani, hogy kölcsönösen utálják egymást Jony Ive vezető dizájnerrel, és a Mac-részleg hardvervezetőjével, Bob Mansfielddel, akik állítólag kizárólag Tim Cook jelenlétében voltak hajlandóak vele egy szóbában tartózkodni. Ráadásul többen miatta hagyták ott az Apple-t.

Forstall olyan ellenszenvet ébresztett maga iránt a közvetlen kollégáiban, hogy azok állítólag önként jelentkeztek, hogy felosszák egymás közt a feladatait, csak hogy mihamarabb az ajtón kívül tudhassák. Így Eddy Cue veszi át a térképek és Siri gondját, aki korábban már bizonyított a MobileMe felszámolása, és az iCloud elindítása kapcsán, Bob Mansfield pedig egy új csapatot kap, ami a cég összes vezetéknélküli eszközének fejlesztéséért felelős munkatársat fogja majd össze. Craig Federighi megkapja az iOS-t az OS X mellé, Jony Ive pedig talán most kézbe veszi a dolgokat, és kissé gatyába rázza a felhasználói felület esetén évek óta gyakorlatilag változatlan dizájnt.

Forstall és Ive több dologban nem értettek egyet a dizájn kapcsán, ezek egyike a szkeuomorfizmus használata volt, ami azt jelenti, hogy az adott felület egyes elemei nem rendelkeznek valódi funkcióval, inkább csak segítenek az új felületet ismerősebbé tenni. Erre egyik jó példa, amikor a digitális kamerák egy hangfájl lejátszásával utánozzák az exponálás hangját. Ilyen szkeuomorf elemekből több is található az iOS-ben és az OS X-ben, mint például a naptár bőrborítása, a tépések a jegyzetek app lapjainak tetején, az iBooks fa polcai, és hasonlók. Ive azonban a legkevésbé sem kedvelte ezeket az elemeket, és most, Forstall nélkül már elképzelhető, hogy kigyomlál majd ezek közül többet is, mondjuk majd az iOS 7-ben, jövő nyáron, amire így kifejezetten érdemes lesz majd odafigyelni.

Forstall átmenetileg Tim Cook tanácsadójaként még marad a cégnél, de ez leginkább csak az elvarratlan szálak kérdése miatt lehet így. A portréja már lekerült az Apple vezetőinek oldaláról, és az iPad miniről is szóló keynote-on feltűnhetett, hogy nem lépett színpadra, hanem csak a nézők közül figyelte az eseményt, viszont az iPhone 5 keynote-ján még beszélt az iOS 6-tal érkező változásokról.

John Browett távozása már sokkal kisebb sajtóvisszhangot váltott ki. Browett távozása leginkább az Apple Retail Store-ok dolgozóinak lehet jó hír, hiszen költségcsökkentés jelleggel többek munkaviszonyát felmondta, vagy csökkentette a munkaidejüket, és a túlórák lehetőségét. Jelenléte nem létszükséglet a továbbiakban.

Browett ez év áprilisa óta volt az Apple-nél.

Merre tovább?

Érdekes párhuzam, hogy annak idején Jobs is hasonló utálatnak örvendett a kollégái között, és akkori távozása érezhető hatással volt az Apple jövőjére mindaddig, míg vissza nem tért a céghez. Ugyanakkor Forstall nem Jobs.

Ettől függetlenül idén áprilisban Forstall 40 millió dollár értékben adott el a saját Apple-részvényeiből, szintén kísérteties párhuzamban azzal, amikor 1986-ban Steve Jobs egy kivételével az összes Apple részvényén túladott. Igaz Jobs ezt azután tette, hogy kirakták a cégtől, amelyet ő alapított.

Mindenesetre az Apple-nél stratégiailag tökéletesnek tekinthető időzítéssel pont akkor jelentették be a fenti átszervezést és a két kolléga távozását, amikor a tőzsde a hurrikán miatt 2 napra felfüggesztette a kereskedést, így a részvényeseknek is volt elég idejük átgondolni, mit tegyenek a holnapi nyitást követően.

Hogy kell-e az Apple végét látni mindebben? Természetesen nem. Vannak ugyan érdekes párhuzamok Jobs és Forstall között, viszont Forstall nem Jobs, és az ő korábbi feladatai olyan szakemberek között oszlanak majd meg, akik Steve Jobs támogatását élvezték, és mindegyikük jó munkát végez a saját területén. Az iOS-re már ráfér egy kis frissítés az UI tekintetében, hiszen az jóformán a kezdetek óta változatlan, az egyes alkalmazások, így a Siri és a Térképek, és az OS alapfunkciói messze jobbak is lehetnének, és hardveresen is van még hová fejleszteni az iOS-t használó készülékeket, ezért könnyen elképzelhető, hogy Forstall távozása újabb lendületet ad, és végre kissé megkavarja az állóvizet.

Ti mit gondoltok?

Olvasd el a hozzászólásokat is

7 Comments

  1. Ideje egy kis frissítésnek 🙂 Ne adj Isten 1-2 widget, notifiction center-ben wifi, bluetooth stb…

  2. Jah és ki tudja, lehet, hogy olyan újdonságokra is lehet számítani, ami felpezsdíti a céget 😉

    Minden esetre jöhetne már a 6.0.1 😉

  3. Hát én személyszerint nem szeretnék megválni ezektől a ”szkeuomorf elemektől” nekem nagyon bejön pl a find my friends felülete, meg az ibooks felülete is, meg minden ami ilyen természetes és nem csak egy kék vagy szürke csík. Szerintem nagyon jó hangulatot ad az app-nek 🙂 És azt is remélem h gyökeres változásokon azért nem megy keresztül az UI sem. Hiszen azt sem szeretném h a most megszokott “iphone felület” holmiféle android beütést kapjon, és minden teljesen máshogy nézzen ki. Pár extra funkcióval viszont bővíthetnék, h esetleg a felhasználló eldönthesse h neki hogy tetszik jobban az UI. Nem témák-ra gondolok itt, de valami hasonló elgondolásra. Meg ugye notification centerbe belekerülhetnének azok a jókis SBsettinges dolgok.

  4. @zozz92: Hát igen, szerintem is jó a dizájn úgy ahogy van. Egykivétellel, amit nem is értek: hogy iPhone-on miért nem olyan szép a kontaktok app mint amilyen iPaden… Mer’ kijött a hülye FindMyFriends és az kapott bőrborításos GUI-t. Mer’ kül. úgy nézne ki mint a google maps.. Na mindegy.
    Viszont ha már az újításoknál tartunk, akkor az Apple felvehetné azt a csókát aki az NCSettingset csinálja, úgy ahogy azt Hajas Petyával tette.

  5. most látom, hogy az új iTunes comming in november, kicsit vicces

  6. Apple, Apple mi lessz veled! 🙁

    Csak Gondoljunk bele abba hogy amióta elment tölünk Steve, azóta miket csinált az Apple! iPhone 5 (szerintem nem akkora a Változás a 4S-röl 5- re mint amikor a 3GS- röl 4 re) iPad mini?? Az se lett a legjobb! De a hab a tortán az az új iPod Nano!
    Scott nekem mindig szimpatikusnak tünt! Végülis azért szeretjük anyira almáinkat mert nagyon “Felhasználó barát” , könnyen kezelhetö és szép! Ezt egy dizájner hogy a fenébe akkarja megváltoztatni? Nekem kifejezetten tetszik a Design! A Térkép az tényleg egy rakás szar (már elnézést) De emberek vagyunk és mindenki csinál hibákat nem?
    Meg a másik az alma kidobta a Comex-et is! Mit akarnak ezek?
    Tim Cook a végén csödbe viszi a céget! És a végén még Samsungt kell vennem! 🙁
    Kapjátok össze magatokat almáék 😀

  7. Nekem szimpi ez a tag.Tim Cook viszont nem.És a jelenlegi húzásaik sem.


Add a Comment