fbpx Skip to content

Ahogy az lenni szokott, egy új iOS eszköz érkezésével mindenki kíváncsi a benne rejlő erőre, hogy mit tud kihozni magából az új készülék, mennyivel lesz jobb a korábbi generációknál. Az eddig csúcskategóriásként elkönyvelt iPhone 4S-t leváltja az iPhone 5, mely a legutóbbi keynote beszámolója alapján 2x gyorsabb CPU-val és 2x gyorsabb GPU-val érkezik, és az eddigi legerősebb iOS készülék lesz az Apple kínálatában. Bár sokaknak bőven elég a “2x gyorsabb” mondat, de engem azért érdekelt, hogy órajelben és magban mégis mennyi az annyi.

Az iFixit csapatának, akik szokásukhoz híven mindig szétszedik a legújabb kütyüket, még nem sikerült megkaparintaniuk az új iPhone-t, de ami késik, nem múlik, hiszen a hivatalos rajtot követően ezt biztosan megteszik; sőt, hálistennek a “Will It Blend”-es úr sem turmixolta még szét. Viszont a Geekbench tesztje alapján egy kétmagos ARMv7-es processzort kap, amely magonkét 1.02GHz-en pörög, és hozzá 1GB RAM társul.

Nézzük az iPhone 5 milyen eredményt ért el a Geekbench teszt alapján.

És most vessük össze ezt az eredményt a korábbi két generációéval, illetve nézzük meg a Samsung Galaxy S3-at is.

Láthatjuk, hogy az iPhone 4S-hez képest tényleg kétszer gyorsabb lett, sőt a teszt alapján két és félszeres eredményt ért el az új iPhone 5. A Samsung új üdvöskéjét is sikerült legyűrnie, ami ráadásul nem csak, hogy 2 mag helyett 4 magot használ, hanem 1 GHz helyett is 1,4 GHz-en pörög. Nyilván a GPU is közrejátszik a végeredményben, de lássuk be, az új iPhone valóban egy izmos készülék lett, mert még a maga 2 magjával is és büszkén tartja a frontot.

A számok után térjünk át a játékokra, hisz a főcím is erről szól, csak gondoltam egy kis kitekintő nem árt, hogy mindenki tisztában legyen, hogy mi hajtja majd meg a játékokat.

A legelső játék amiről tudomásunk van, az a Real Racing 3, amit már a Keynote alatt is bemutatott nekünk Rob Murray, az Electronic Arts fejese. Az előadás alatt elmondta, hogy még idén megérkezik a játék, és kifejezetten az iPhone 5 képességeit használja majd ki, mint például a valósághű tükröződés az autók felületén. A Real Racing 3-al érkezik még a Time-Shifted Multiplayer, melynek a lényege, hogy barátainkkal tudunk versenyezni a Game Center-en keresztül, viszont nem csak valós időben, hanem akár később is, mikor időnk engedi. Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy tegyük fel, a haverunk kihív versenyezni, viszont mi épp nem érünk rá, akkor a barátunk elkezdheti a versenyt egyedül, majd a játék elmenti az eredményét és később (tegyük fel egy nap múlva), mikor mi elfogadjuk a kihívást, akkor úgymond a haverunk “szellemkocsija” ellen versenyzünk, viszont a játék nem halványítja el az ellenfelünk kocsiját, hanem úgy mutatja, mintha épp élőben játszanánk. Tehát az ellenfelünk útvonalát rögzíti a játék, majd azt szimulálja nekünk.

Múltkor pont Fizikus kollégával merültünk el egy kicsit a témában és beszéltünk arról, hogy olyan időket élünk, hogy már-már szinte konzol minőségű játékokkal tudunk játszani egy 4 hüvelykes eszközön, és ezt még az fokozza tovább, hogy ha még van egy Apple TV is a HD tévénk mellett, amire AirPlay-be kiküldjük a jelet, akkor már tényleg elgondolkozik az ember, hogy vegyen-e konzolt. Nem beszélve arról, hogy a legutóbbi Real Racing 2 frissítésben már egyrészt megérkezett a 1080p támogatás, másrészt meg hogy egyszerre akár négyen is tudunk játszani 1 tévé előtt ülve, osztott képernyőn. Ennél már csak az lesz izgalmasabb ha a gyorsulásérzékelőt is használó AirPlay játékok jelennek majd meg, akkor már tényleg tiszta Wii feeling lenne. 🙂

Ami még várható a Real Racing 3 után, az a Fifa 13, ami biztosan érkezik, illetve a Real Soccer 2013. Esélyesnek találom még a Modern Combat folytatását is, bár az még később van, de le merem fogadni, hogy ütős lesz. Én abban reménykedem, hogy a 2013-as év az AirPlay-es játékok éve lesz, mert az eszközök megvannak, már csak meg kell valósítani. Csak gondoljunk bele, hogy milyen hangulatos lenne a TV előtt ülve egy Fifa 13-at játszani multiplayerben a legjobb haverunkkal az iOS készülékünkről irányítva, vagy akár a Modern Combat-ot online.

Végezetül pedig következzen a Real Racing 3 bemutató videója:

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=UmkYHZpel3Y]

Olvasd el a hozzászólásokat is

19 Comments

  1. Hát.. A konzoloktol még L maradnak, de talán a ps2 szintjér már lassan hozzák vagy az xbox-ét 😀 😀

  2. http://browser.primatelabs.com/android-benchmarks először is itt jobb pont szerepel a galaxy s3-hoz. másodszor arról nem esett szó, pedig kellett volna, hogy az apple procijában van cache, nem is kevés, a galaxy s3 procijában elvileg nincsen, harmadszor pedig, hogy a geekbench nagyon operációs rendszer függő. régebbi és az újabb béta andriod verziókon 1700 feletti eredményeket mértek. volt amivel 1800 felettit is. NEM AZT MONDOM, hogy jobb a galaxy s3, csak azt, hogy MEGINT egyoldalú a tájékoztatás. tisztára mintha szijjártó péter nyilatkozatait hallgatnám!

  3. (A cikkeknél minden OFF-topic hozzászólást törlünk. Erre van a Gyakran Ismételt Kérdések cikk. Kérünk, ott tedd fel a kérdésed!)

  4. @onderon: a fenti cikkben szereplő adatok pont ugyanonnan vannak. csakhogy tegnapig, míg ezek az eredmények nem kerültek összehasonlításra az iPhone 5-tel, az SGS3 esetén bizony 1560 pont volt.

    tehát mára eljutottunk odáig, hogy többen custom rom-okat pakoltak fel az SGS3-ukra, csak azért, hogy több pontot kapjanak vele a geekbench-en, azt bizonyítandó, hogy mégis az SGS3 a jobb. és mivel az eredményeket a geekbench a felhasználói tesztekből átlagolja, így felhúzták az SGS3 pontszámait (“This data on this chart is gathered from user-submitted Geekbench results from the Geekbench Browser.”).

    plusz azt azért emeljük ki, hogy az iPhone 5 a pontszámát 2 magos processzor és 1.02GHz mellett kapta, az SGS3-nak ehhez 4 mag, és 1.4GHz is kevés volt eredetileg, a csak emiatt custom rommal ellátott készülékeket meg talán ne számoljuk, mert még az iPhone 5 pontszámai is húzhatóak majd, ha majd lesz rá jailbreak. ha tehát felszoroznánk a magok és az órajel arányában az iPhone 5 pontjait, akkor messze magasabb lesz, mint az SGS3.

    na ennyit az egyoldalú tájékoztatásról. 😉

  5. Az Airplay-re kiváncsi lennék, mert Real Racing 3-at szerintem tuti nem lehet vele rendesen játszani. Nekem Apple TV2-m van, 300Mb/s TP-Link router és azért egyáltalán nem folyamatos a Real Racing 2. iPhone 4S és iPad2-vel is szaggat, próbál pufferelni… ami elég zavaró.

  6. Az szèp, de hogy a fenèbe nem gyür le 4 x1.4 (5.6Ghz) vs 2x 1.02 (2.04Ghz) et? sosem voltam eros matekbol de ezt ha kiszamolom is feltuno kulombsèg. :O Help me out here.

  7. @aqwer: Azért fontos szerepe van az oprendszernek is. Az Apple maga fejleszti az szoftvert és a hardvert is. Az Android lehet, hogy erőforrás igényesebb rendszer mint az iOS vagy más…

  8. @aqwer: Hogy lehet, hogy a 1,8Ghz-s Intel CoreDuo anno lenyomta a 3,73Ghz-s Intel Pentium ExtremeEdition 965-öt? Az órajel csak egy tulajdonsága a CPU-nak többek között. Az hogy valaminek gyorsabb az órajele, nem jelenti hogy ténylegesen gyorsabb is. (Csakhogy az egybites userek képtelenek másban gondolkodni, csak a ghz meg a magok száma körül forog az agyuk.)

  9. exteremeedition, mi felhasználók vagyunk nagyrészt, tehát nem kell a kioktató hangnem…persze egy motor sem csak a lóerőből áll de azért te is nézel mikor egy 204 lóerős kocsi jobb mint egy 560 lóerős csak hogy az arányok maradjanak, de mivel ehezsem értek lehet ez is szar példa:) de fogd fel hogy nem mindenki olyan okos mint te 🙂

  10. és nem egybites userek hanem inkább a való életben élnek és nem a képzelt virtuális világban! ezek a szarok nekünk csak kiegészítők a hétköznapokhoz. érted?

  11. Majd kiderül a turpisság, hogy hogyan lesz ilyen jó eredménye a szintetikus teszten……………

  12. @PepeSk8: Természetesen nem Rád utaltam az egybites user kifejezés használatakor, csak amikor pl. a villamoson azt hallani, hogyan menőznek a 4magos meg ilyen-olyan szuper telefonjaikkal / tábláikkal hangosan egyesek, kissé idegesítő. Sokaknak persze ez döntő tényező vásárláskor, de valamennyi háttérismeret azért jó ha van (elég a 100e ft környékén mozgó laptopokra gondolni, amiket hatalmas betűkkel hirdetnek több GB-s videokártyával..)
    Valamint nem akartam sértő lenni, ha mégis így érezted, ezúton elnézést kérek!

  13. szerintem az még mindig normálisabb, amikor az átlag ember keresi egy termék tulajdonságaiban a minél nagyobb számokat
    mondjuk ezt egy apple központú oldalon fura leírni, mert ugye itt az ár (trend) sokszor előrébb van a teljesítménynél (pont nem az iphone-ra értem, hanem inkább a laptopokra, amik ugye a normál embernek enyhén szólva kissé túl vannak árazva, a többi gyártóéhoz képest…)
    persze ettől függetlenül az iphone-t is az emberek 60-70%-a csak azért veszi, mert ez az új meg a divatos, ilyenje van a barátnőmnek, meg jól megy a táskához, bmw-hez, audihoz stb, stb… csak sajna telefonáláson kívül nem sok mindenre használják
    egy iphone rendes kihasználása mondjuk szerintem a jailbreaknél kezdődik, de ez más kérdés

  14. Semmi probléma nincsen de azert irtam ezt mert én is néztem hogy még így is jobban teljesített az i5 és nem vagyok valami informatika suta de persze nem tudok mindent, akiket meg a villamoson hallasz azok meg egy másik külön kategória 😀

  15. @onderon: Így van megint egy olyan teszt ami semmit se ér, hiába csűrik csavarják a hardver nem a top most az i5 ben sőőőt.

  16. Najó ekkora hülyeséget még nem is hallottam! Hogy váltaná már le a konzolokat egy okostelefon? Már csak a fizikai érintésre gondoljatok, egy játékos nem néz rá a joystickra mert tudja hogy az a gomb amit kell nyomjon merre van attól amit éppen nyom, és beleütközik!!!!! az ujja, ezért elég a képernyőt nyomkodnia. Természetesen nem a need for speedre gondolok ahol “gáz-gáz fel” irányításról szól a versenyzés. Már nem azért de aki veterán focista (én amúgy nem) ne mondja már hogy a taktikai felállásokat, a cseleket, a mozdulatokat egy totál sík képernyő szoftveres gombjaival fogja végrehajtani…
    És grafikailag mit jelent az hogy leváltja a konzolokat? Mit vált le? A PS2-t? Azt már egyes játéknál le is váltotta, másnál egyáltalán nem. Ezek mint a háttérben futó információkról szólnak? Vagy csak amit a szem lát? Végre élő visszapillantó van ez nagyon jó pont, de mondjuk a konzolokon melyik volt az első játék amin 7kocka ugrált a visszapillantóban?
    Harmadrészt pedig a processzor órajele nagyon is számít, és aki kicsit is ért hozzá az tudja hogy milyen családok vannak belőle, tehát ami magasabb az nem véletlen magasabb érték. Természetesen ezen a több mag, az utasításkészlet a cache pluszban változtathat, így egy kétmagos 1,7Ghz biztosan gyorsabb az egymagos 3,0nál.

    Egyébként a Samsung telefonja is jó lett, elismerésre méltó az igyekezetük, és nem rosszabb az iphonenál, szerintem csupán a felhasználói érzet különbözik. Valakinek tetszik a túlszaturált kép valakinek az tetszik hogy kocka és nem hullámos a test

  17. @Jadeye: gratulálok, hogy több pontot kapott az iPhone 5 (bár én az S3-nál 1900-2000 körüli pontokat láttam). Ettől még viszont nem lett használhatóbb. Ugyanaz a bekorlátolt tégla maradt. Hüpp.

  18. @Bencissimo: ha számodra nem használható, akkor ne vegyél iPhone-t. senki nem áll a tarkódnak szegezett fegyverrel, és nem kényszerít.

  19. Szerintem sokkal jobb az iPhone 5 ming egy S3. higgyétek el nem rossz telefon az iPhone 5 nekem is az van és nagyon jó.:)


Add a Comment