fbpx Skip to content

Az Apple szerdán mutatta be az iPhone 5-öt, amelyről mi is beszámoltunk, a részletek itt olvashatóak. A keynote-on az is elhangzott, hogy a magyar premier mindössze az amerikai után egy héttel, szeptember 28-án, pénteken lesz.

De mi is várható itthon? Azt tudjuk, hogy a T-Mobile és a Vodafone is árulni fogja a készüléket. A magenta színű szolgáltató bőbeszédűbb, már a főoldalra kirakott egy képet a fekete telefonról. A kép nincs sehová sem linkelve, az iPhone-os termékoldalon pedig még csak a 4S és az iPhone 4 szerepel. Ez jövő hétig nem is nagyon fog változni.

Az iPhone 5 egyik nagy előnye a villámgyors LTE-hálózaton lebonyolítható adatforgalom. A telefon tulajdonképpen három LTE-hálózatot is kezel, ebből kettő GSM (az külön misét megér, hogyan használható ki az LTE egy mobiltelefonon, de ezt most hagyjuk):

  • 1700-as és 700 MHz-es spektrum, ez az Egyesült Államokban dívik,
  • 2100, 1800 és 850 MHz-es frekvencia, amiből Magyarországon az 1800 MHz-es frekvenciát használják a szolgáltatók LTE-adatforgalomra.

A T-Mobile már nyújtja ezt a szolgáltatást, azonban a lefedettsége eléggé kezdetleges, a térkép szerint tulajdonképpen még csak Budapest környékén, valamint 6 vidéki város vonzáskörzetében lehet élvezni a bitek száguldását. Az indulással egyetemben várhatóak új díjcsomagok is, illetve a régiek átalakításra kerülnek.

Arról még nincs információnk, hogy idén lesz-e launch party, illetve ha igen, akkor hol és mikor.

A Vodafone egyelőre a teljes hallgatásba burkolózik. Honlapjukon még a 4S szerepel, az iPhone 5-nek semmi nyoma. Elmondásuk szerint az Apple kommunikáció szempontjából nagyon megköti a kezüket, nem árulhatnak el semmit.

Biztosra vehető, hogy náluk is lesz iPhone 5, launch party is valószínűsíthető. Hátrány lehet viszont az LTE hiánya, a cég egyelőre a HSPA-ra gyúr, melyből maximum 21 Mb/s sebességet lehet kihozni. Az LTE képessége ennek többszöröse.

Kakukktojásként marad a Telenor, mely LTE szempontból talán legelöl jár, azonban iPhone forgalmazásának hiánya miatt kimaradhat a jóból.

Twitteren megkérdeztem a céget a nano SIM-kártya elérhetőségéről. Konkrét választ nem adtak, de készülnek a felmerülő igények kielégítésére, mivel komoly számú iPhone-os felhasználójuk van. Továbbkérdezve hallgatásba burkolóztak.

Egyébként az Egyesült Államokban a T-Mobile nem forgalmazza az iPhone-t, de külön díjcsomagot állítottak össze a kártyafüggetlen iPhone-osok átcsábítására… Hallod Telenor???

Végül ejtsünk szót a kártyafüggetlen árakról is, mert az Apple honlapján is lehet majd készüléket vásárolni. Az iPhone 5 természetesen még nincs beárazva, de a 4S árai irányadóak lehetnek. Az Apple árazási politikája szerint az új készülékek megjelenésével marad a régi ár, a régebbi modellek pedig olcsóbbak lesznek. Ez azt jelenti, hogy a 16 GB-os iPhone 5 valahol 180-190 ezer forint körül lesz, a 32 GB-os 220-225 ezer Ft-ba, míg a 64 GB-os úgy 250 ezer forintba kerülhet majd.

Mindenképpen meg kell említeni, hogy ahol a telefon már előrendelhetővé vált (például USA, Egyesült Királyság, Franciaország, Németország), ott tulajdonképpen 1 óra alatt elfogyott az első napi készlet, most már csak két-három hetes (!) határidejű kiszállítást vállalnak. Tehát elmondható, hogy a 4S-hez hasonlóan sokan fanyalogva fogadták az új telefont, de a vásárlások erre rácáfolnak, biztosan rekordot fognak dönteni az értékesítési számok.

Kíváncsian várjuk a hazai premiert, amint lesz új hírünk róla, megosztjuk veletek.

Olvasd el a hozzászólásokat is

19 Comments

  1. Az Apple kártyafüggetlen áraiban biztosak vagytok?
    Most beszéltem az istyle bolttal és ők azt mondták, hogy a 16 4S 219e, a 32 4S pedig 249e Ft volt.

  2. Eddig 3 Telenornal jartam, hogy megkerdezzem varhato-e hamarosan nanosim. Mindharom helyen hujenek neztek, olyan nem letezik, csak mikrosim. Es amugyis minek az nekem 🙂 LoL

  3. Közben utánanéztem, és az istyle drágábban adja, mint az apple. Szóval, nektek volt igazatok. 🙂

  4. Akkor itthon is nagy valószínűséggel napokon belül el fog fogyni az i5?A T-mobile-nál hasonlóak lesznek az árak ,mint jelenleg az i4s-nél?

  5. @dnp: én is imádom amikor ennyire képben vannak egy adott cégnél 😀 nem rég volán buszról akartak leb@szni, mert a buszsofőr nem hallott még az interneten vásárolható jegyről… majd kiröhögött, hogy nyomtatni bárki tudna

  6. Telenorosként igencsak érdekelne, lesz-e hozzá nano SIM. A tavalyi mikro SIM-gate (hogy csak 128 KB-os nagyméretű kártyából “kihasított” mikro SIM-et volt hajlandó valahogy elfogadni az iPhone 4S) idén nagyon nem hiányzik!

    Mellesleg a Telenor nem intézkedett, egy szabvány levelet küldött a panaszt tevőknek, hogy türelmet kérnek. Azóta semmi más nem történt, azaz igen: eltelt egy év…

  7. Én is Telenoros vagyok, szerintem nem fogja árulni az tuti.
    Amikor megjelent az iPhone 4S, akkor részben a nano SIM problémák miatt nem váltottam. Idén viszont nagyon szeretnék, mivel a 3GS már lassú egy kicsit.
    A gondom csak az, hogy még 1 év rabság van hátra.
    Kíváncsian várom mit lépnek majd nano SIM ügyben.
    Itt ráadásul még egy kicsit roszabb a helyzet, mint a micro SIM-nél volt, mert ha jól tudom a két típus más felépítésű, azaz még csak kivágni sem tudom a hagyományos SIM-et akkora méretűre, amekkorára kell.

  8. Hali! Nézzétek csak meg: http://store.apple.com/hu oldalát. Felűl az iPad mellet ott az új iPhone5. Alatta: Induló ár: 122.890Ft.

  9. @fabi83:
    igen és csak egyet kell kattintanod, hogy rádöbbenj hogy az a 4-nek az ára…

  10. @fabi83: Az a 4 ára. 🙂

  11. Igazatok van tényleg. Azok a képek a kategóriákra utalnak és nem a termékre. Bocsesz:)

  12. Sziasztok! A T-mobile belőtte az 5-ös iphone árait. A mostani 4s-es árait kell nézni. Annak a helyére fog becsusszanni az 5-ös. 🙂

  13. Telenorosként mondom, hogy ők nagyon elbaszarintották ezt az iphone mizériát. Szerintem most időben ki fognak jönni a nano-simmel. Van azért néhány iphone a hálózatukon.

  14. @1tucsok:
    ezt honnan tudod?

  15. Szervusztok! Lesz arra is lehetőség, hogy a 4S-t lecserélni az új 5-re?

  16. “Kakukktojásként marad a Telenor, mely LTE szempontból talán legelöl jár” – ha a Hipernetre gondoltok, az HSPA+, nem LTE.

  17. Nem lesz iphone a telenornál hivatalosan mert õk az androidos telefonokkal mahinálnak. Kártyafüggetlen készülékek kereskedelme pedig bevan tíltva náluk a boltokban úgy hogy csak max púlt alatt adják de azt sem mindenkinek mert bünti van érte.


Add a Comment