fbpx Skip to content

Tegnap megjelent az iOS 6 béta 4. A frissítésben sok apróság található, azonban egy nem várt esemény is történt: a YouTube alkalmazást eltávolították, továbbiakban nem lesz beépítve az iOS-ben. Ez egyébként amiatt van, mert lejárt a YouTube licensze, és ezt az Apple nem hosszabbította meg.

Szerintem érdemes két részről is megközelíteni ezt a problémát. Első körben Steve Jobs oldaláról. Anno, mikor az iPhone megjelent 2007-ben, Steve úgy gondolta, hogy a Google kell az iPhone-ba. Akkoriban ez egy tökéletes lépés volt, és bizony egészen az App Store megjelenéséig, az iOS 2.0-s verziójáig szükség is volt erre a lépésre. Érdemes elolvasni ezt a cikket, hogy Steve mennyire tartotta fontosnak azt, hogy a Google keresője, valamint a YouTube, és a Gmail is milyen precízen és pontosan legyenek elkészítve az iPhone-ra:

Vic Gundotra a Google-nél dolgozott 2008-ban, amikor is január 6-án kapott egy ismeretlen hívást a telefonjára, azonban mivel nem tudta ki az, nem vette fel. Ezután kapott egy üzenetet is melyben ez állt: “Vic felhívhatlak otthon? – Steve Jobs” Miután Steve felhívta Vic-et a következő beszélgetés zajlott le:

Tehát Vic, van egy hatalmas probléma, amit meg kellene oldani sürgősen. Beszélek egy beosztottammal a csapatomból, aki tud neked segíteni, és holnapra megoldhatjátok ezt a problémát – mondta Steve. Megnéztem az Google logót az iPhone-on, de nem vagyok vele teljesen megelégedve. Azt gondolom a második O a Google-ben nem egészen pontos, rossz a sárga szín. Megtudnátok ezt Greg-gel oldani holnapig? (forrás)

Természetesen megoldották a problémát, és a fenti kép a 2008-as keynote-on jelent meg, mellyel Steve a azt demonstrálta, hogy hogyan lehet egy Safari oldalról kirakni ikont a képernyőre.

Steve ennyire tartotta fontosnak a Google és az Apple együtt működését, az iPhone startjánál. Azonban változik a világ, egyrészt Steve már nincs velünk, másrészt ezek a beépített alkalmazások nem mindig tudják követni a hetente érkező frissítéseket. Például a beépített YouTube a mai napig nem tudja HD-ban letölteni a videót.

Ahogy azt már észrevettük az utóbbi időben, az Apple továbblép. Már nem annyira szeretne együtt dolgozni a Google-lel. Van App Store, van saját  csapata, szeretne egy teljesen saját rendszert. Ez persze nem azt jelenti, hogy saját  YouTube kliens is lesz, azonban nem lepődnék meg a térkép után. A YouTube app törlése az iOS rendszerből azt hiszem, egy picit váratlanul ért mindenkit, azonban meg kell érteni azt, hogy sokkal egyszerűbb frissíteni egy alkalmazást az App Store-on keresztül, mint amikor kijön egy új iOS-verzió. Szerintem ez nem egy rossz megoldás, rengeteg idő van még addig, míg az iOS 6 megjelenik, ergo a Google-nek is elég lesz ez, hogy kifejlesszen egy sokkal jobb YouTube alkalmazást a már meglévők közé.

Mi változott még az iOS 6-ban? 

Lassan, de biztosan frissül az Apple új térkép rendszere, mostmár jóval bővebb információt kapunk hazánkban is, azonban ez továbbra is messze van a Google térképtől.

A béta 3 esetén ilyen volt a térkép:

 A béta 4 esetén viszont már kezd egyre több részlet kibontakozni rajta:

 

Továbbá frissült az új bétában a Bluetooth engedélyezése, mostmár a Bluetooth is engedélyt kér, ha hozzá akar férni valamilyen adatunkhoz. A Passbook-ban megjelent egy App Store link, ergo majd lesz külön szekció is ezzel kapcsolatban.

Én továbbra is nagyon kíváncsi vagyok, hogy meddig tud fejlődni az Apple térkép, és hogy eléri-e a Google-t. Majd meglátjuk. Nektek mi a véleményetek a YouTube-ról és a térképről?

Olvasd el a hozzászólásokat is

34 Comments

  1. Ideje volt már megszanadulni tőle. Én nem is nagyon emlékszem már mikor használtam utoljára a gyári youtube appot (leszámítva persze, amikor valami sajnos azzal nyitott meg videót).

  2. A térkép app totál lefogja nyomni (mondjuk úgy inkább arra a szintre érni) a google maps alkalmazását. Nem 1x majd hanem nagyon is rövid idő alatt. A youtube nem hiányzik, hogy nem beépített, remélem az Apple tv-ből nem röpül, mert abból hiányozna.

  3. Nekem a beta 3-as backup nem megy fel a beta 4 rendszerre, elég érdekes dolgot prezentál… szétesik visszatöltés közben a kép… ajjj ajjjj

  4. Nyugodtan mehetne vele még pár beépített törölhetetlen vacak, részvények, iránytű…

  5. Ha nem használjátok a gyári youtube progit, hogy nézitek, böngészőből?

  6. @Atthead: Túl sokan üzletember használ iPhone -t akinek létkérdés egy ilyen beépített app + én ezen szoktam nézni az valuta árfolyamokat, mivel JB esetén ki lehet tenni a notification centerbe.

    Amúgy az gyári Youtube app vagy menjen vagy fejlesszenek rajta valamit, mert ez így sufni.

    Amúgy jó látni, hogy fejlődik a térkép app. Nem várok tőle világmegváltást, mert az Apple csak nem rég kezdte a térkép bizniszt a Google, meg már elég régóta finomítgatja a sajátját. Arra, amire nekem kell szerintem jó lesz az Apple térkép is, de azért biztonság kedvéért fent lesz majd a Google alkalmazása is ha kiadják.

  7. @Atthead: Igy van egyiket se bannam de legalabb lehetne torolni oket hulladek az osszes

  8. van vki aki használ a youtube-ra valami most elérhető jó appot? nekem spec hiányzik belőle.

  9. Újdonság. Már müködik a saját helyzeted közelében található étterem és bármi más vállalkozásra keresés a Siriben:-)

  10. Nekem csak az app kinézetével van bajom, nem kell azt megszüntetni, csak frissíteni

  11. A stock-al mi a baj? Én rendszeresen használom, nem találtam jobbat nála.

  12. Hát én nagyon remélem,hogy azért vissza jön a YouTube.A böngészőben szerintem elég gyenge.Eddig nem volt bajom az olvasottak alapján az iOS 6 Betakkal,de azért ez egy kicsit sok nekem.Remélem,hogy vagy vissza kapjuk a régit vagy kapunk egy jobb youtube appot.Különben elgondolkozok a frissítésen. 🙁

  13. @Wask: Fel van töltve készülék 50%-ig ?

  14. Flashman, böngészőböl quicktime nyit.

  15. én inkább safariban nyitottam meg a youtube-ot mert a gyári borzasztóan keresett.beírtam valamit és nem adta ki amit kerestem.safariban és gépen igen.vicces volt.

  16. Én a YoutubeToMp3 cydiás alkalmazást használom már nagyon rég óta, és idejét sem tudom mikor használtam a beépítettet, szóval nem kár. Ha meg akarok nézni vmit preview-re nyomok és egy böngészőablakban behozza a vidit, majd teljes képernyőn lejátsza. Ha hallgatni akarok vmit, akkor meg convert-re nyomok és lehúzza mp3ba. Sajnos importálni nem tud a lejátszóba, de tud háttérben zenélni, szóval számomra tökéletes. (A beépített youtube app nem volt hajlandó lezárt képernyővel zenélni..)

  17. Netán az SMS kézbesítési jelentést is belepakolták már a világ legfejlettebb mobil oprendszerébe? Vagy még mindig jailbreak kell hozzá??!!

  18. @hSn0wQ: a YouTube app nem elérhető az AppStore-ban?? Én úgy tudom, hogy csak a gyárilag telepített appok közül törölték, de bárki felteheti a boltból… mint ahogy a GoogleMaps-et is… vagy mégsem?

  19. @Bencissimo: felteheted a boltból abban a pillanatban, ahogy elérhetővé válik. egyelőre nincs fent a Store-ban.

    kézbesítési jelentés meg nem valószínű, hogy lesz. iMessage esetén van, még olvasottsági is, ha a címzett bekapcsolta. sima SMS esetén az amerikaiaknak nincs rá jelentős igénye.

  20. @kutitomi: Hehe 🙂 ! Ismerős ilyen problémám nekem is volt 5.1-en.Viszont amióta 5.1.1-en vagyok azóta nem volt ilyen problémám. 🙂

  21. Nekem OTA frissítéssel nem akar felmenni a beta 4. Valakinek hasonló probléma?

  22. @geri444: Van wifid ? 50%-ig fel van töltve a készülék ? Hibaüzenetet írnál ?

  23. mi az sok apróbb frissítés én is felraktam de semmi újat nem látok eddig?

  24. Tele van hibával….megtudnátok oldani??? WTF? legalább a spellcheck-et használjátok már….

  25. @Tommy Nagz: mire gondolsz? átfutottam, nem látok benne elírásokat.

  26. @Jadeye: köszi! Igen, már más is mondta, hogy USA-ban alig SMS-eznek… de ha már egyszer van SMS funkció, akkor miért nem teszik bele a delivery report-ot? Nem hiszem, hogy egy napi munkánál többet kéne ráfordítaniuk… és szereznének vele pár(száz)ezer új vevőt. Én évek óta csalódott vagyok emiatt… és nem vagyok vele egyedül.

  27. @Jadeye: Azért elég nehéz olyan kontaktot találni a listámban egyelőre, akinek iPhoneja van, szal az iMessage az korlátozott megoldás.

    Könnyebb lehet viszont az új Billentyűparancsok használatával pölö a *A# (t-mob) begépelése, én beállítottam, hogy a “qw” betűket helyettesítse be ezzel, így abban a pár esetben amikor fontos a visszajelzés, pillanatokba telik csak a művelet.

  28. Másnál is merül az akku a béta 4 verzióban? IPhone 4.

  29. @geri444: Nekem sem megy fel. Pontosabban ha rákoppintok a frissítés keresésére, vacakol egy ideig, majd kiírja, hogy a frissítés ellenőrzése nem sikerült (kábele, az iTunes meg ugye azt mondja, hogy a legfrissebb…). Na mindegy, nem ettől nem bírok aludni.

  30. @miv: De milyen készülék ? Van wifid ? 50%-ig fel van töltve a készülék ? Jailbreakelt eszközről van szó ? Lehet,hogy te csinálsz valamit rosszul.

  31. A gyári Youtube App borzasztó, tele van olyan fejlesztői kicseszésekkel, ami miatt majdhogynem használhatatlan.
    Viszont maga a Youtube szerintem a legfontosabb dolog az online világban és nyilván azonnal lesz rá külső app. Ha nem, akkor ez is az iOS6 újabb negatívuma lesz az összes többi mellett, ami engem nem érint, mert sose legyen iOS6-om. Ha emiatt meg kell rekednem a 4S készüléknél, akkor az lesz 🙂

  32. Azt ki tudja próbálni vki hogy a kameránál ha lockolva (!) van/volt a telefon és 2 vagy több embert szeretnél lefotózni akkor a “face recognition”-től még mindig totál kifagy vagy az egész vagy itt már működik?
    Így beáll, nem reagál semmi gombra és x idő után indul csak el…

    http://support.apple.com oldalon is írnak róla. Az arcfelismerés több emberre csak unlockolt telefonnál működik…


Add a Comment