fbpx Skip to content

A WWDC-n az Apple azt ígérte: ősszel több, mint 200 újdonság lesz az iOS immár hatodik kiadásában, s az, amit a nyitó keynote-on láttunk, csupán egy kis ízelítő volt. Láthattunk néhány olyan diát is a prezentációban, amely – a szó jó értelmében véve – tele volt zsúfolva apró, ám jobbnál-jobb feature-ök címszavaival. Ezek nagy hányada végül vagy csak az OS X-nel együtt került megemlítésre, vagy egyáltalán nem volt idő róluk beszélni. Szedjük szét tehát alaposan az előadást, és nyerjünk ki minden lehetséges apró változtatást!

Bővül a felhő

Az iCloud iOS 6-os változata teljesen együtt fog működni az OS X Mountain Lion kiadásával. A szinkronizálásra kerülő adatok között lesz az üzenetek, figyelmeztetések (“Reminders”) és a jegyzetek is. Az új, fejlesztői csomaggal (SDK) felszerelt iWork dokumentumai és emailbeállításaink is a cloudban tárolódnak ezután.

Siri is sportos lesz…

…legalábbis a fotelből. Több, mint tíz, európai és amerikai sportcsapat eredményeit tudjuk részletesen megérdeklődni személyi asszisztensünktől. Siri rengeteg újfajta információt tud majd nekünk mondani; többek között ilyenek a statisztikák, mérkőzések dátuma, helyezések aktuális állása.

Nemcsak a sportban, hanem szociális képességekben is fejlődött Siri. Mostantól okosabb, részletesebb módon kereshetünk az éttermek között, és ha találtunk egy (ét)vágyunknak megfelelőt, akkor az OpenTable API segítségével rögtön egy asztalt is foglalhatunk magunknak. Érdemes azonban rögtön egy repülőjegyet is venni mellé, mivel ez a funkció egyelőre csak az Egyesült Államok területén működik. Az éttermeken túl immár filmeket is kereshetünk egy színész neve szerint, valamint filmkritikákat olvashatunk. A három, talán legfontosabb dolog, amit Siri megtanult, az a tweet küldése, Facebook állapot frissítése, valamint alkalmazások megnyitása. Jövőre már egy “Eyes Free car integration” funkciót is igérnek: az együttműködő autómodellek (köztük egyes BMW, General Motors, Land Rover, Audi, Jaguar, Toyota és Honda gyártmányú járművek) olyan kiegészítőket tartalmaznak, amelyek lehetővé teszik a Sirivel való kommunikációt anélkül, hogy le kéne venni a kezünket a kormányról.

Az iPad harmadik generációjának tulajdonosai is örülhetnek, hisz az iOS 6 iPadre is elhozza Sirit.

Aki eddig nem tudta Sirit használni, mert nem beszélt sem angolul, sem németül, sem franciául, az most fellélegezhet, mert kedvenc elektronikus titkárnőnk részt vett egy szuperintenzív nyelvtanfolyamon, így már spanyol, olasz, koreai, taiwani és kínai nyelven is megszólíthatjuk őt. Sajnos magyarul továbbra sem, de ami késik, az reméljük, nem múlik.

Facebook fejlesztések

Immár a Photos, Maps, Safari, iTunes és Game Center alkalmazásokból is megoszthatunk dolgokat. A kontaktok és a naptárbejegyzések is elérhetőek a Facebook számára ezen túl. A fejlesztőknek is kijut a jóból: a Twitterhez hasonlóan a Facebook is nyilvános, harmadik fél által felhasználható interfészt kap.

Fotóadatfolyam (Photo Stream)

Fotóink egy-egy csoportját immár általunk kiválasztott emberekkel is megoszthatjuk, illetve a Fényképek alkalmazásban már nem albumként, hanem egy elkülönülő “fülként” jelenik meg a Photo Streams oldal.

E-mail

Sokak által sokáig várt képességeket kap a Mail alkalmazás. Először is, a Copy-Cut-Paste hármas mellé kapunk egy “Fotó vagy videó hozzáadása” gombot is. Mostmár nem kell a Fotó alkalmazásból külön keresgetni majd az emailben megosztani szánt a képeket, hanem ha írás közben jut eszünkbe, hogy betennénk egy fotót is, azt az üzenetből való kilépés nélkül is megtehetjük majd. Végre!

Bár nem feltétlenül a beépített e-mail-alkalmazáshoz tartozik, valószínűleg itt fogjuk először örömmel nyugtázni, hogy immár a jelszavas védelemmel ellátott Office-dokumentumokat is képes megynitni a rendszer.

Ugyancsak okosabb lett az egyes e-mail-fiókok külön-külön történő kezelése is. Az iOS 6-ban fiókonként külön aláírást állíthatunk be, illetve az értesítések is kontóra lebontva érkeznek és kapcsolhatók be vagy ki. Ráadásul a fiókok sorrendje is változtatható lett – ez utóbbit eddig csak úgy tudtuk befolyásolni, hogy milyen sorrendben adtuk őket hozzá.

Két apró, a felhasználói élményt véleményem szerint drasztikusan fokozó javítás is bekerült: az egyik a Pull to Refresh, amelyik az eredeti, nyilat forgatós megoldásról egy szép, Apple-minőségű grafikára tért át; a másik pedig a Levélírás (Compose) gomb hosszú érintése, amelynek segítségével a piszkozatokat szerkeszthetjük vagy törölhetjük.

Egyéb változások

Aki mobilinternettel rendelkezik (márpedig az iOS-felhasználók nagy százalékáról ez elmondható), örülhet, hiszen már jailbreakelés nélkül is lehetséges lesz a FaceTime használata mobilinternet-hálózaton (3G), nem csak Wi-Fi-n keresztül. A telefonszám és az AppleID is egységesítésre kerül a rendszerben, ezzel megkönnyítve a FaceTime és az iMessage használatát, illetve elvben így az iPad is hívható lesz majd a mobilszámon, nem csak a telefon.

A Telefon alkalmazás felülete is megváltozik: egy másik (szerintem kifejezetten csúnya) grafikát kapott. Cserébe viszont nem fogadott hívásainkhoz automatikusan beállíthatunk egy válaszüzenetet a hívó félnek; ezt SMS-ben fogja megkapni. A már korábban említett Ne zavarjanak! (Do Not Disturb) funkció a telefonhívásokra is vonatkozik: engedélyezhetjük vagy tilthatjuk a bejövő hívásokat bizonyos helyzetekben. Az iPad pedig végre megkapja az Óra és Részvények alkalmazásokat.

Az “Address Space Layout Randomization”, az ASLR, immár nem csak a userspace alkalmazásokra vonatkozik, hanem a kernelre is – ismét egy lépés a jailbreakelés ellen.

Wi-Fi és LTE technológiájú vezeték nélküli hálózatok esetében az iOS6 már támogatja az internetprotokoll új címzési szabványát, az IPv6-ot

Az SDK

A fejlesztők is rengeteg új eszközt kapnak. Íme a legfontosabbak:

  • Arcfelismerő API
  • A táblázatok (UITableView) támogatják a Pull-to-Refresh funckiót
  • Alkalmazáson belüli BlueTooth párosítás
  • Fotók, képek metaadatainak olvasása és szerkesztése (személyes vélemény: ez nem akkora újítás; ez idáig is lehetséges volt például a libexif segítségével, de így nyilván kényelmesebb…)
  • Videó felvételekor a képstabilizátor kezelése
  • Formázható szöveg (“rich text”) az UILabel, UITextFueld és UITextView osztályok esetén
  • PassKit: talán egyszerűbb lesz a használata, mint a Keychainé…

Láthatjuk, hogy rengeteg újdonság van az iOS 6-ban már most, és feltehetőleg ez a lista mág tovább fog bővülni az idő és a béták előrehaladtával. Van olyan funkció, amit különösen hiányoltatok, és most végre benne van az új rendszerben? Van, ami továbbra is csak vágy (vagy jailbreak kérdése) marad?

Olvasd el a hozzászólásokat is

27 Comments

  1. Innen már csak összesen két dolgot kéne megoldaniuk! mindkettőt símán betehetnék a notification centerbe!
    1 – WIFI, Bluetooth, 3G, Mobil adatforgalom ki-bekapcsolása
    2 – Alkalmazások 1 gombos bezárása

    Ha ezt megoldanák, soha többet nem jailbreak-elnék! Az alkalmazások miatt nem is kell, eddig is megvettem mindent! Ez a két funkció, ami miatt kell a JB…

  2. Nekem még az alkalmazásonkénti mobilnet / csak wifi beállítási lehetőséget rakják bele vhogy.
    Mint pl. a location servicest, csak olyan funkciókkal
    mobilnet és wifi engedélyezése
    csak wifi
    semmilyen hálózat

    És ezt alkalmazásonként.

    Pl. utálom hogy ha külföldön van egy 50 MB-os roaming csomagod, akkor az AppStore, az XY alkalmazás is azt kutatja a neten hogy éppen mi újság. Míg a leveleimet szeretném csak megnézni és arra pazarolni az adatforgalmam…

    Ja és a naptárhoz a pl. Outlook/Exchange -ről szinkronizált megbeszélesek/bejgyzéseknél olyan figyelmeztetés legyen, amit le kell okézni, vagy lehet “szundi” módba rakni, hogy pl. 5 perccel a meeting előtt is jelezzen.
    Ne úgy mint most h egyet rezeg és csókolom.

  3. (A cikkeknél minden OFF-topic hozzászólást törlünk. Erre van a Gyakran Ismételt Kérdések cikk. Kérünk, ott tedd fel a kérdésed!)

  4. Számomra semmi fontos újdonság nem került be az iOS6-ba és egyedül a Facebook amit hasznosnak ítélek meg a többi teljesen felesleges. Ellenben a már említett SBSettings továbbá egy Call counter alkalmazás igen csak fontos lett volna. Az Apple továbbra sem az igényeket elégíti ki – és még büszkék is rá. 🙁

  5. Osztom viraxo véleményét … ha ez a 2 lenne még akkor és sem JB-kelnék …

  6. Aki már teszteli, attól szeretném megkérdezni:
    A “Do Not Disturb” funkciónál kicseng és megszakítja vagy rögtön rögzítőre megy a hívás vagy foglaltat jelez?
    Köszi

  7. Számomra az egyetlen használható dolog az a Facebook integráció lesz, és az új tárcsázó felülettől pedig hányingerem van már most!
    Jó lenne ha az SBSettingset, a KillBackgroundot és esetleg a Barrelt beépítenék, akkor nem lenne szükségem a Jailbreakre. (Ha ezt így fogják folytatni, akkor elgondolkozom, hogy többet nem fogok Apple terméket vásárolni.)

  8. Ja. A JB-et nem tették bele gyárilag? Akkor nem teszem fel az iOS6-ot. Azt hittem az benne van alapból és a Beállítás menüpontból aktiválhatom. 🙁

  9. Az égvilágon semmi értelmes dolog nem került be az új iOS-ba. Pedig, nem telne sokból néhány hasznos funkciót is beletenni, mint amit már itt előttem jó páran említettek.

    Annyi előnye mindenesetre van a dolognak, hogy nem várom a megjelenést. 🙂

  10. Pontosan!
    Ncsettings,weekillbackground,zephyr
    Hogy a legfontosabbakat említsem.
    Én sem jb-elnék többet!

  11. @taky1974: az az iOS 6.1-ben lesz benne, amit 2013.04.01. körül várhatunk.

    a DND elvileg foglaltat jelez, de ha van hangposta, akkor a “hívásátirányítás foglalt esetén” alapján jár el a rendszer szerintem, de nekem ki van kapcsolva a hangposta, mert számomra felesleges, így nem tudom tesztelni.

  12. @Jadeye:
    Köszi, nagyon várom már a hivatalos JB-et. 🙂
    Gondolom most adtam egy jó ötletet Nektek 04.01-re 🙂 Egy kis PhotoShop és kész. Nos akkor ez összesen 390 Ft+ÁFA lesz. 😛

  13. Szerintem ez a pull to refresh elég ronda lett. A legszebben ez a Pocket nevű appban van megoldva.
    Azért az offline reading list jó dolog, meg a facebook integrációval talán jó lesz a push. Az már csak hab lenne a tortán, ha kapnánk végre egy normális, gyors fb appot.
    És a tweakek amik nélkül nem tudnék élni:
    – SB- és NCSettings
    – LastApp
    – Bulletin
    – Landscape Lock Rotation
    – SwitcherLand
    – iFile

  14. én olyat szeretnék, hogy felfelé legyintéssel elő lehessen hozni a futó alkalmazásokat. nem szeretem dupla klikkel gyilkolni a home gombot :/

  15. Ez egy rossz vicc, maximum másodszintű verziószámugrásra lenne elég, nem teljesre… Kissé erőltetetten akarják tartani a tempót, pedig tök felesleges, inkább égetik magukat. Csomó apróság persze hasznos, meg csomó kéne még, de ettől ez nem lesz új verzió…

  16. Sipi07:
    Szedd le cydia-ból a zephyr nevezetű tweak-et!
    Egy felfelé legyintés és bejön a multitask sáv.
    Garantáltan homegomb kímélő!
    :DDDD

  17. @taky1974: Az anti-aliasing method: Smooth kimaradt, de egynek elmegy 😉

  18. @xnotimeforlovex:
    köszi, de szifont nem jailbreakelek, ezen kívűl nincs más plusz amit adna. ipadet jailbreakeltem de ott meg ugye van a 4-5 ujjas megoldás.

  19. @Laki:
    Nem ezzel foglalkozom.

  20. @viraxo: hát igen… én most váltottam Galaxy S3-ra hasonló okok miatt. Nem bántam meg…. 🙂

  21. @taky1974: a hívó fél szemszögéből 1 csengés után foglaltat jelez, mintha gyorsan felvennék és egyből letennék. A hívott fél semmit nem észlel az egészből, még a kijelző se kapcsol be.

  22. @BoRRoNeo: saz iOS azoknak való akik az egyszerűséget szeretik. Neked szerintem az Android lenne jó, ott mindent megkapsz amit itt hiányolsz! Én most váltottam 4 év iPhone használat után, és nagyon örülök, hogy végre rászántam magam!

  23. @Buveszpapa: nem teljesen. ha felveszik, és lerakják, akkor az felvett hívásnak minősülne. itt a DND nem veszi fel, hanem elutasítja a hívást, mintha kinyomnád a power gomb dupla lenyomásával. tehát ha ilyenkor amúgy átugrik hangpostára, akkor azt teszi DND esetén is.


Add a Comment