fbpx Skip to content

Tegnap hazafele tartottam a PARK-ból, Irie Maffia koncert volt, egyébként a hely nagyon jó és ajánlom mindenkinek. Szóval hazafele az jutott eszembe, hogy mik azok az alkalmazások, amik 20 év múlva is olyan erősen beidegződnek az emlékezetünkbe, hogy még a nevük hallatán is felcsendül a zenéjük. (Ezt  a posztot külön @AngelDay-nek is ajánlom.)

Azt hiszem a Mario-t mindenki ismeri. 1986-ban jelent meg Európában. Szerintem legtöbbünknek volt valamelyik Nintendo fajtája. Nintendo, Super Nintendo, Nintendo 64… A Mario mindenhol megjelent, minden platformon ugyan olyan jó volt vele játszani, de csak a legeslegelső Mario maradt meg az emberek emlékezetében, amikor gombákat szedsz, 3 életed van, és ha megemlítjük a Mario szót, azonnal eszedbe jut a zenéje is.

Ez egy olyan klasszikus játék, amit 26 év elteltével is ismernek az emberek csípőből, holott ugye nem mindenki 26 éve született.

Tehát ilyen játékot kerestem, míg hazafele tartottam, átfutottak az agyamon korunk klasszikus játékai: a Counter-Strike, a World of Warcraft, amivel több száz millióan játszanak jelenleg is. De ezek a játékokat nem minden platformon jelentek meg, és hát nem is is tudom eldúdolni a zenéjüket sem. Megannyi hasonló játékot tudnék még felsorolni, de egyik sem Mario szintű. A Nintendo tudott valamit.

Ekkor jött a képbe az Angry Birds. Talán ez lesz korunk Mario-ja? Lehetséges. 20 év múlva biztos megtudjuk, de mindenesetre azt elmondhatjuk, hogy voltaképpen minden platformon lehet vele játszani. Eszedbe jut a zenéje, és persze ismered a szereplőit is. Ismerős a piros madár, ismerősök a malacok, lehetséges, hogy ez az a játék, amit 20 év múlva is úgy fogunk emlegetni, mint most a Mario-t.

Gondolkoztam, hogy vannak más játékok is iOS-re és Android-ra, például Cut The Rope, de ezek valahogy még sem Angry Birds-ök. Az Angry Birds-t mindenhol megtalálod, és itt most nem csak a számítógépre, vagy a mobilokra gondolok, hanem hogy tudsz venni plüss állatot, tudsz venni törölközőt, tudsz venni ballagási csokorba való Angry Birds figurát is. Konkrétan mindenki ismeri a játékot. Tehát lehetséges, hogy korunk Mario-ja lesz az Angry Birds. 🙂 Te mit gondolsz erről?

Olvasd el a hozzászólásokat is

3 Comments

  1. Szerintem nem is a multiplatform az elsődleges szempont, hanem az, hogy ne legyen rétegjáték. Lehet akármennyire tökéletes egy FPS, vagy egy MMORPG, mindig is csak egy bizonyos rétegnek jelentenek örök élményt.
    Persze a Mario is rétegjáték, például, ha megkérdezném a nyolcvanéves falusi nagymamámat, hogy mit szól a Marióhoz (vagy az Angry Birds-höz), csak pislogna.
    Egy biztos: csak valami nagyon egyszerű játék képes ilyen státuszba kerülni, mert a komplexitással egyenes arányban csökken a játék terjedése, ismertsége, népszerűsége. Ilyen alapon az Angry Birds esélyes jelölt, kérdés persze, hogy létezhet-e ma, ebben a szinte végtelen kínálattal bíró világban örök darab?

  2. Hogy őszinte legyek, nem tudom, hogy miért vannak oda az emberek az Angry Birds játékokért és nem is az én feladatom ezt megkérdőjelezni, hogy a Szifon.com miért foglalkozik ennyire kiemelten ezekkel a cikkekkel de minden szubjektív dolog. Nem vagyok nagyon idős, de többre becsülöm a Mario-t mint a fent említett játékot.
    Szép a Rovio sikere, bár hogy egy korábbi cikket említsek vissza, a Rovio szerintem sosem lesz olyan mint a Disney.

  3. Aha, az angry birds mario szintű és szerintem leginkább azért, mert free Androidon és a sok alsó kategóriás (Mini,One touch,és társai) okostelóra is elérhető.Azért az 1 milliárd letöltés az rohadt sok!!!


Add a Comment