fbpx Skip to content

A napokban volt szerencsém ismét személyesen is összeülni Jadeye kollégával. A konzultációnk eredménye lett többek között az az ötlet is, hogy megoszthatnám Veletek néhány saját fejlesztésű, iOS-re írt szoftveremet, hiszen a szoftverek készítéséről nem sokat hallani (különösen magyarul…), általában csak “hírek” és pletykák jönnek egy-egy új -valós vagy vélt- alkalmazással kapcsolatban, rossz esetben a hozzá nem értés miatt teljesen félrevezető tartalommal.

A magyar iOS-fejlesztés jegyében most engedjétek meg, hogy bemutassam az általam legfontosabbnak ítélt munkáimat.

1. MyFile

A MyFile egy ingyenes alternatívája kíván lenni a népszerű, ámde kissé borsos árú fájlkezelőnek, az iFile-nak. Sajnos idő hiányában nincs meg minden benne ugyanolyan formában, mint az iFile-ban, viszont cserébe vannak olyan funkciói is, amik az iFile-ban nincsenek meg (például képek alapvető szerkesztése, fájlok és mappák tömörítése nem csak ZIP formátumba, SQL adatbázisok megnyitása, stb…)

   

A program magyarul, angolul, franciául és csehül tud, és a BigBoss repóból érhető el, ingyenesen.

Sajnos mostanában már nem jut időm az alkalmazás frissítésére; aki lelkes, és szeretné folytatni a fejlesztését, az a forráskódot megtalálhatja a http://github.com/H2CO3/MyFile címen.

2. PwnTube

Ismét egy ingyenes alternatíva, ami szintén alapból benne kellene, hogy legyen az iOS-ben, de ebből az “eredeti” tweak, a YourTube fejlesztője inkább megpróbált magának hasznot húzni. Egyszerű, ám annál hasznosabb funkció: segítségével YouTube-os videókat tölthetünk le és azokat hozzá is adhatjuk az iPod Music Library-hez. Sajnos a BigBoss repóba nem kerülhetett fel ez a tweak, mivel tévesen azt hitték róla, hogy a YourTube visszafejtésével készítettem, és hogy tulajdonképpen egy crack.

Vizuális típusoknak íme a működésről készített videó:

A tweak forráskódja pedig itt érhető el.

3. Cereal (DragonDictation hangvezérléssel)

A méltán híres és népszerű diktálóalkalmazás, a DragonDictation hangvezérlését oldja meg ez a tweak. Valójában az alkalmazás egyes funkcióit, például a facebookos vagy twitteres megosztást látja el egy-egy hozzájuk tartozó Activator “gesztussal”, és az erre alkalmas, tehát harmadik generációs vagy újabb készülékek esetén a VoiceActivator segítségével teszi lehetővé az alkalmazás hangvezérlését, így valóban a “kéz nélküli használat” élményét nyújtja.

Forráskód: https://github.com/H2CO3/Cereal

Elérhető a BigBoss repóból, ingyenesen.

4. FileTransfer

A tweak az SBSettingshez hasonlóan beépül a SpringBoardba, és aktiválásakor megjelenik egy legördülő ablak. Itt beírhatjuk egy velünk azonos hálózaton levő, a FileTransfer tweakkel szintén rendelkező készülék IP-címét, és tetszőleges fájlokat küldhetünk vagy fogadhatunk a két készülék között.

Az iOS5-tel való inkompatibilitása miatt soha nem kerülhetett fel a Cydiába, ám a forráskódját elérhetővé tettem: https://github.com/H2CO3/FileTransfer

5. Fejlesztőknek való “szoftverkönyvtárak”

Ezek gyakorlatilag egy-egy “témakörbe” tartozó hasznos rutinok, függvények és objektumok gyűjteményét képezik, és arra szolgálnak, hogy a már egyszer valaki által megírt, jól működő kódot ne kelljen minden programozónak újra és újra megírnia, hogyha szüksége van egy adott feladat elvégzésére. A nem teljesen egyszerű koncepció miatt itt most részletesen nem térnék ki ennek a magyarázatára, viszont az érdeklődők számára van egy – kivételesen – remek, precíz Wikipédia cikk, amely részletesebben is kifejti ezt a dolgot.

Néhány példa, amelyeket említésre legméltóbbnak tartok:

  1. MFMusicLibrary: segítségével számokat, zenéket és videókat adhatunk az iPodhoz. Sajnos a mögöttes “back-end”, a libgpod hiányosságai miatt nem minden készüléken működik megbízhatóan (a libgpod egyébként egy linuxos szoftver, már önmagában az iOS-re való portolása is bonyolult volt, és nagy szó, hogy egyáltalán megvalósulhatott, köszönhetően számos lelkes és segítőkész Linux-hacker és fejlesztő számomra nyújtott türelmes segítségének…).
  2. VocalKit: beszédfelismerő alkalmazások írásához hasznos, noha még kizárólag angolul ért. Eredetileg Brian King munkája, kissé feljavítva, csinosítva, a fölösleges dolgok eltávolításával és egy egyszerűbben, logikusabban használható API hozzáadásával.
  3. RSSKit: RSS-olvasó és -generáló alkalmazások “agyának” (tehát nem a grafikus felületüknek!) az egyszerű implementálásához nyújt segítséget ez a szoftvercsomag.
  4. Unbox: főleg olyan Cydia tweakek fejlesztéséhez jön jól ez az iOS-be egy úgynevezett daemonként beépülő alrendszer, amelyeknek (például fájlműveletek végrehajtásához) rendszergazdajogok szükségesek, ám ezzel az az alkalmazás nem rendelkezik, amelyikbe beépülnek. Ez a szoftver tehát nagyon hasonló az azonos célú SandCastle-höz (a már említett YourTube fejlesztőjének munkája), viszont azért éreztem szükségét a megírásának, mert bizonyos esetekben illetve a fájlrendszer egyes helyein a SandCastle nem működött.
  5. TCPHelper: TCP (internetprotokoll alapú) hálózati kapcsolatok gyors (szélsőséges esetben akár mindössze három sor kóddal megvalósítható) kiépítéséhez ad segítséget ez a library. Választhatóan C és Objective-C nyelven is elérhető.

Nos, azt hiszem, ennyi már bőven elég lesz az érdeklődés felkeltésére; remélem, hasznosnak találjátok ezeket az alkalmazásokat, mind a fejlesztők, mind a felhasználók. Természetesen bármelyik nyílt forrású munkám licenszfeltételeknek megfelelő felhasználását támogatom és megköszöm, valamint azokkal kapcsolatban építő jellegű, kulturáltan megfogalmazott kritikát is szívesen várok.

Olvasd el a hozzászólásokat is

19 Comments

  1. Köszi a programokat és a cikket, viszont ha valaki nem szeretné forrásból buildelni a PwnTubeot, akkor esetleg egy linket egy debhez tudnál adni? Esetleg a szifon.com- repoba beleteszitek?

  2. @H2CO3:Szia !3 kérdésem lenne:
    Az egyik az,hogy a PwnTube kompatibils e iOS 5-re és,ha igen fel tudnád e tenni valamelyik repo-ba ?

    A másik az,hogy az iPod zene könyvtárhoz el tudnál e navigálni (WinSCP-t használok)

    A harmadik kérdésem az,hogy én mindig próbálkoztam a MobileTerminal-al,de nem műkszik így ugye marad az iSSH viszont ezzel az abajom,hogy csak wifivel tudom elindítani.Tudsz megoldást arra,hogy szerezzek valami működő képes mobil commandert ?

    Előre is köszönöm.

  3. ha már ilyen hacker cuccnál tartunk akkor lenne is egy kérdésem: Olyan alkalmazásra lenne szükségem amivel tudok küldeni ill. fogadni pl képeket, létezik ilyen persze ingyenes mert olvastam már róla csak nem bukkantam még rá? 😀

  4. @iPali: ehhez nem kell semmi hacker cucc, csak net. szinte bármely típusú készülékkel való küldés/fogadáshoz ott a Mail, vagy mondjuk a különféle cross-platform appok, mint mondjuk a Touch vagy Whatsapp, mindkettő ingyenes.

  5. @Szénsav: Ha van egy kis időd légy szíves dobj már össze egy SBSettings-es kapcsolót az akku százalékos kijelzésére.. Látva ezeket a tweakeket te elég jól tolod és egy ilyen togglet csak nem lehet olyan nehéz megcsinálni. Az ikonjában talán tudnék segíteni de tul. képp. jó egy ‘default’ png is. A lényeg hogy legyen egy ilyen mert egy csomó időt megspórolhatnék vele.
    Előre is kösz.

  6. @H2CO3:A 3. kérdésem törölve,találtam normális MobileTerminal-t,de a másik 2 kérdésemre várom a válaszod továbbra is.

  7. @HSn0wQ: melyik mobilterminált ajánlanád?

  8. @Jadeye: mintha késne a szerver ideje 1 órát.

  9. @Kukipapa (r): Add a Cydia-hoz ezt a repo-t:
    repo.insanelyi.com
    És onnan töltsd le a MobileTerminal(NEW)-t.
    Legalàbbis én ezen a néven találtam.

  10. @Kukipapa (r): Ha ez se működik akkor használd az iSSH-t.Sajnos ez viszont igen drága és bonyolultabb,de véglis azért az is jó

    Vagy próbálj meg egy másik mobile terminalt a cydia-ból,de ezek 90%-ban nem működnek iOS 5-ön.

  11. valaki elmagyarázná nekem, hogy működik ez a Dragon Dictationos cucc? 🙂

  12. @H2CO3: Köszi az infót és csak így tovább !

  13. @hSn0wQ: Nincs mit! Köszi a bíztatást! 😀

  14. @H2CO3: Nekem iPod Touch 4g iOS 5.1-em van és sikerült az egyik repomban megtalálnom a PwnTube 2.0-t.Vettem a fáradságot és letöltöttem.Tulajdonképpen működik,simán letudok tölteni egyedül az Add to iPod funkció nem működik Error-t ír ki,de szerintem ezt is meglehet oldani,ha egy kicsit neki állok barmolni a mapparendszert.Jó szoftver amúgy.Sőt jobb mint az MXTube.Remélem ezt a funkciót sikerül valahogy manuális úton helyre hozni. 🙂

  15. @hSn0wQ: Köszi a dicsérő szavakat! 🙂 Sajnos az Add to iPod azért (sem) megy, mert ahhoz egy linuxos (iOS-re nagy nehezen leportolt) szoftvert használok, amelynek a fejlesztői még nem tudták visszafejteni az iOS5-höz tartozó kódolási-ellenőrzési algoritmusát.

  16. @H2CO3: Ha ezt megcsinálod, hálám örökké üldözni fog. 😀


Add a Comment