8
ápr 03

Március 27-én a Forbes tett közzé egy cikket, amelyben egy svéd biztonságtechnikai cég szoftverével akár 2 percbe sem telik feltörni egy iPhone biztonsági kódját (jelkódzár). Ezt másnap az origo is átvette, de a címből már kihagyták, hogy a biztonsági kódról volt szó, és már magát az egész iPhone-t hagyták benne. Az ő írásuknak köszönhetően egyre több helyre jutott el magyarul a kérdés, majd ugyanezzel a témával a Smartmobil konferencián is találkozhattunk a Kürt Zrt. jóvoltából.

Maga a cím mind az eredeti, mind a magyar cikk esetén leginkább csalogató, és kattintásvadász, de egyben sajnos kissé félrevezető is, mert a dolog azért nem pontosan úgy van, ahogyan azt várhatnánk. Emellett a dolog technikai hátteréről, és az érintett eszközökről persze szintén nem esett pontosan szó, így mi most erről írnánk röviden.

Ezzel kapcsolatban egy kérdést is feltettünk Facebookon, amire a túlnyomó többség (bőven 80% felett!) azt válaszolta, hogy igen, bármelyik iPhone-t fel tudják törni az erre szakosodott cégek, és minden adatot le tudnak tölteni róla. Az alábbi kép készítése óta így csak a válaszadók száma nőtt, de az arányuk változatlan:

Most akkor lássuk, mi a tényleges helyzet ezzel kapcsolatban.

Feltörés alatt az iPhone-t használók többsége a jailbreaket érti, a Forbes cikke viszont olyan módszert mutatott be, amiben jailbreak nélkül törik fel a 0000-ra beállított jelkódzárat, és a szoftver a folyamat végén kiírja, hogy a 0000 az aktuális kód, majd ezt beírva a készülék adatai már hozzáférhetőek. Viszont…

Az XRY és más hasonló szoftverek csak a jailbreakhez hasonló módon tudják elvégezni a feladatukat.

A cikkben megtalálható a videót nézve a témában tájékozottabbak számára azonnal ismerős lehet a helyzet, hiszen a folyamat egyik pontjánál ugyanazt láthatjuk az iPhone kijelzőjén, mint jailbreak esetén. Onnantól kezdve meg már nincs benne semmi boszorkányság.

Sajnos a videót időközben eltávolította a cég a YouTube-ról, akik viszont látták, azoknak feltűnhetett, hogy semmi másról nem szól a dolog, mint hogy a készüléket DFU-ba téve egy megfelelően módosított ramdisk segítségével hozzáférést szereznek a készülék teljes fájlrendszeréhez, ahogyan azt maga a jailbreak is teszi. Itt annyi a különbség, hogy a fájlrendszer csak olvasásra kerül, de nem kerül módosításra, mint a jailbreak esetén.

 • Ramdisk: olyan szoftvereszköz, ami a készülék memóriájába (RAM) kerül feltöltésre, ezzel hozzáférést biztosítva a hardver erőforrásaihoz. Leegyszerűsítve talán olyan, mintha külső lemezről töltenénk be egy rendszert, és mindez képes a készüléken található fájlok módosítására. Az iOS eszközök szoftverfrissítése (update) vagy a szoftver teljes újraírása (restore) is ilyen ramdisk segítségével történik. Az Apple által kiadott szoftverfrissítési fájlokban található ramdiskek kódoltak, és aláírásokkal vannak ellátva, így azt a hardver ellenőrizni tudja, mielőtt engedélyezi azok a betöltését és futását.

Az aláírás és a kódolás hiánya miatt a módosított ramdisk működéséhez még egy exploit is kell, anélkül ugyanis a készülék nem fogadná el azt, és nem működne az egész. Ez pedig nem más, a mindenki számára elérhető “limera1n” exploit geohottól. A svéd fejlesztők tehát mindössze az elérhető eszközöket felhasználva készítettek egy könnyen használható felületet az exploit által nyitott kapun keresztül elérhető adatokhoz.

A limera1n exploit nem használható A5 és A5X processzoros eszközök esetén.

Ha tehát iPhone 4S, iPad 2, esetleg iPad 3 van a tulajdonodban, akkor ezekkel az szoftverekkel nem lehet hozzáférni a rajtuk tárolt adatokhoz, hiszen az új, frissített bootrom miatt az exploit nem működik rajtuk, és így a ramdisket sem fogja elfogadni a készülék.

A témában járatlan újságírók által írt, technikailag kiegészítésekre szoruló cikk viszont a laikusok számára könnyen hihető, akikben onnantól kezdve megrendül a bizalom a készülékük biztonsága iránt, noha némi elővigyázatossággal azért alaposan megnehezíthető a feltörés.

Ráadásul az emlegetett, nagyjából 2 perces biztonsági kód feltörés is csak abban az esetben működik, ha a kód egyszerű, négyjegyű szám, ami ugye az alapbeállítás. A kód feltöréséhez a szoftverük ugyanis az úgynevezett brute-force technikát használja, amikor végigzongorázza az összes lehetőséget. Ez egy négyjegyű szám esetén 10000 lehetőséget jelent (0000-9999), amit tényleg elég gyorsan végig lehet pörgetni, főleg, ha a próbaként megadott kód a 0000, és a szoftver is azzal kezdi a próbálkozást…

Az iTunes által készített mentésekben is ott van a legtöbb adatunk.

Az iTunes szépen lement mindent a készülékünkről, amikor elkészíti róla a biztonsági mentést, így megtalálható egy ilyen mentésben a névjegyzékünktől kezdve az üzeneteinken át a jegyzeteinkig, alkalmazásaink adataiig, mentett jelszavainkig minden. A fájlokat az iTunes ugyan átnevezi, de egy megfelelő alkalmazással a backupból exportálhatóak az eredeti nevükkel, és a tartalmuk böngészhető.

Ha tehát valaki fizikailag hozzáfér a készülékünkhöz, és azon nem állítottunk be semmit, hanem maradt minden a gyári alapértelmezett beállításon, akkor csak rádugja egy iTunes-ra, és készít róla egy biztonsági mentést – máris minden, a készüléken tárolt adatunk megvan nála, csak ki kell bontani őket.

Hogyan védhetjük meg az adatainkat?

Érdemes azt leszögezni, hogy mindig lesznek olyanok, akik megoldják a titkosított adatok visszafejtését, így ez is csak egy macska-egér játék, de pár egyszerű módszerrel azért megnehezíthetjük a dolgukat.

A legfontosabb talán, hogy ne hagyjuk ott felügyelet nélkül a készüléket sehol, és ne engedjük meg azt sem, hogy ismeretlen gépre rádugják azt, mondjuk csak tölteni.

Ha iPhone 4S-nél vagy iPad 2-nél korábbi eszközünk van, azokon bizony működik a limera1n exploit, ennek köszönhető most az 5.1 esetén is elérhető (semi-)tethered jailbreak. Erre a legbiztosabb megoldás az lehet, ha cseréljük a készüléket egy újabb kiadásúra.

Persze nem mindenki teheti meg, hogy újat vegyen, így talán célszerűbb a biztonsági beállításokat ellenőrizni, és módosítani, amit szükséges. Először is ne használjunk egyszerű jelkódot. Ehhez menjünk a Settings (Beállítások) appban a General (Általános) menüpontban a Passcode Lock (Jelkódzár) opcióhoz, és kapcsoljuk ki a Simple Passcode (Egyszerű Jelkód) opciót:

Ezután adjunk meg egy 4 karakternél hosszabb jelszót, ami maradhat számsorozat, de megadhatunk szöveges kódot is – az iOS a kód típusának megfelelő billentyűzettel fog minket várni, tehát csupa szám kód esetén a számbillentyűzettel, így nem kell váltogatnunk sem. Minél hosszabb a jelszó, annál tovább tart feltörni – bár mondjuk beírni is.

Védjük jelszóval az iTunes által készített biztonsági mentést is! Ebben az esetben másik iTunes-ra rádugva a készüléket a mentés ugyanúgy kódolt lesz, amit visszafejteni szintén időt vesz igénybe:

Ráadásul bekapcsolt jelkódzár esetén az iTunes nem is indítja el a biztonsági mentést addig, míg a jelkódot meg nem adtuk a készüléken.

Kapcsolódó cikkek:

Címkék:

8 hozzászólás a(z) “Nem törhető fel pillanatok alatt az iPhone” bejegyzéshez

 1. Ffx írta:

  Nagyon jó cikk lett szerintem, és bár telibetojom, hogyha valaki pont az én adataimra kíváncsi, de az üldözési mániásoknak mindenképpen érdemes elolvasni, és betanulni :P

  VálaszVálasz
 2. fazr600 írta:

  Ha valóban Brute force-ot használ a töréshez, akkor elég beállítani, hogy 10 rossz próbálkozás után töröljön minden adatot, nem?

  Vagy ezt is meg tudják kerülni?

  VálaszVálasz
 3. j-cool írta:

  A cikk nagyon jó lett szerintem.

  OFF: (A hozzászólás OFF-topic része törölve. Erre van a Gyakran Ismételt Kérdések cikk.)

  VálaszVálasz
 4. Patrik Polgár írta:

  (A cikkeknél minden OFF-topic hozzászólást törlünk. Erre van a Gyakran Ismételt Kérdések cikk.)

  VálaszVálasz
 5. adr írta:

  kürt zrt…

  VálaszVálasz
 6. Jadeye írta:

  @adr: hárombetűs volt, mellélőttem, javítottam, köszi :)

  VálaszVálasz
 7. crayo írta:

  Mondam már hogy mit szeretek a szifon.com-ban? Nem? Akkor most mondom. Azt hogy nem közöl le minden szar hírt egyből, és ha kiderül hogy mégse úgy van ahogy, csak egy update-tel hozzáteszik, hogy bocs, téves, hanem mindennek jól utánajár, és egy egy olyan részletes cikket ír róla, hogy csak na. :)

  Mindannyiunk nevében köszönöm szifon.com!

  VálaszVálasz
 8. zsombor1999 írta:

  Sziasztok!
  13éves vagyok és kb 1hete vettem egy ipod touchot és segítséget szeretnék kérni mert az történt hogy kikapcsoltam utána 20 perc múlva bekapcsoltam és kért a készülék kódot pedig nem is kértem ez az ipod kivan jealbrakelve a 4.2.1-es szoftver fut rajta én nem értek hozzá ezért kérek segítséget mert már megőrülök attól hogy max csak nézni tudom a készüléket.
  Minden választ előre is köszönök.

  VálaszVálasz

Írd le a véleményed!

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!


Az oldal tartalmának írásos engedély nélküli, bárminemű utánközlése tilos.
©2007-2014, Szifon.com - Minden jog fenntartva!