fbpx Skip to content

Kinél milyen a reggeli ébresztés? Jobb helyeken kávé, madarak csicsergése, vagy csak szimplán a nap fényére, ami besüt az ablakon keresztül, igaz? Ez nálunk megfejelésre került, hisz a reggeli Skype pittyegés az Imperium Galactica 2 iPad-es megjelenését hozta és rengeteg izgalmat ezután.

  

A játék cirka egy az egyben lett átrakva iPad-re. Így megmaradt annak az örök klasszikusnak, amiért oda meg vissza voltunk évekkel ezelőtt, és amiért mindig is a fanatikusok kedvence marad.

A játék tesztelését “admin” kolléga végezte így a gameplay rész az ő munkássága. A játék megjelenéséhez egyből kapunk egy nagyon látványos, a Babylon 5-re nagyon emlékeztető videót is magyarul, ami sajnos csak a videóra igaz, mert a játékban sajnos nem támogatott nyelv.

De aki nem ismerné a játékot, annak főbb vonalakban így tudnám ismertetni:

  1. Nagyon kemény real-time stratégiai játék (már ha nem gyorsítjuk fel az időt)!
  2. Fedezd fel a galaxist, ismerd meg barátaid és ellenségeid.
  3. Növeld a birodalmad méretét.
  4. Harcolhatsz az űrben és a felszínen egyaránt.
  5. Te irányítod a gazdaságot is, ami a harcoknál néha sokkal nehezebb helyzetekbe sodor.
  6. Kémkedj ellenfeleidnél és lopd el a fejlesztéseiket.

Játékmenet (Admin)

A játékmenetről tőlem fogtok olvasni. Mikor megláttam az alkalmazást az App Store-ban, hangosan felkiáltottam, hogy ÚR-IS-TEN, egy régi, igazi klasszikus magyar fejlesztés! Nem hittem a szememnek! Fizikus már elmondta, hogy nincs benne magyar nyelv, így azt ne is keressük, talán alternatív megoldásokkal bele lehet varázsolni, de erre nem értem rá. 🙂

 

Vágjunk is a közepébe. Mint már tudjuk, 3 faj közül választhatunk a single playerben, illetve vannak különböző nehézségű küldetések. Vannak köztes videók, amik az elején tetszettek, de egy idő után a terraformálás videó kifejezetten zavaró minden bolygónál. Elnyomni persze el lehet, de, akkor is mindig kizökkenek a játékból, mikor bejön egy ilyen videó. Kinézetre a játék nem retina display-es. Nem is számítottam arra, hogy a régi grafikákat annyira felújítják, hogy az retina kijelzőn is szépen látszódjon. Szerintem azért dolgoztak rajta, de látszik, hogy az új iPad-en ez bizony pixeles.

A többujjas mozdulatokat is kihasználhatjuk. Például a térképen a mindkét ujjunkat rajta kell hagynunk a kijelzőn, hogy erre-arra mozgassuk. Gyakorlatilag fél óra alatt hozzá lehet szokni. A menü is furcsa volt először, de körülbelül a 90%-ban ugyanott találom a dolgokat, mint régebben.

Körülbelül délután 2 órakor töltöttem le a játékot és egészen este 6-ig le sem tudtam tenni. Még mindig hatalmas játék élmény van benne, rengeteg időt eltölthetünk a galaxisban, és fejleszthetjük egységeinket.

Hátrány?

Igazából nagyon hiányzik a multiplayer! Ezt azért belerakhatták volna a srácok. Néha találkoztam kisebb bug-okkal, de ettől függetlenül nagyon össze van rakva a játék.

Azonban találkoztam egy kritikus hibával is. Mégpedig 4,5 – 5 óra játék után egyszer csak kilépett az alkalmazás, feltételeztem, esetleg elfogyott a memória, vagy nem tudom. Be volt kapcsolva az automatikus mentés, így gondoltam vissza is töltöm. De nem megy. Utoljára több mint egy órával ezelőtt mentettem kézzel, így 1 óra játékot buktam egy kritikus hiba miatt. Ez picit durva.

Eltekintve ettől, minden rendben van. Próbáljatok Ti is menteni sűrűn, mert előfordulhat, hogy egyszerűen kiakad a játék.

Kompatibilis: iPad (összes), iOS 5.0 és felette.
Imperium Galactica II – Digital Reality – 2,99€ – App Store link

Olvasd el a hozzászólásokat is

5 Comments

  1. Szerintem anno ezt a játékot vittem végig a legtöbbször PC-n. És ez volt az első eredeti játékom 🙂 Azóta is itt hever a polcon.
    Minden videojáték rajongónak kötelező retro darab.

  2. Én meg az egyike voltam, aki fordítottam a szövegét angolról magyarra – bezony nem magyar az eredeti szöveg – szal sajnálom, hogy nem került bele az iPad verzióba… Nekem is itt a polcomon, csak annyit játszottam vele mielőtt végleg összeállt, hogy még a fólia is rajta maradt a kiadott verzión… Régi szép idők 🙂

  3. El se hiszem hogy ze kijön ipad re. Annyit játszottam régen ezzel a játékkal hogy volt amikor a szüleim vakartak le a gépről hogy csak még egy bolygó.

  4. Még egy ok, hogy iPadet vegyek!!

  5. Wow… na majd ha a Fallout Tactics és a Haegemonia megjelenik… akkor veszek iPadot… 😛


Add a Comment