fbpx Skip to content

Ha egy szóban kellene jellemezni a dolgot, akkor sajnos azt lehetne mondani, hogy semmire. De inkább nézzük hosszabban a dolgot, és hogy mindez miért is van így.

Az új iPad bejelentésekor Phil Schiller csak LTE-támogatást emlegetett a keynote-ban (nagyjából 34:20-tól), de nem emelte ki konkrétan, hogy mely sávokról is van szó ebben az esetben. Azt viszont hangsúlyozta, hogy a 4G LTE támogatása esetén sokkal több sávról van szó világszerte, mint korábban a 3G esetén volt, és külön megemlítette azt is, hogy ettől függetlenül a 3G támogatás “world ready” lesz (ahogyan eddig is). Aztán mikor a keynote végeztével elérhetővé vált az új iPad technikai specifikációja, már látható volt, hogy az óceán innenső partján mindez nem lesz túl jó hír: 4G LTE – 700/2100MHz.

A magyarországi szolgáltatók az 1800MHz-es sávokat jelölték ki az LTE-hez, és jelenleg egyelőre csak a T-mobile kínálja azt az előfizetők számára is elérhetőként, a másik két szolgáltatónál még csak tesztelik. Persze ettől még elérhető a Telenor és a Vodafone esetén is már a mobil szélessáv, de az csak HSPA+, egyelőre nem LTE. Az új iPad viszont csak a 700/2100MHz-es sávokat támogatja, így itthon az LTE-je nem fog működni megfelelő sáv hiányában.

De nincs ez másként a többi európai országban sem. A leggyakrabban használt sávok errefelé ugyanis a 800/1800/2600MHz, és ezek közül az új készülék egyiket sem támogatja.

Nyáron várhatjuk az új iPhone bejelentését is. Az iPhone-ok esetén a következő radikálisabb lépést egy új dizájn, és a legújabb technológiák támogatása nyújthatja. A dizájnt most ne feszegessük, inkább gondoljuk tovább az LTE kérdését. Az Apple gond nélkül meglépte, hogy az Európában elterjedt LTE-sávok támogatását kihagyta az új iPadből, és azok utólag, szoftveresen sem adhatóak hozzá. Mivel az iPhone is elsősorban amerikai piacra szánt termékként kezdte a pályafutását, nem zárhatjuk ki, hogy az új generáció esetén is ez lesz a helyzet, és noha kap LTE-támogatást, az szintén csak az új iPad esetén elérhető 700/2100MHz-es amerikai sávokat takarná.

Kiindulva az iPhone 4S-ben az egyesített GSM/CDMA támogatással rendelkező basebandből, azt gondolhattuk, hogy nem lesz ez most másként az új iPad esetén sem, és egyesítik a modelleket. Ugyanakkor Phil Schiller azt is elmondta, hogy pont az LTE miatt továbbra is két különböző típusú iPad lesz, az egyik az AT&T GSM-hálózatához, a másik pedig a Verizon által is használt CDMA-hoz. Így amennyiben az új iPhone is megkapja az LTE-t ősszel, úgy az egyesített modell, az iPhone 4S után ismét szétválnának a készülékek GSM és CDMA modellekre, ahogyan az az iPhone 4 esetén is van.

Elképzelhető lehet viszont, hogy amint megszűnik az analóg tévéadás, a felszabaduló sávok esetén kiadják a 700MHz-re a pályázatot, és ha nem is a jelenlegi három, de talán egy negyedik szolgáltató kiépíthet erre a sávra egy célzottan internetszolgáltatást nyújtó hálózatot. Persze erre még több évet kell várni, ha lesz ilyen egyáltalán.

De annyi biztos, hogy az Apple az LTE-támogatással jelenleg csak az amerikai előfizetőknek kedvez.

Olvasd el a hozzászólásokat is

14 Comments

  1. Ez picirit undorító dolog. Simán nyomathattak volna az EU verzióba más chipet.

  2. Tudomásul kell venni, hogy a teljes európai piac elenyésző az amerikaihoz képest.
    Ez van.

  3. bár eddig is biztos voltam benne, de mostmár mindenképp h wifi only verziót veszek 🙂

  4. Szerinem is praktikusabb a wifi-s típus, hiszen majd’ mindenkinek van már a mobiltelefonján internetelőfizetés.
    Off:
    Megjelent a Sn0wbreeze

  5. @nagyB:
    2.9.2-es verziója

  6. ez Amerika…

  7. Gondolom ez nem azt jelenti, hogy a 3g-t nem tudja, vagyis inkább remélem mert már előrendeltem a 4g-s 16Gb-os verziót és 20. Án már a kezembe is vehetem, de javitsatok ki ha tévedek.

  8. @drvians88: Most bunkó leszek. Olvasni tudsz? Agyad van? Vagy csak sok pénzed és iPadre költöd?
    http://www.apple.com/ipad/specs/ :
    “UMTS/HSPA/HSPA+/DC-HSDPA (850, 900, 1900, 2100 MHz); GSM/EDGE (850, 900, 1800, 1900 MHz)”

  9. @Belnir: Köszi a választ. Olvasni tudok:) agyam is van asszem legalább is:) a pénzemért meg keményen meg kell dolgozni:) kül a cikkből nem az jött le hogy tudja de logikus, de köszönöm a választ.

  10. a roh.. kapitalisták bezzeg az FM rádiót meg kihagyták belőle…. 🙂 :): ) igaz náluk már csak dvb rádió van 🙁 – hol vagyunk mi még attól….

  11. Nem mintha a 3G nem lenne elég. Senki sem torrentezéshez használná az iPad-et.

  12. @CooBy: Nem torrentezésre jó csak.
    Egy youtube videó is jó ha betölt pillanatok alatt.
    Amúgymeg amég nincs normális 3G lefedettség mindenhol, (Bp egyes külterületein is vannak ilyen helyek), addig minek álmodunk LTE-ről…
    Sajnos fényévekkel vagyunk lemaradva ebben is….

  13. Egyáltalán nem “praktikusabb” a csak wifis változat, ellenkezőleg, az a korlátozottabb, és ezért olcsóbb verzió. Én a GPS-t is használom az iPaden, ez nem menne, ha a csak Wifiset vettem volna meg, se Skype, iMessage, bármely egyéb location-függő alkalmazás nem menne ott, ahol nincs wifi… És nem praktikusabb a telefonoddal megosztva netezni, hallgatni ahogy a Bluetooth-net párosítás szürcsöli ki az akksibenzint 🙂

  14. Hat ha lte nincs is mindenutt magyarorszagon, de sokkal nagyobb az esely, hogy akarhova is tevedsz, lesz terero, ami azert amerikaban rohadtul nem mondhato el, meg egy hetkoznapi erdoben is siman elofordul, hogy nincs terero, ez pl. sok filmben is megnyilvanul…


Add a Comment