59
feb 12

Ahogyan azt évekkel ezelőtt az iBluetooth, iBlueNova, és tavaly a Celeste kapcsán már örömmel tapasztalhattuk, a bluetoothos fájlmegosztás lehetőségét rendszerint elhozta nekünk egy-egy lelkes (vagy egy kis jövedelem-kiegészítésre vágyó) fejlesztő. Ebben az esetben Eric Day volt az, aki gondolt egyet, és a tegnapi nap folyamán megjelentette a BigBoss repóban új alkotását, az AirBlue Sharing fantázianevű kiegészítőt.

Első ránézésre

A Celeste-hez hasonlóan az AirBlue is a SpringBoardba épül be. Letöltés és telepítés után bármiféle beállítás használata nélkül, készülékünk azonnal használható lesz fájlok le- és feltöltésére. A fejlesztő néhány extra kényelmi funkciót is beépített: közvetlenül lehet adatokat küldeni többek között a Jegyzetek (Notes), Fényképek (Photos), Videók (Videos), Zene (Music), Kapcsolatok (Contacts) és Hangjegyzetek (Voice Memos) gyári alkalmazásokból.

Vizuális típusoknak két videó, az elsőben az iOS-ről való küldés látható, a másodikban pedig a fájlok fogadása iOS-en:

Specifikáció

Ahogyan az alkalmazás fejlesztője által adott kódnevéből (com.ericday.blued-obex) arra következtetni is lehet, a szoftver teljesen szabványos protokollokat használ a fájlcserére, ami azt jelenti, hogy lehetővé teszi bármilyen Bluetooth eszközre a fájlküldést és -fogadást.

Ennek egy külön kellemes velejárója, hogy az AirBlue-ról az iOS natív Bluetooth menedzserére való átváltáskor mégcsak újrapárosítani sem szükséges a készülékeket, minden gördülékenyen működik. Az adatforgalom sebességére sem lehet panaszunk, ugyanis a szoftver maximum 1.7MB másodpercenkénti kapcsolati sebességet képes nyújtani.

Mit kell még tudni róla?

A tweak iOS 4.2 és iOS 5.0.1 között minden rendszeren működik. A hiánypótló funkcionalitásért cserébe viszont igen borsos árat, 4.99 dollárt, azaz több, mint 1000 forintot kell fizetnünk.

Töltsétek le, próbáljátok ki: Tőletek is várjuk a vele kapcsolatos további tapasztalatokat és észrevételeket! A fejlesztőt is elérhetitek Twitteren, vagy a Cydián keresztül e-mailben.

Kapcsolódó cikkek:

Címkék:

59 hozzászólás a(z) “AirBlue, a várva-várt Bluetooth alkalmazás” bejegyzéshez

 1. r-gabor írta:

  Sziasztok! Ha ez fent az iPhone-omon, akkor bármelyik telefonnal tud kommunikálni vagy csak iPhone-al? Köszi!

  VálaszVálasz
 2. Jadeye írta:

  @r-gabor: elolvastad a cikket amúgy? mert benne van: “a szoftver teljesen szabványos protokollokat használ a fájlcserére, ami azt jelenti, hogy lehetővé teszi bármilyen Bluetooth eszközre a fájlküldést és -fogadást.”

  VálaszVálasz
 3. admin írta:

  @r-gabor: …

  VálaszVálasz
 4. matyiphone írta:

  Zene fogadásál automatikusan a Zene app-ba kerül az új szám vagy valamilyen rejtett mappában fog kikötni ?

  VálaszVálasz
 5. Gomb írta:

  Remek!

  Akkor várjunk, hogy a felkerüljön Sinful repóba a feltört telefonra írt “homebrew”
  program crackelt változata. Én ezt annyira nem értem ki a bánat fog ezért fizetni…

  Miért kéne sajnálni szegény fejlesztőt… elvégre jailbrakeltünk… állszenteskedünk itt ezzel a “szegény csávó ebböl él dumával” de már kicsesztünk azokkal akik hivatalosan fejlesztettek appot, eladták és ezzel keresik a kenyerüket… Itt meg fizessünk az “illegál cuccra írt illegál cuccért” ? :D Ilyenkor egy androidos röhög a markába és igaza is van! (itt kizárólag erre a Bluetooth-os esetre célzok.) Ez számomra olyan mintha a piacon, másolt software-eket árulnék… vagy nincs igazam ? Ha pénzt akar keresni, és ért a program fejlesztéshez akkor tegye azt hivatalosan. Na meg a bakszámla adataimat sem adom ki ilyen helyeken. Vagy talán nincs igazam ?

  VálaszVálasz
 6. Wyla írta:

  en most vettem meg az app-ot nagyon egyszeruen kuld es fogad mindent nincs vele hiba ,amit talan zavaronak talalok az az elobbi kerdesre a valasz h ha zenet fogadok azt az ifile-ba menti a ”/var/mobile/documents-be” ,es onnan nem lehet attenni a zene app-ba ,es ha kuldeni szeretnel zenet hat eddig ugy nez ki h csak ifile-bol megy ez is es ez a mondat jelenik meg ”Looking for other ipads,iphones,or ipod touches…”,am a zenket leszamitva minden egyszeruen megy!!!

  VálaszVálasz
 7. Jadeye írta:

  @Gomb: azért nincs igazad, mert Amerikában egyértelműen LEGÁLIS a jailbreak, mert kivették a DMCA törvény hatálya alól. a Cydia Store is teljesen legális, tehát a fejlesztő teljesen hivatalosan teszi a dolgot.

  a jailbreak meg nem egyenlő a warezzal, mert ahhoz mindig külön patch kellett, amit meg eleve nem kötelező feltenni.

  VálaszVálasz
 8. H2CO3 írta:

  @Wyla:
  1. iFile eddig is tudott iOS eszközökre Bluetooth filemegosztást. Az iOS 4 új GameKit frameworkje segítségével ezt bárki egyszerűen megoldhatja.
  2. A zenéket úgy tudod betenni a Zene appba, hogy valamilyen err való alkalmazást használsz, pl. MewSeek vagy MyFile (utóbbi saját fejlesztés :) )

  VálaszVálasz
 9. Wyla írta:

  @H2CO3:
  koszi szepen ezt nem tudtam :) akkor megnezzuk a myfile-t :)

  VálaszVálasz
 10. mikey™ írta:

  valaki pattintson már ki ide egy működő crackes cydia repot, legyen olyan bátyám. Köszöntem!

  VálaszVálasz
 11. Wyla írta:

  @H2CO3: most mar csak abba segits lecci h kell azt a hash nem tom mit letrehozni???! :)

  VálaszVálasz
 12. Gomb írta:

  @Jadeye: De mi magyarok vagyunk magyar honban ami európában van, de nem is erre szándékoztam rávilágítani, hogy jogszabályok és törvények mit szabályoznak és mit nem hanem, hogy ez így etikátlan és még csak nem is korrekt. Annak nem fizetünk aki legálisan ebből, él. De annak igen aki feketén, feltételezem adózatlanul. Az apple hülyesége hogy ilyen a bluetooth mint amilyen, az becsülendő hogy valaki pótol ilyen hiányosságokat na de nem fekete haszon szerzésének céljából kéne. Amúgy meg miért fizetnék olyanért aminek alap funkciónak kéne lennie. Egy hivatalos app fejlesztő erre mit mondana ?
  Azt hogy “dögöljünk meg mert jailbrakelünk hogy az ő művét ingyen lewarezolhassuk de ezért hajlandók vagyunk kinyitni a pénztárcánkat. Miértnem vettünk inkább bluetoothos telót” És szerintem igaza van. A jailbrake se fizetős, milyen pofát vágnánk ha Dev-team oldalán regelni kéne pénzért az imei-t meg az iccid-t azután mászna csak fel a crackelt ipa meg azután indulna a cydia.

  VálaszVálasz
 13. neu írta:

  Egy Nokiával próbáltam ki és oda-vissza remekül működik. Viszont egyet nem tudok: hogy lehet kikapcsolni? Aktiválni azt lehet, de utána mintha bekapcsolva maradna, a bluetooth ikon is ott figyel a sarokban és sehogy nem sikerült eltüntetni. Nem vagyok egy nagy szakember, de gondolom, hogy egy állandóan bekapcsolt Bluetooth eléggé meríti az akut.

  VálaszVálasz
 14. mikey™ írta:

  @Gomb: Lehet, hogy appstoreba fejlesztette de nem fogadta be az apple, így jött a cydiaba. Nem feltétlenül black market a történet…

  VálaszVálasz
 15. matyiphone írta:

  Köszi Wyla

  VálaszVálasz
 16. mikey™ írta:

  @neu: Ha BigBosson elolvasod a leírást azt mondja, hogy küldés-fogadás után magától leáll, hogy ne terhelje az akkut…De ha ott marad az ikonja az elég gyanús… :/

  VálaszVálasz
 17. Jadeye írta:

  @Gomb: a dev-teamnek köze nincs a tört appokhoz, de látom, még mindig összemosod a kettőt. tört appokat közvetlenül a jailbreak után önmagában nem tudsz telepíteni. a jailbreak pedig igen, ingyenes, és azért ingyenes, mert a fejlesztői így döntöttek.

  a fenti csomag fejlesztője meg úgy döntött, hogy pénzt kér érte, amit teljes joggal megtehet, mert ő töltött vele időt. fizetni tehát azért fizetsz érte, mert nem te töltöttél vele időt, hogy megírd, hanem ő. az meg, hogy hogyan fizet érte adót, legyen az ő gondja, és azé a kormányé, amelyik ország állampolgára. te az idejét és a munkáját kéne megtiszteld azzal, hogy megveszed, nem mást.

  az Apple “hülyesége” meg azért van, mert a bluetooth egy újabb biztonsági hibaforrás, de erről már volt szó párszor.

  egyébként nem tudom, honnan idézgetsz, mert sem a cikkben, sem a hozzászólásokban nem voltak olyan mondatok, amiket a te hozzászólásodban az idézőjelek között lehet látni.

  @mikey™: biztos, hogy nem App Store-ba fejlesztette, ugyanis az SDK nem tesz lehetővé ilyesmit.

  VálaszVálasz
 18. Chrys írta:

  @Wyla: Van egy tweak a Cydia-ban, PWNTunes, ez csinál egy saját mappát, amibe ha beleteszed a zenét – akár gépre rádugva – beimportálja a Zene appba, de az iFile-on belül is át tudod oda másolni, én így használom.

  VálaszVálasz
 19. asdabasd írta:

  “A hiánypótló funkcionalitásért cserébe viszont igen borsos árat, 4.99 dollárt, azaz több, mint 1000 forintot kell fizetnünk.”
  Tyűha! Kemény 1125 Ft-ot kellene fizetni a mai árfolyammal a programért. Tény, hogy alapból tudnia kéne az iOS-nek, de ezt egy magánszemély csinálta, nem pedig az Apple árulja. Akkor borsos lenne..

  VálaszVálasz
 20. daniel-deko írta:

  Sziasztok, atuós telefonhoz is tud csatlakozni esetleg a progi? felismeri a szifonomat az autó, de ugye nem hajlandó kapcsolatot létesíteni vele. Tudtok esetleg olyan programról ami segítene?

  VálaszVálasz
 21. neu írta:

  @Gomb: Ez rohadt nagy hülyeség!! Ilyen progit a telefonhoz nem fog az Apple elfogadni. Nem elég, hogy Bluetooth-on keresztüli file küldést valósít meg amit az Apple nem szeretne még be is épül a rendszerbe. Mégis hogy gondolhatja ezt bárki is, hogy bekerülhet az Appstoreba? :D

  VálaszVálasz
 22. atirag írta:

  @Gomb: Szerintem az a legfontosabb,hogy magad nevében mond a magyarokat. Még akkor is ha nem úgy érted ahogy most én mondom neked.
  Picit furán látod a dolgokat.
  De hát ilyen is kell.

  VálaszVálasz
 23. Gomb írta:

  neu: mondtam én olyat hogy az Apple elad bármit is ezzel kapcsolatban ?
  Mindenki félre értelmezi azt amit leírtam ? Ok és okozat fejtés értelmezésének gyakorlása igényeltetik.

  VálaszVálasz
 24. Wyla írta:

  @Chrys: abba segits h hol van ez a mappa ifile-on belul ?

  VálaszVálasz
 25. Before írta:

  @Gomb: hja, magyarországon élünk, látszik is rajtad. Magyarán, ha kell neked, hát ellopod, mert kell neked és ennyi. Igazi jellem vagy, őszintén gratulálok!

  VálaszVálasz
 26. Kristof írta:

  nem tud valaki olyan repo-t ahonnan ingyen le lehet tölteni?

  VálaszVálasz
 27. Chrys írta:

  @Wyla: A PWNTunes mappája ez:
  /var/mobile/Media/My Music
  A bejövő mappája az AirBlue-nak elvileg meg ez:
  /var/mobile/AirReceveid

  VálaszVálasz
 28. guc írta:

  kurva jó, hogy az ember megveszi az egyik verziós progit (celeste) és csak azért mert eggyel újabb az iOS, már dobhatom is ki és vegyek egy másikat… kapják be… ennyi pénzért, azért kéne valami supportot is adni a következő verziókhoz…

  VálaszVálasz
 29. Jadeye írta:

  @guc: sajnos ez nem úgy működik, hogy megveszel valamit, és az mindig működni fog. :( ám ha nem frissítesz, akkor továbbra is működik. nem kötelező frissíteni, noha az új funkciók miatt bizony jó lehet. nagyon sarkítva ez mondjuk olyan, mint ahogy kinősz egy cipőt. ha megnőtt a lábad, a régi cipőt nem fogja megnyújtani rá senki, újat kell venni.

  VálaszVálasz
 30. ToniSlow írta:

  A celeste is megy iOS5.x-en, pár napja raktak fel belőle egy beta-t és a gremlin-ből is a saját repojukba. Talán annyival jobb mint a cikkben említett progi hogy a gremlin bepakolja oda a fogadott adatot ahová való, pl zenét a zene app-be. Én annak idején megvettem a celeste-et, igaz kétszer annyi mint az AirBlue, viszont a 4.3.3-hoz full support volt bluetooth-os küldés esetén. Remélem most sem lesz ez másképp. Aki esetleg megvette, és szeretné tesztelni az beta-t az használja ezt a repot: http://apt.cocoanuts.co

  VálaszVálasz
 31. Gomb írta:

  @Before: Nem inkább az lop aki ezért a szutyokért pénzt kér ? :) Na meg te egyetlen ipát sem warezoltál le nem ?

  VálaszVálasz
 32. Mkr írta:

  Sziasztok!

  tudom ,hogy off ,de kéne egy kis segítég. Ma szolgáltatót cseréltem Vodafone-ról T-Mobil-ra.
  Eltünt a hálózati beállításokból az APN-MMS beállítási lehetőség.
  Ez normális és T-Mobilnál nincs is ,vagy nyomjak egy restore-t és utána lesz?
  Iphone 4 sw:5.0 nincs jailbreak.

  VálaszVálasz
 33. Before írta:

  @Gomb: Nem. Nincs is törve a telefonom.
  Ha ez olyan szutyok, akkor miért akarod használni?

  VálaszVálasz
 34. Gomb írta:

  @Before: Mert ez egy nagyon jó dolog!
  0 forintért. Pontosan annyit is ér! Azzal az 5 dollárral inkább támogatom akármelyik gyerek kórházat vagy állatmenhelyt.

  VálaszVálasz
 35. mikey™ írta:

  @Jadeye: Ok, ezt nem tudtam, de volt már ilyenre példa…

  VálaszVálasz
 36. OTI írta:

  @ToniSlow: Köszi az infót!!! Nagyon hasznos volt nekem mert már azt hittem hogy feleslegesen dobtam ki 10$ az ablakon. De igy már nem vagyok felháborodott :)

  VálaszVálasz
 37. H2CO3 írta:

  @Wyla: de ez már-már off… http://apaczai.elte.hu/~13akga/content/mfmusiclibrary.html

  VálaszVálasz
 38. Wyla írta:

  @Chrys:
  megvan koszi bemasoltam de nincs a zenek kozott ,szinkronizaljam ??

  VálaszVálasz
 39. Chrys írta:

  @Wyla: Feltetted Cydia-bol a PWNTunes-t,restart utána megvolt? Ha bármit bemásolsz a My Music-ba, automatikusan beimportálja, ennek semmi köze a rendes iTunes-os szinkronizáláshoz! Esetleg: Beállítások: PWNTunes : Needs Sync, ilyenkor manuálisan újraolvastatod vele a My Music mappát!

  VálaszVálasz
 40. Wyla írta:

  egybol utana nem volt restart , az baj ?

  VálaszVálasz
 41. Wyla írta:

  @Chrys: egybol utana nem volt restart , az baj ?

  VálaszVálasz
 42. Wyla írta:

  @Chrys: leszedtem feltettem ujra restart bemasoltam a my music mappaba a airrece…. nem tom milyen mappabol a zenet es semmi nincs a zeneim kozott nem tom lehet rosszul csinalok vmit …

  VálaszVálasz
 43. guc írta:

  @ToniSlow: Köszi, ez hasznos volt, ezt nem tudtam eddig, akkor talán mégse volt kidobott pénz.
  @Jadeye: Persze, érthető, hogy nem mindent tudnak az új verzióju ios-hez igazítani, de én eddig úgy vettem észre, hogy nem is nagyon igyekeztek vele, főleg így, hogy ez a progi is előbb kijött, a 0-ról… de így hogy már van béta, így azért megnyugodtam…

  VálaszVálasz
 44. Before írta:

  @Gomb: Ja. Te hős.

  VálaszVálasz
 45. neu írta:

  @Gomb: Ezt írtad: “Ha pénzt akar keresni, és ért a program fejlesztéshez akkor tegye azt hivatalosan”

  Hivatalosan pedig ilyen programot nem lehet kiadni. A Jailbreak pedig (ahogy az előttem szólók is leírták), nem egyenlő a programok lopásával. Én személy szerint meg szoktam venni a programokat. Ha valaki sokat dolgozott vele és tényleg jó amit csinált akkor miért ne kérhetne érte pénzt? Te talán ingyen dolgozol?

  VálaszVálasz
 46. Jadeye írta:

  @neu: mivel a jailbreak legális (Amerikában konkrétan ki is vették a DMCA törvény alól, és az EU-n belül is van hasonló direktíva), így igazából ki lehet adni ilyen appot hivatalosan. ;)

  inkább az a különbség, hogy az Apple saját boltjában, az App Store-ban nem lesznek az ilyen kiegészítők sosem elérhetőek, mert maga az SDK sem teszi őket lehetővé.

  VálaszVálasz
 47. Kornel írta:

  Ugyan ezt a programot még nem csekkoltam le, de általában gyorsan felkerülnek a cuccok crackelve a xsellize repo-ba.

  VálaszVálasz
 48. iMike96 írta:

  iF0rce-n már rég kinnvan,csak éppen bevan dögölve/épp most szedték le ha jólláttam. :( Ha valaki tud más repót ahonnan ingyen letölthető írja ide,ty előre is!

  VálaszVálasz
 49. Pzoe77 írta:

  Sziasztok!
  Mint fentebb már Daniel-Deko is kérdezte (csak választ nem kapott rá),
  autós kihangosítóval hogy áll progi???
  Az enyém pl fel sem ismeri a gyári beépített BT-kihangosítót, a feleségem autója pedig gond nélkül 1 perc alatt lehúzta telefonkönyvet-előzmények – kedvencek -híváslistát és abban működik minden, igaz ez egy 1 éves autó az enyém meg 6 éves.Ha nem akkor tudna vki erre megoldást esetleg progi vagy beállítás?.
  Vagy nincs vkinek feleslegesen egy 3C0035730B számú Nokia (made in Hungary) InterFace Box-a???
  Nagy szükségem lenne vmelyikre a kettő közül!

  Válaszotokat előre is köszönöm!

  VálaszVálasz
 50. nagyB írta:

  @ToniSlow:
  Köszi, már meek is frissíteni!

  VálaszVálasz
 51. Norrbi írta:

  Hát az isten verje bele komolyan hogy a cydiában minden sokkal drágább mint az appstoreban

  VálaszVálasz
 52. ToniSlow írta:

  @Pzoe77: Sajna ilyen cuccom nincs, viszont én próbáltam bt-s navigációs készülékkel ami kihangosítóként is funkcionál. Amúgy ezekhez az eszközökhöz nem kell semmilyen progi, a gyári bt-vel menni kell. Nekem simán felismerte, áthúzta a telefonkönyvet stb úgy hogy akkor még nem is volt a telefonom Celeste.

  VálaszVálasz
 53. itanczos írta:

  Ha megnézitek az AirBlue… progikat, nincs hozzájuk tört verzió egyik népszerű cydia-s repoban. Az AirBlue GPS -ből sincs, pedig az nem új program.

  VálaszVálasz
 54. terpinko írta:

  Segítséget szeretnék kérni! A cydia-ból felraktam, majd töröltem az Airblue-t. Utána reboot-olni kellett a készüléket, mert ne tudtam használni, ki és bekapcsolt magától. A Bluetooth-ot nem tudtam használni, nem volt érzékelhető, csak a beállítások menüben, ha bekapcsoltuk. Ha kiléptem a fő képernyőhöz, a jelzés megszűnt és vele együtt a kapcsolat is. Köszönöm előre is a tanácsokat!

  VálaszVálasz
 55. Gomb írta:

  @neu: Ne haragudj de felfogási, értelmezési problémákkal küszködsz ? vagy mi van veled ? Egy büdös szót mutass arra hogy hol mondtam én olyat ,hogy ennek az appstore-ban a helye ? Mindenki dobálózik ezzel a “hülye vagy mert sdk nem támogatja, apple nem fogadja el bla bla” TUDJUK! na de ki kérdezte ezeket ? Vagy kit kell okítani? Ennyi majmot egy rakáson… tipikus magyar fórum és itt mindenki megmondó ember, mindenki okosabb, bölcsebb, tisztán látóbb, erkölcsösebb és igazabb ember az összes többinél…

  VálaszVálasz
 56. rocco07 írta:

  Helo tudna nekem valaki segíteni abban, hogy miért nemtudok iphone- iphone közt küldeni az airblue-val. Más telefonokkal működik. mindig ezt irja ki :device not supported please make sure obex object push or blouetooth file transfer is enabled on your device.
  for max os x, you can turn on blouetooth sharing in system preferences.
  for windows you can check on receive a file in the blouetooth menu.

  VálaszVálasz
 57. mrdeet írta:

  az insanelyi repóból ingyen elérhető!

  http://repo.insanelyi.com/

  VálaszVálasz
 58. dodo89 írta:

  sziasztok.
  olyan kérdésem lenne hogy cydia fent van több helyröl letudnám tölteni az airbluet de azt irja telepitésnél hogy ütközések vann.valakinek fogalma mit jelent?

  VálaszVálasz
 59. Jadeye írta:

  @dodo89: pontosan leírja, hogy mi az ütközés, tehát ott van az is, hogy mi a teendőd. ha nem írod le vagy nem mutatod meg, mi a pontos üzenet, akkor segíteni sem lehet.

  VálaszVálasz

Írd le a véleményed!

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!


Az oldal tartalmának írásos engedély nélküli, bárminemű utánközlése tilos.
©2007-2014, Szifon.com - Minden jog fenntartva!