fbpx Skip to content

Sokaknak közületek valószínűleg első “műtétük” a nemrég megjelent iOS5 – iPhone 4S illetve iPad 2 jailbreak használata. Mások rég vették A5-alapú készüléküket, és a régi eldobása óta nem jailbreakeltek. Ha az emlékezeted kissé berozsdásodott a jailbreakre való várakozás ideje alatt, vagy éppen teljesen új vagy a témában, mindenképp hasznos lehet Neked az alábbi kis összeállítás. Íme egy kis lista kedvcsinálónak a legfontosabb alkalmazásokról, kiegészítőkről, amelyeket az iPhone-odra, iPad-edre telepíthetsz, hogy még jobban kihasználhasd az eszközöd lehetőségeit.

MobileSubstrate: a módosítások lelke

 

A MobileSubstrate nem igazán egy alkalmazás, inkább egy beépülő (programozói körökben a “dinamikus könyvtár” néven ismert technológia szép példája), amely az iOS grafikus kezelőfelületébe, a SpringBoardba helyezi el magát, és egy szabványos rendszeren keresztül lehetőséget nyújt a fejlesztőknek, hogy az operációs rendszer, illetve csaknem bármilyen más alkalmazás viselkedését módosítsák, vagy új funkcionalitást adjanak ahhoz. Mi több, a MobileSubstrate még a programhibás tweakek nagy részétől is meg tud minket védeni: a sokszor bosszankodva emlegetett “Safe Mode” (biztonságos mód) nélkül akár az egész rendszer elszállhatna egy-egy program nem megfelelő működésétől, és lefagyhatna, vagy magától újraindulhatna, ami akár adatvesztést is eredményezhet extrém esetben. Érdemes megemlíteni, hogy a MobileSubstrate készítője maga Saurik, az iPhone Dev-Team jeles tagja, a Cydia fejlesztője.

Libactivator: szó szerint minden mozdulatodat lesi

 

A Libactivator nevű alkamazás- és tweakgyűjtemény az ismert cydiás fejlesztő, Ryan Petrich műve. Segítségével számtalan különböző mozdulat és egyéb eljárás segítségével kapcsolhatunk be és ki akár alapértelmezett, akár külső fejlesztők által készített funkciókat. Például hozzárendelhetjük a Home gomb háromszori megnyomásához egy alkalmazás indítását.

SBSettings: beállítások gyors elérése

 

A Beállítások alkalmazás meglehetősen kényelmetlen, ha gyors változtatásokat szeretnénk végrehajtani. Elindítani a – néha meglepően lassan betöltődő – alkalmazást, három-négy szinten át elnavigálni a megfelelő menüpontig, majd be- illetve kikapcsolni: nem a legkellemesebb megoldás. Ennek kiküszöbölésére fejlesztette ki BigBoss az SBSettings nevű tweaket. Telepítés után a SpringBoard státuszsorának (a képernyőn legfelül: itt található például a térerőjelző, az óra, az akku) jobbra vagy balra történő húzásával aktiválhatunk egy legördülő ablakot, amelyen gyors ki/bekapcsolásra alkalmas kapcsolókat találunk. Másik lehetőségünk, hogy a Beállítások appban bekapcsolva magába a Notification Centerbe integráljuk a funkcióit, ebben az esetben csak le kell húznunk az értesítések ablakát a képernyő tetejétől lefelé irányuló mozdulattal, és már használhatjuk is. A program beállításai közt megadható, hogy mely funkciókat kívánjuk így elérni; az alapértelmezettek között van például a repülős üzemmód illetve a Bluetooth vezérlése.

Winterboard: témák szabadon

 

Anno az iPhone-t sok kritika érte a fekete hátterű, testre nem szabható főképernyő miatt. Az iOS 4 kiadása után már beállíthatunk háttérképet a 3GS és újabb készülékek esetén, ám a rendszer kinézetét ez nagyban nem befolyásolja. Aki nagyon vágyik a különböző témákra, és nem sajnál rá pár megabájt RAM-ot, az telepítheti a Winterboard nevű témakezelőt (szintén Saurik fejlesztése), amely az operációs rendszer grafikájának legrészletekbemenőbb módosítását is engedélyezi.

Számos más, “alapvetőnek” már nem igen mondható alkalmazás, kiegészítő és hack található még a Cydiában, köztük fizetősek is. Aki kíváncsi a részletekre, annak mindenképp érdemes megtekintenie a cikk valamivel bővebb angol eredetijét.

Ha pedig kérdéseid vannak, vess egy pillantást mindenekelőtt a Gyakran Ismételt Kérdések cikkre!

Olvasd el a hozzászólásokat is

27 Comments

  1. grat a törléshez…

  2. Nekem sbs nem akar fel mászni 😀 pedig sima 4em van 😀

  3. végül is igazad van, egy cikkben elolvasottak alapján oldja meg az ember, ami tele van áthúzással, frissítéssel..stb 🙂 mint, hogy egy épkézláb ember segít ebben, aki válaszol a felmerült kérdéseimre is, ami a poszt alapján pl nem derül ki.. no mind1

  4. @buksikka: Én is most telepítgetek cydiából és nagyon nehezen jönnek le a programok. Türelmesen várj.

  5. @neisalmodjrola: ott az alkalmazás neve a linkelt cikkben. a frissítések meg csak a verzióváltozásokat írják le… egy jailbreak-next-finish-re meg nem hiszem, hogy külön leírás kellene, de a kérdéseidet felteheted a linkelt cikknél, vagy a gyakran ismételt kérdések alatt.

  6. A winterboard elég vicces, mert az iPhone 4-em úgy belaggoltatja, hogy kiakadok…le is szedtem gyorsan..

  7. 3.kepen mi a neve a twitteres oras widgetnek?
    Amugy barrel megszunteti a winterboard lagot.

  8. Másnak.se.működik.a.cydia?,,Unable.to.Load(A.server.with.the.specidied.hostname.could.not.be.found.),,

  9. @fkmasterking: miért nem olvasod el a jailbreakes cikket? le van benne írva, mi a megoldás (frissítés #9).

  10. Köszönöm.szépen.elnézést:)

  11. Nem tudom, hogy a második részben tervezed-e, de érdemes megemlíteni az Intelliscreenx-et is, mint kötelező Notification Center alkalmazást.

  12. @mondomen:
    Telepítsd az SB settinns-t, majd: Beállítások>Értesítések és add hozzá az értesítési központhoz az SBs-t! Ennyi.

  13. @nagyB:
    Kösz ez megy. Nekem a fölötte lévő twitter-es widget kell.

  14. @mondomen:
    Ja, nem’tom, bocs…

  15. az iGotYa is említést érdemelhet, nagyon hasznos lopás/elhagyás esetén.
    vagy csak linkeljétek be a következő cikkbe az előző cydiás cikkeket, épp ma kerestem vissza ezeket a blogon 🙂

  16. @mondomen:
    Izé..mégis tudom: Cydia>intelliscreenX

  17. @nagyB: Kösz.

  18. @Mateo87: kár hogy bugos…legalábbis nekem nem küld mailt 🙁

  19. Nekem csak az SMS küldés miatt érdekes a jailbreak iPad2-n, arra esetleg jól használható ötletet szívesen vennék, köszi előre is!

  20. Tegnap léptettem be az ipad 2-met a jailbreak és cydia világába, a telefonom munkaeszköz azzal nem szórakozom 🙂
    Nagyon tetszik, hogy végre azt csinálok amit akarok.
    Ezeket dobtam fel:
    Winterboard
    Springtomize (teljes mértékben személyre szabható a felület, mappák, témák, ikonok stb….)
    Fullscreen for safari (teljes képernyős nézet, multigesture lehetőségekkel)
    Activator (home gomb testre szabása)
    Installous (na ettől dobtam egy hátast, konkrétan majdnem minden alkalmazást kipróbálhatok megvásárlás előtt ;)), nem is tudtam róla, hogy van ilyen felület
    MxTube (youtube videók letöltése)
    SBS
    iFile (teljes fájlszerkezet elérése)

    Atthead: Sms küldésre az SMS+ pl jó alternatíva ipaden, bár nem sms de én még a whatspad tweak-et használom ami telepíthetővé tett a whatsapp messengert ipadre.

  21. üdv.!
    csak nekem tölt le bármit lassan a cydia?vagy tényleg ennyire lassú mindenkinél?

  22. @desplaca: jailbreakes cikk, Frissítés #9

  23. Sms ipadon: swirlysms: mindent tud amit kell, kb 6 honapig hasznaltam, hibatlanul mukodik.

  24. @predakon: Az sms+ nem jó iPaden, lévén kell hozzá a gyári sms funkcionalitás, nekem valami olyasmi kellene, ami telepíti is az sms küldés lehetőségét az iPadre…

    @zenoka: aha, igen, köszi, ez lesz az 🙂

  25. nekem iylen kérdésem lenne hogy az SBsettings be, ha átállitom a default icon set ről a serious hd icon set re, akkor nem váltja át, próbálétam már respringet is, iconok eltüntetését, stb, de nem jött össze, ez valami bug vagy van rá megoldás?

  26. @pentium4: 2 különböző helyen lehet állítani az icon-t!Ha nem raktad be a Notification-be, akkor a dropdown window theme alatt állítsd be.Amennyiben a notification alá akarsz új icont, akkor a notification theme alatt!


Add a Comment