fbpx Skip to content

Már rögtön az elején leszögezem, hogy ezek nem olyan appok lesznek, amivel az iPhone kameráját lehet használni. Ezekkel a programokkal segíthetünk magunknak, ha picit is komolyabban vesszük a fotózást a való életben, és rendes fényképezőgépeket használunk.

Korábban már írtam arról, hogy mi történik, ha egy profi fotós kezébe egy iPhone-t adunk. Konkrétan ez:

Körülbelül 1 éve fotózom, hobbi szinten. Picit komolyabban is veszem ezt a hobbi dolgot, így ennyi idő alatt több mint 50.000 fényképet készítettem, és megannyi alkalmazással találkoztam már az App Store-ban. Hétről-hétre folyamatosan szemezgetek, de sajnos nagyon kevés olyan app van, amire azt tudom mondani, megérte a belefektetett pénzt. Bizony rendkívül drágák ezek az appok, van amiért 5-8 eurót is elkérnek, aztán persze kuka, mert használhatatlan. Ezért döntöttem úgy megírom nektek miket használok én.

Télen szerintem legtöbb fotós nehezebben mozdul ki külső helyszínre, így ilyenkor a stúdiókban is többet fotóznak. Nézzük meg milyen stúdiós appok vannak:

Sylights

Ez egy lighting diagram app. Ezzel tudjuk felvázolni, hogy hogyan fotóztunk meg egy adott témát. Az app nem csak stúdióban lehet hasznos, hanem szinte bárhol használható. Rengeteg lámpa, softbox, egyéb eszköz áll rendelkezésre, hogy felvázoljuk, hogyan készítettünk el egy adott fotót. Már rengetegszer használtam, és azt kell mondjam, ez a legjobb ilyen fajta alkalmazás, és ráadásul ingyenes! iPhone-ra és iPad-re is letölthetjük.

Hasonló app még a Strobox. Ezt külön nem emelném ki, mert fapadosabb az előzőnél, de lehet valakinek ez tetszik. Természetesen ez is ingyenes.

Model Pose

Eddig arról beszéltünk, hogy hogyan fotóztunk, most nézzük egy appot arra, hogy hogyan állítsuk be a modellt. Erre is rengeteg program áll rendelkezésünkre, itt is 2db-ot emelnék ki. Sajnos ezek már nem ingyenesek, sőt mondhatni drágák is. A Model Pose-t körülbelül 5-6 hónapja használom, és ez volt talán az első alkalmazás az App Store-ban, ami modell pózokat mutat nekünk.

 

Az alkalmazás képei picit csalókák. Egyrészt nincs benne egy normális fotó sem, csak ilyen rajzolt “ábrák”. Azt hinnéd, hogy ez gagyi, de már többször használtam, és egy nő simán látja benne, hogy hogyan kéne beállni. Ugyancsak kifejezetten ajánlom, mivel nagyon sok póz található benne, és nagyon jól használható az app. Arra viszont felhívnám a figyelmet, hogy bár kompatibilis iPad-del, de nem iPad ready. Tehát az app iPad-en ugyan olyan kicsi mintha iPhone-on néznéd. Mondjuk jelen esetben egy ábrán ez annyira talán nem számít. 🙂

Pár nappal ezelőtt találkoztam a Poses Professional nevű hasonló app-al. Egyelőre még nem volt alkalmam használni, de miután megvettem, azért úgy tűnik, érdemes volt letölteni. Itt már egy valós személyt látunk pózolni. Azt egyelőre nem tudom megmondani, hogy rossz vagy jobb a Model Pose-nál, de ez is egy alternatíva lehet.

SLR

Manapság az egyik kedvenc programom. Ha ráérek, ezzel szoktam 3D-ben modellezni, hogy mit képzelek el. Az appal tulajdonképpen 3D-ben tudjuk ugyanazokat a vázlatokat elkészíteni, mint a Sylights-al. Itt is rengeteg lehetőségünk van, hogy hogyan állítsuk be modellt, a lámpákat és egyéb eszközöket. Különösen kiemelném, hogy az app képes imitálni 1-1 lámpa fényét is, tehát nem csak vaktában állíthatjuk azokat, hanem látjuk is, hogy nagyjából mi lesz a kimenetele. Kiváló alkalmazás!

Én legtöbbször a fenti appokat használom fotózáskor. Ha fotós vagy, Te mit használsz? Adjatok tippet, mit érdemes még letölteni az App Store-ból!

 

Olvasd el a hozzászólásokat is

18 Comments

  1. Ezek nagyon jó programok!
    Nekem egy iPod Touch-om van,tény nem a legjobb kamera,de mellette van még egy Nikon D90. 🙂
    Programok amiket használok még ezek mellett, az a Camera+, amit szerintem mindenki ismer. Ott van még a Snappr,a Photopower, Snapseed, és amit külön kiemelnék az a TimeLapse. Mindent belehet állitani vele! 🙂

  2. Nagyon jók, a model pose-t már én is többször használtam fotózás közben. A Sylights-ot nem ismertem, nagyon köszi!

    Nekem még tetszik a BlueHourApp, ha szeretsz abban az időszakban fotózni.

    Fotózáshoz természetesen a Camera+ nekem alap, de még érdekes lehet a MagicShutter és az iTimeLapse, ha szeretsz kísérletezni.

  3. Cikk teccik, hasznos. Én a Poses Volume 1-et használom…

  4. @draft: Köszi draft. @jarodfree: iTimeLapse-t nem ismertem, de megnézem.

  5. cikkre felbuzdulva megvettem az iTimeLapse Pro-t tesztelni…

  6. Hipstamatic
    qbro
    Snap&Sketch
    Snapr

  7. Azt nem tudo melyik az az app amivel WiFi-s gépről egyből meg lehet nézni a készült képet?

  8. Az előbb még 17 hozzászólás volt.. Hová tűntek? 🙁

  9. @Put2: itt járt a télapó 🙂 🙂 🙂

  10. @kgbman: pl.: wifi photo transfer

  11. @draft: De a Télapó az hoz, nem visz 😀 Hoznia kellett volna még 10 hozzászólást 😀 nem vinnie.. Bár volt 1 fél vagy 1 órás leállás pont akkor a szifonnal, lehet, h akkor volt valami gebasz és L szálltak a hozzászóllások.. 😀

  12. @b3nk3: óó köszi a tippet!

  13. @Put2: hmm, ez érdekes. nem lehet, hogy csak hibásan jelezte ki valamiért? mert mi nem tapasztaltunk semmi hibát, és nem is töröltünk közülük.

  14. @Jadeye: Nem, mert még írtam hozzászólást is! És arra vártam volna valami reagálást 😀

  15. @Laki: Sajnos csak 3.x-el megy vagy 4.3.3 előtti szoftverrel azt hiszem. Nem a géped a hibás és 600D-vel tudtam használni 3G-vel 4.2.1-el.


Add a Comment