fbpx Skip to content

Kérünk mindenkit, hogy mielőtt bármit is tenne a készülékével, gondosan olvassa el az alábbi cikkben foglaltakat. Az itt leírtak el nem olvasásából vagy meg nem értéséből fakadó problémákért, vagy adatvesztésért nem tudunk felelősséget vállalni.

Többször volt már olyan, hogy létező funkcionalitást rejtett el az Apple az iOS-ben, de jailbreakkel elő lehetett hozni azt. Így van ez egyelőre az iPad 1-en a Multitasking Gestures esetén például.

Most viszont a korábban már felmerült panorámafotózási lehetőséget találta meg valaki az iOS5-ben, aki twitteren közzé is tette a felfedezését:

conradev
So, I found out how to enable Panorama is the iOS Camera app. Set the key ‘EnableFirebreak’ to YES in com.apple.mobileslideshow.plist
2011.11.08. 2:31

Mit kell tenni, és hogyan?

Ha valaki manuálisan akarjuk megcsinálni, akkor szükségünk van egy jailbreakelt, iOS5-ös készülékre, majd tegyük a következőket, amiről például az iDownloadBlog tett közzé egy jó leírást:

  1. keressük meg a com.apple.mobileslideshow.plist fájlt a /var/mobile/Library/Preferences mappában, és nyissuk meg például iFile segítségével
  2. adjuk hozzá az “EnableFirebreak” kulcsot boolean típussal, majd állítsuk bekapcsolt állapotúra
  3. respringeljük, vagy indítsuk újra a készüléket, és már meg is jelent az opció a kamerában az Opciók alatt
  4. ezután csak tappintsunk az exponálás gombra, és forgassuk körbe a kamerát a fotózni kívánt témán, majd a végén nyomjunk ismét az exponálás gombra
  5. a készülék összeállítja a képet egybe, és elmenti a képeink közé

 

Az eredmény meg valami ilyesmi lehet – kattints a képre a teljes mérethez:

Látható tehát, hogy összeilleszti a készülék a képet, de levágni nem vágja le, így ha ezt szeretnénk, azt nekünk magunknak kell megtenni.

Fontos tudnivaló viszont, hogy a panoráma funkció működéséhez giroszkóp szükséges, így csak iPhone 4 (vagy újabb) készülékek esetén működik rendesen, noha 3GS esetén is aktiválható. Amellett érdemes gondolkozni azon is, hogy vajon miért került egyelőre elrejtésre a funkció, így ha mondjuk hibákkal találkozunk, nem kell meglepődni.

Cydiás csomag

Persze a jailbreakes közösség aktivitásának köszönhetően már egy Cydiás csomag is van, ami pont ezt aktiválja, így nem kell a fájlok manuális birizgálásával szórakozni, ha valaki nem szeretne:

chpwn
Firebreak (enable the hidden iOS 5 panorama) is now out in Cydia! (Also, a quick appslide update for Notification Center issues is out.)
2011.11.08. 6:11

Vizuális típusok számára itt egy rövid videó, ami a működését és használatát mutatja be:

Ti mit gondoltok? Be fogjátok kapcsolni? Mennyire látjátok létjogosultságát a jelenlegi formában? Egy próbát azért megér?

(Ennél a cikknél minden más, OFF-topic hozzászólást törölni fogunk.)

Olvasd el a hozzászólásokat is

16 Comments

  1. Jelenleg 360Panorama nevű appot használom ilyenre 3GS-sel, de amint elérhető az IOS5 nekem is, úgy tuti bekapcsolom, mert így még egy appot kitudok váltani a beépítettel. Bár a cikkben említett panoráma fotózást nem ismerem még, nem tudom mennyire kényelmes. Amit viszont én írtam, az pofonegyszerű és könnyen kezelhető.

  2. Én is próbáltam már a 360Panorama-t, viszont valami hibás benne, mert mindig kimaradt kb. 10 fok a 360-ból, akármennyire is egyhelyben egyenesen csináltam a panorámát… Ezért is találtam pont tegnap a Dermandar nevü Appot, ami ugyan úgy panorámákat csinál, csak kevéssé hibásakat 🙂

  3. Mind a kettőt kipróbálom, köszi.

  4. mindkettő panorama software egész jó!

  5. Photosynth az tenyleg jo, az AutoStitch is nagyon jo az osszerakja az egymas melett fotozott kepeket es le is vagja, 360panorama tenyleg egyzeru csak ingyen meg jobb lenne!
    ezt a Demandert meg nem probaltam

  6. A Photosynth ingyenes. (legalábbis most az)

  7. Úgy látom nem véletlenül van még rejtve ez a funkció. Még nagyon kezdetleges a dolog. Olyan, mintha nem működne még rajta semmilyen összefésülő algoritmus, gondolom idő kérdése és jobb lesz.

    Nekem egy bajom van ezzel az – egyébként újszerű és érdekes – móddal a szokásos megoldással szemben (Például Photosynth, ahol a rendszer kivárja a viszonylag statikus állóképek elkészülését). Ha mozgatod a kamerát, akkor ha nincs épp óriási fényerő, akkor jó eséllyel elmosódik a felvétel, így egy ebből összerakott kép egy nagy suhanáshoz fog hasonlítani.

  8. 3GS kiakad Kb a felénél! Újraindítás sem oldotta meg! 2 napos JB!

  9. Nekem a touch elmenti aztán zöld kép jön elő. Gondolom a következő iOS-ben már benne lesz ez a funkció rendesen!

  10. A szifon repoban lévő 3GS HDVideo Aktiválás nevű tweek működik IOS5 alatt?

  11. @Valed:
    Nekem nem (3gs old boot ios5 jb), eltűnik a kamera app is! Már 4.3.3-nál sem volt jó. Asszem csak 4.2.1-nél használható utoljára, és tök jól futott!

  12. Csomag ütközés van. Ezt írja a Cydia, és hogy nics giroszkóp. (Egyel fentebb a készülék paraméterei) Ja, és a unstable szifon repoban fenn van az ios5 telenor carrier, de hibát ír ki nekem, nem telepíthető! 🙁

  13. @nagyB: 3GS-ben nincs giroszkóp. a telenor fix azért írt hibát, mert akkor még teszteltük, és nem ok nélkül nem volt még cikk róla. azóta van róla cikk, és már működik is.

    @macz: amikor a cikket írtuk, akkor még erről nem volt szó, de frissítem vele a cikket, köszi a tippet.


Add a Comment