fbpx Skip to content

Az alábbi cikket Dani küldte Szegedről, amivel Mac-en lehet pillanatok alatt nagyfelbontású, nem támogatott fájltípusokból támogatottat varázsolni, akár felirattal együtt. A leírásban ő Mac-et használt, de az említett alkalmazásoknak biztosan van Windows-os alternatívája is.

Gondolom sokakban felmerült a kérdés, hogy mivel is játsszon le iOS eszközein különböző nagyfelbontású (HD) videókat, filmeket, amiket nem támogat gyárilag az iOS. Az iPad 2 és mostmár az iPhone 4S is kétmagos Apple A5 processzorral rendelkezik, szóval hardveres akadálya nincs annak, hogy kihasználjuk pl. az iPad-ünket, hogy egyéb forrásból beszerzett HD filmjeinket megnézzük.

Az iOS eszközök kizárólag .m4v, .mp4, és .mov kiterjesztésű MPEG4 fileokkal birkóznak meg. Hozzá kell tenni, hogy az 1280×720 (720p) 30fps videók is támogatottak .avi formátumban. Viszont itt nagy hátrány, hogy a gyári videólejátszó az iOS-ben nem képes külső fájlban található feliratokat kezelni.

Ilyenkor van az, hogy keresünk valami alternatívát az App Store-ban, amire sok ilyen jellegű programot találunk. Viszont ezek hátránya, hogy nem teljes mértékben birkóznak meg a HD videók dekódolásával, szóval akadozik a kép, vagy egyszerűen le se játssza. Ilyenkor konverálni kell, de hát az hosszú idő, nem ér az egész annyit. Vagy ott van az AirVideo, de ahhoz meg kell egy gép is, mint szerver, ami valós időben konverálja a filmet, és továbbítja WiFi-n az eszközünkre. Szóval nem kényelmes egyáltalán.

Viszont van egy egyszerű megoldás arra, hogyan csináljuk pár perc alatt .mkv vagy más HD anyagainkból iOS alatt is lejátszható videókat akár felirattal.

Ehhez a művelethez 2 kis program szükséges, pontosabban a konténer módosításához elég 1 program is, a másikkal csak a feliratot, és egyéb információkat tudjuk hozzáadni a már “átkonvertált” videónkhoz, de erről később.

Sajnos ehhez a művelethez Mac kell, egyik program sem érhető el Windows alatt. Viszont biztos, hogy létezik alternatíva, amivel ilyen elven ott is megvalósítható a fájlok átalakítása.

Az egyik ilyen program, amivel a konvertálás -pontosabban a mux-olás- zajlik, az MKVTools (Mac OS X). Itt a videó marad MPEG4 (például egy MKV esetén), csak a konténert változtatja meg MKV-ról M4V-re, ami egy pár perces folyamat, és a végén a kész fájlt az iTunes simán “megeszi”.

Lássuk, hogyan megy mindez lépésről-lépésre:

  1. Indítsuk el a programot, majd kattintsunk rá az “Open”-re, és tallózzuk be azt a fájlt amit át szeretnénk konvertálni.
  2. Pipáljuk ki az audió és videó sávot is, de nem csináljuk semmi mást, itt ne adjuk feliratot stb.
  3. A “Quick” fülön válasszuk ki, hogy “iPad/iPhone 4” és kattintsunk a “Go”-ra. Elindul a konverálás és az így létrehozott állomány az eredeti fájl mappájába fog kerülni. Lesz egy-két log fájl, amit a program hoz létre, de ezeket nyugodtan kitörölhetjük.
  4. Most lesz szükség a másik programra, a Subler-re (http://code.google.com/p/subler/). Nyissuk meg a programot, menüsorból válasszuk ki, hogy “Open”, és tallózzuk be az előbb átkonvertált fájlunkat.
  5. Ha szeretnénk külső feliratot is a filmünkhöz, akkor a program bal felső sarkában lévő “+”-ra kattintsunk rá, és válasszuk ki a feliratot tartalmazó állományt.

    Lehetőség van arra, hogy letöltsük a metaadatokat és filmborítót is a filmhez, és akkor iTunes-ban úgy fog kinézni, mintha a Store-ból vásároltuk volna, és iPaden vagy iPhoneon rendkívül igényesen mutat majd. Ehhez nem kell mást tenni, mint a jobb felső sarokban lévő kis nagyító ikonra kattintatni, ekkor automatikusan letöltődik a pontos és részletes filminformáció és borító, ezután csak csak egyszerűen nyomjuk rá az “Add”-re.
  6. Mentsük el (CMD+S), és mind a felirat, mind a metaadatok belekerülnek a filmünkbe.
  7. Másoljuk be iTunes-ba az így létrehozott fájlt, ez automatikusan bekerül vagy a “TV Shows” alá vagy a “Movies” alá (értelemszerűen ha sorozat akkor az előbbibe, ha film akkor utóbbiba).
  8. Nincs más dolgunk mint csatlakoztatni az iOS eszközünket, és rászinkronizálni a filmet vagy a sorozatot.

A végeredmény egy rendezett, szép, iTunes Store “szagú”, rendesen “betaggelt” film, amit ha az iPad-ünkön vagy iPhone-unkon nézünk, akkor a feliratot külön bekapcsolhatjuk.

Ennyi lett volna az egész: és noha leírva lehet, hogy egy kicsit macerásnak tűnik, de valójában csak pár kattintás az egész. Az ember meg már reflexből csinálja pár film után. Pár perc alatt tudunk egy akármilyen filmből feliratos, szépen rendezett filmet csinálni, amit az iOS eszközön gond nélkül meg tudunk nézni, akármilyen külső program segítsége nélkül is.

Ez volt az első ilyen írásom, nagyon remélem, hogy tudtam másoknak segítséget adni ezzel. 🙂

Olvasd el a hozzászólásokat is

44 Comments

  1. Köszönöm szépen mindenki nevében.

    A windows-os verzióhoz tudsz írni programokat, vagy keressek én?

    Mindenesetre a “Stream To Me” nevű Appstore-os program jó akkor, ha a lakáson belül néznénk filmet amit a hálózaton megosztott mappákból ki is választhatunk.

    Kezel minden formátumot, külső feliratot és zenéket is.

    Hordozható lejátszáshoz pedig az “AVPlayer”-t tudom ajánlani.

    Természetesen ha nagy film bázisunk van akkor a MUX (multiplexing) egy isteni és remek megoldás, mert így az iTunes-ban gyönyörűen néz ki és egyszerű a kezelése is. Én a zenéimet is megcsináltam hasonló módon.

  2. Ha tudnád, hogy mióta szenvedek emiatt……. 🙂

    Köszi a megoldást, neki is állok…….. 😉

  3. Sziasztok!

    Elnézést a szemétre való hozzászólásért, de az lenne a kérdésem, hogy hogyan tudom azt megcsinálni, hogy ami az iTunes library-ben van a ‘Music’ menüben mondjuk 1000 zene, abból ne mindet másolja fel az iPhone-on lévő ‘Music’ részbe? Ergó ne mind az 1000 zene legyen rajta a telefonom, hanem csak mondjuk 500, hiába van benne az iTunes library-ben mind az 1000 zene? Remélem érthető volt a kérdésem!

    Üdv.

  4. Én a Mediacoder-t használom pc-n, azt rendesen beállítva akár újrakonvertálni is tud, és ráégetni a feliratot (ami azért is jó, mert a pozícióját, méretét, betűtípusát is lehet így variálni). Az újrakonvertálás ugyan idő, de mivel a beállításokat el lehet menteni, én este bedobok pár résznyit kedvenc sorozatomból a queue-be, reggelre kész az egész, méretben feleakkora de iPhonen ugyanolyan minőségű, feliratozott mp4-ek.

  5. @Joker: csináld azt, hogy készítesz egy külön playlistet, oda dobod be amit a telefonon is akarsz, a szinkronizálásnál meg nem All music-ot választasz, hanem Selected Playlist-et, és kiválasztod a fentit.

  6. @Arazriel: igen szerintem is az egyik legegyszerűbb a Handbrake. Én macen használom. Van olyan gyors mint a fent leírt folyamat.

  7. Bocsanat egy kis topic off. Nem tudjatok véletlenul hogy Vodánál tényleg nincs fehér iphone 4s? Vagy csak neten nem mutatják

  8. Köszi a leírást! Én csípem az ilyen hasznosságokat! Eddig Airplayeztem, de most ezt is kipróbálom. Mindössze annyi kérdésem maradt a blog végén, hogy a fileméret változik? Vagyis kisebb lesz a képernyőfelbontás miatt? 8 gigákat nem tudok a szifonra ráhúzni.

  9. Sziasztok!

    Örülök, hogy tudtam segíteni ezzel a cikkel, még sosem írtam, reméltem, hogy jó lesz 🙂

  10. OFF
    Lenne egy olyan kérdésem (elnézést az offért), hogy 4S-en a facebook notification nem nagyon akar működni a telefonon. Első nap mikor telepítettem még ment, de most nem nagyon akarja az igazságot. Nálam van a hiba vagy még nem támogatja a facebook app az iOs 5-öt? Esetleg megoldás?
    OFF

  11. @hegyi: NE viccelj! Mi köszönjük nagyon hasznos cikk és persze nyitottak vagyunk, ha van még kedved. 🙂

  12. @dieselboyrlz: hívd fel az ügyfélszolgálatot, az a legbiztosabb információ.

    @Sur1G: a facebook esetén rendszeresen vacakol a push, de annak nincs köze az iOS verziójához.

  13. Köszi szépen a választ, akkor nem szenvedek vele többet. Még egy olyan kérdésem lenne, hogy azoknál a programoknál ahol be van kapcsolva a push, akkor is jelez, ha nem fut a program a háttérben? Elnézést a kérdésekért, de nem nagyon értem ennek a működését, nem látom benne még egyenlőre a logikát. (pl ebuddy akkor is küld, vtok meg nem…)
    Köszönöm a segítséget!

  14. A fent leírt mód és a Handbrake teljesen más!!!! Sokan azt írjátok itt hogy a sima konvertálókkal ugyan ilyen gyors. FENÉKET! Mint ahogy a szövegben is leírják ez a program csak a konténert módosítja, nem konvertálja át teljesen, ezért sokkal sokkal gyorsabb mint a handbrake például! Windowsra is létezik, Avidemux néven, bár azzal nem tudom hogy a feliratokat is meg lehet-e csinálni, de hasonlítsátok össze a Handbrake-kel 10ed olyan gyorsan végez! handbrake kb 20perc, Avidemux meg 2-3 perc! Úgyhogy tessék kipróbálni a fent leírt módszert és nem leragadni a régi handbrake és társai témánál! Köszönjünk a cikket!:)

  15. Illetve lenne még a notificationhoz egy kérdésem. Úgy gondoltam, hogy a gmail-es emailjeimet is fogja mutatni, de az se történik meg csak ha rámegyek a mailjeimre. Kissé zavaró, hogy a telefonhívásokon és sms-eken kívül semmit nem mutat. Ennek így kell lennie vagy csak nálam van valami bibi?

  16. Köszönöm a leírást.

    az a kérdésem, hogy ha az MKVToolsnál az Apple TV választom ki akkor megy az Itunesban Apple TV de nem megy az Ipaden ha pedig az MKV Toolsnál az Iphone4/Pad-et választom ki akkor szinkronizálja az Ipaddel de nem látom az Apple Tv-n.
    Van valami megoldás hogy mindent lásson mindenhol?

    Előre is köszönöm

  17. @dieselboyrlz: A T-nél is csak a 16-osból van/volt fehér, és meg se tudták mondani, hogy mikor lesz.

  18. @Joker: Az iTunesban van erre egy funkció:

    Minden szeneszám előtt látsz egy kis pipát, azt pipáld ki amit szeretnél látni a telefonodon/ipododon.

    Aztán

    A készüléken a Zene/Music fül alatt pipáld ki a szinkronizálást és azon belül meg “Csak a Megjelölt/Marked” opciót.

    Voilá, a megjelölt albumok, számok kerülnek fel a telefonodra! Szerintem ez jobb megoldás mint a Playlist-ek készítése, főleg ha 500 számról van szó!

  19. Handbrake-t akartam én is javasolni, de már megelőztek 🙂

  20. @Jadeye: Tudnál segíteni? Máshol már írtam. A SAM -mal próbálkozom aktiválni a telefonomat, de nem sikerül automatikus módban, megpróbálnám beállítani manuálisan a szolgáltatót, de nem tudom hogy milyen szolgáltató függő a telefon. A model: MC603C.

  21. Mi szükség van ezekre, amikor ott az AVPlayer HD, vagy a GooDPlayer? Mind a kettő tud natívan 720p-s mkv-t lejátszani felirattal, utóbbi streamelve is. (Mondjuk stream-nél még a felirat pont nem megy a Good-nál.)

  22. Nekem a Xilisoft vált be nagyon! Ki lehet választani, hogy iPhone 4-re akarsz konvertálni, retina felbontásban vagy 720p-ben! Ennyi!

  23. Flexplayerrel eddig mindenféle felbontású .avit mp4 et HD 1080p, .mkv fájt le tudtam játszani gyönyörűen. Nem kell syncronizalni, azonnal bele lehet tekerni tökéletesen miködik, FELIRATOT MÉG NEM PRÓBÁLTAM, de írták hogy megy.

  24. Bocs a markáns véleményért, de ez egy nagy és felesleges faszakodás. Átkonténerezni, átkódolni, feliratot ráégetni… Anyám…
    Tessék kiadni 3 dollárt az oplayer-ért, egyszerűen mindent visz. Eddig HD-t nem próbáltam, csak sima avit, felirattal és tökéletesen lejátszik mindent. A feliratot a képen oda húzod (le-fel), ahova akarod. Megjegyzi a lejátszott film pozícióját, onnan folytatja.
    Most feltöltöttem egy 720p-s HD filmet, .mkv kiterjesztéssel, két hangsávval, két felirattal, hibátlanul lejátszotta, választhatók a hangsávok és a feliratok. Mi kell ennél több?

  25. Sur1G segítek ezekben a kérdéseidben. Írj e-mailt a kocsisnorbi88 Gmail címre! Telefonszámot, és akkor üzenetben tudunk társalogni.

  26. @Sur1G: “azoknál a programoknál ahol be van kapcsolva a push, akkor is jelez, ha nem fut a program a háttérben?”
    pontosan ez a push lényege, hogy nem kell hozzá futni az appnak.

    a notification centernél meg be kell kapcsolni, hogy miket mutasson.

    @kiru_l: kérdezd meg attól, akitől vetted, hogy milyen függő. az automatikussal meg játszani kell, regenerate sim többször, sma disable/enable, stb, mire elfogadja.

    @Before: az átkonténerezésnek épp az a lényege, hogy a videót magát nem kódolja át, ezért gyors. a feliratot meg nem “égeted” rá, hanem az iOS által kezelhető formában teszi a fájlba, így az be- vagy kikapcsolható, nem úgy, mint a “ráégetett” feliratoknál, mert azokat nem lehet eltüntetni.

  27. Nagyon köszönjük! Tényleg Király vagy!
    Arra tudnál nekem valami egyszerű megoldást ajánlani, hogy van egy kb 300 lemezes koncert DVD gyűjteményem amit egy vinyóra szeretnék arhiválni konvertálni úgy hogy az iTunes “megegye”. Ez a vinyó egy airport extreme-hez van csatlakoztatva és a koncerteket apple tv-n szeretném lejátszani. Jó lenne hozzá akár a borító vagy az angol felirat is a dalszövegről ha megoldható.
    Mac-em van, de ha windows-os alternatívát is tudnál mondani akkor több haverom is rá tudnám állítani a dologra hogy gyorsabb legyen.

    Előre is köszi a segítséget és nagy hála.

    Karesz

  28. @Jadeye: ezekkel tisztában vagyok, nem is mint egy összefüggő eljárást említettem, csak a kommentekben (is) felmerülteket soroltam össze. Mindegyik felesleges, ez volt a mondandóm lényege.
    Még az átkonténerezés is időt, kattintgatást, helyet vesz el, miközben létezik egy tökéletes eszköz a lejátszásra.

  29. @Before: nekem mindegy, de hogyan játszol le vele feliratot?

  30. Szintén Oplayert használok, eddig mindent megevett, tökéletesen feliratokat is kezeli. Felesleges bármit szórakozni a containerekkel.

  31. @Jadeye: Nem tudni honnan van erről nem tudok információt szerezni. Hiába nyomogatom a regereate sim -et nem aktiválja!

  32. @Jadeye: nem értem a kérdést… Magától beemeli a mellé pakolt, megegyező nevű feliratot. De ezt le is írtam.

  33. @Jadeye: Azt olvasom mindenfele hogy az MC603C/A modell gyárilag független, és kanadai. Ez igaz? Akkor miért nem ismeri fel a sim kártyámat? Bár eddig csak custom fw-vel volt telepítve, és azt is olvastam hogy egy original frissítéssel megoldódna a probléma. Légyszi utána néznél? Nincs valami telefonos ügyfélszolgálat ahol megtudnák mondani hogy független e?

  34. Kiprobáltam.minden.lejátszót.egyikkel.sem.megy.az.1080p.mkv.kiterjesztés.
    64.g.iphone.4s.és.csak.szagatja.a.720p.tükörtisztán.megy.de.ami.már.4.gigás.az.már.megint.szagat.kicsit.morci.vagyok.

  35. Nagyon jó ez a cikk!!!

    Engem is érdekelt régóta ez.

    De hát most nem a kommentek és nem is a hozzászólások, hanem sokkal inkább a Képek a cikkben.

    Tisztelt szifon.com !!!

    Tudom hogy neketke többségben Apple laptopotok van és minden itt pont erről az apple kiemelt termékeivel IPhone IPad stb van szó.
    De nekem mint a többi ember számára nem elérhető az apple laptop vagy számító gép!!!!!!!

    Szeretném felhívni figyelmetek, hogy 95%-windows felhasználó jár fel. Egyes emberek aikik külföldön vannak azaz magyarok akik fel jönnek ide, azok esetleg megengedhetik, hogy ilyen gépük legyen.

    Kérlek a többséget figyelembe véve Ha lehetséges a képi illusztrációkat windows-os-al is csináljátok meg!!!!

    Mert hát én hiába keresem a leót vagy a Liont a Windowsos gépemen sajna nincs!!!

    Köszsönöm

    Trigmegistos

    Azaz Kovács M

  36. Sajnos ehhez a művelethez Mac kell, egyik program sem érhető el Windowsbalatt. Viszont biztos, hogy létezik alternatíva, amivel ilyen elven ott is megvalósítható a fájlok átalakítása.

    Ezt a részt átugrottam és itt a cikben ezért elnézést kérek!!!

    Bocsánat!

    Trigmegistos.

  37. kipróbáltam az istenített oplayert. ugyanazt a 720p-s mkv-t amit az iflicks-szel felraktam 3 perc alatt és csont nélkül lejátszott, az oplayer úgy beszaggatta, hogy öröm volt nézni 😀

    Kis avikra jó az oplayer, de még gyúrjon kicsit, hogy pénzt is érjen 🙂

  38. valaki próbálta már a app store-os good player-t? egész jónak tűnik a leírás alapján. vagy tudtok egy olyan lejátszót mondani (nem baj ha fizetős, pár eurót megér) ami lejátszik avi-t, mkv-t, és a legfontosabb srt és idx felirat fájlt. konvertálás nélkül szeretném megpróbálni. ha van tapasztalat szívesen kipróbálnám. előre is köszi

  39. Üdv,
    Ha kb egy 15 Gb-s 1080p-s mkv-t rakok át íj módon, akkor az Apple tv vinni fogja? Nem 720p a max?

  40. Nagyon jó volt a leírás. Köszönöm. Az általam nézett sorozatokból jó néhányat meg is csináltam az Apple TV2-nek. – viszont az egyik pillanatról a másikra egyszerűen nem készítette el az MKVtools az átnevezett .m4v fájt. a hang és a log fájlok megvannak, de a video fájl amit a subler-be kéne betallózni nem készül el. Többször is újra telepítettem, de hiába. Nem működik. Van valami ötlet? Jó lenne, mert nagyon egyszerű vele dolgozni… Köszönöm!


Add a Comment