fbpx Skip to content

Egyre több újdonság kerül elő az iPhone 4S-ről. Jadeye kolléga tegnap írt egy hosszú és hasznos cikket Rejtett beállítási lehetőségek és funkciók az iOS5-ben címmel, melyek nem csak az iPhone 4S készülék esetén lehetnek érdekesek.

Most a 3G-s kapcsoló hiányát említeném meg, ami viszont csak az iPhone 4S esetén jellemző:

Balról az iPhone 4 (igen, telenoron még az alma is kukacos lesz :P), jobbról az iPhone 4S

Az iPhone 4S-ben tehát jelen állás szerint nincs lehetőség a 3G kikapcsolására. Az iPhone 4S különlegessége abban rejlik, hogy a basebandje képes mind a GSM, mind az Észak-amerikai CDMA hálózat kezelésére is. A CDMA hálózatról az érdeklődők a wikipedia magyar vagy angol nyelvű szócikkeiből részletesen is tájékozódhatnak, de röviden annyi a lényeg, hogy más frekvenciákat, és más rendszert használ, mint a GSM.

Az iPhone 4S basebandje viszont képes kezelni akár a GSM, akár a CDMA hálózatokat, beállítástól függően. A CDMA esetén nem szükséges külön SIM kártya, mint a GSM-nél, így a CDMA-s iPhone-okat a kinti szolgáltatók (Verizon, Sprint) egy speciális szoftverrel állítják be. Ez egyben azt is jelenti, hogy ha kimegyünk a hazai SIM-kártyánkkal a telefonunkban Amerikába, a készülékünk nem fog tudni roamingolni a CDMA hálózaton, mert azok a speciális beállítások hiánya miatt nem fogják “beengedni” a készüléket. Egyébként nem is igazán lenne érdemes CDMA-n roamingolni, és roaming-szerződések sem nagyon vannak erre.

Fontos különbség még a GSM és a CDMA hálózatok között, hogy utóbbi esetén a mobilinternet beszélgetés közben nem használható, tehát a készülékek úgy viselkednek, mint itthon az EDGE vagy GPRS esetén: a beszélgetés idejére felfüggesztik az adatforgalmat. Így CDMA hálózaton nem is lehetséges a 3G kapcsolgatása, hiszen az leegyszerűsítve a szolgáltatás része, és nem külön hálózati megoldás, mint a GSM esetén a 2G/3G közti különbség.

Mivel az iPhone 4S tehát a két technológiát egy basebandben tartalmazza, így a 3G kapcsolhatósága azt jelentené, hogy a baseband által támogatott hálózati technológiák közül összesen csak egyet, a GSM 3G-jét kellene kikapcsolni, amit elképzelhető, hogy maga a baseband a hibrid megoldás miatt egyelőre még nem is támogat. Így az Apple egyszerűen kivehette ezt az opciót, és megoldották az energiagazdálkodás gazdaságos szinten tartását másképp.

Hogy fog-e ez számunkra hátrányt jelenteni, és hogy jobban merül-e majd emiatt esetleg a készülék, az már jobb kérdés. Maga az átalakított antennarendszer elméletileg ki fogja küszöbölni a gyenge térerő okozta hibákat, így amennyiben lehetséges, a készülék kapcsolódni tud majd a hazai 3G hálózatra. Ha az adott cella nem támogatja a 3G-t, vagy annak alacsonyabb a térereje, akkor a készülék természetesen visszavált a 2G hálózatra, és ez automatikusan alacsonyabb energiafelhasználást is jelent.

Ami még emellett elképzelhető, hogy a készülék akkor is visszakapcsol majd 2G-re, ha épp nem használjuk netezésre, hiszen beszélgetéshez, vagy push fogadásához nincs szükség a gyorsabb 3G-re.

Egy viszont biztos: mindezt az új, hibrid basebandnek köszönhetjük, de ez még nem jelenti azt, hogy néhány baseband- vagy iOS-frissítés múlva nem jelenik majd meg az opció, hogy mégis kikapcsolhasd a 3G-t. Ha tehát attól tartasz, hogy emiatt netán kevesebbet bír majd a készülék, mindenképp azt javasoljuk, várj pár napot, vagy 1-2 hetet, hogy kiderüljön, mik a tapasztalatok.

Te veszel iPhone 4S-t?

Olvasd el a hozzászólásokat is

50 Comments

  1. Veszek, csak adják már…
    Beléptem ma a t-mobilra, néztem, hátha van már valami infó. Az ugyan nem volt, de a webshopban valami nagyon furcsát láttam. Készülékváltást néztem, 16 gigás 4-es iPhone-t. Az én csomagomra (médiamánia L) két ilyen telefon is volt: az egyik 69990-ért, a másik 94990-ért. Mindkettő ugyanolyan készülék, ugyanolyan csomag, ugyanannyi hűségidő… Valamit elnéztem, vagy létezik, hogy már – ilyen formában – benne lenne az adabázisban a 4S? És létezik, hogy lesz pofájuk százezerért adni két évre, közepes csomagra?

  2. Ahogy korábban említettem, nálam ez kizáró ok. Az iPhone 4 kb. fele annyi idő alatt merül le 3G-n, ha ezt sikerült is a kétharmadára csökkenteni, nekem akkor sem elfogadható. Hetente nagyjából négy-öt alkalommal 5-10 percekre használom a 3G-t, amit arra az időre bekapcsolok, a többi időben teljesen feleslegesen meríti az akkumulátort.

  3. @BoRRoNeo: akkor kapcsold ki a mobil adatforgalmat, mert azt lehet…

  4. Bocs, hogy ide is leírom, de az unlockos postnál nincs válasz és most itt állok telefon nélkül.
    Kezdek agyfaszt kapni.
    3GS régi iboot. Megcsináltam a custom fw-t a redsnow-val. Beléptem pwned dfu-ba, alt+Restore-ral elkezdtem feltenni, elindult a csík a telón de kb. egy perc múlva megállt és az iTunes 10-es errort írt ki… Átugrott Recoverybe amiből megpróbáltam kiszedni Tinyumbrellávl de nem jön ki… Terminalos paranccsal sem jön ki, ezt próbáltam: http://www.hackint0sh.org/f137/130802.htm
    Innen van visszaút vagy már elkezdte letörölni a régi rendszeremet? Meg amúgy is mi a franc ez a 10-es hibakód?

  5. @Before: Az adatforgalomra szükségem van 24 órában, a push illetve a háttérben futó kommunikációs szoftverek miatt. A 3G sebességére van ritkán szükségem.

  6. miért van a telenornak 1-es térerője?:S

  7. @BoRRoNeo: de hát egy szó nincs arról, hogy ez hatványozottan jobban merítené a készüléket. hiszen akkor már rég a “3Gate”-től (basebandgate, batterygate, stb) lenne hangos a világsajtó, nem?

  8. @Jadeye:
    Légyszi help ha tudsz nekem!

  9. @Lenny: az iphonewiki szerint: “Error 10
    LLB is missing from the IPSW. The device cannot be booted up. The trick to skip the baseband update no longer works.”

    szerintem: ugye pwned dfu-ban próbáltad?

  10. Igazából én is vártam már egy olyan OS-t ami automatikusan (intelligensen) kezeli a 3g-t. Ha csak a mobil adatforgalom van bekapcsolva, akkor töredékét eszi a teló az akksinak. Volt olyan, hogy leteszteltem alvás előtt lehúztam a töltőről, 3G ki, egész éjszaka nyugiban volt, és mikor felkeltem 100%-on volt az akksi (cirka 7 óra). Azt hittem hogy valami baj van a visszajelzővel. 3G-vel nyugiban is 15-30 %-al jobban zabál, és tényleg egy csomószor nincs is rá szükség.

  11. @Jadeye: Mit nevezünk hangosnak? Sok fórumon olvastam, hogy panaszkodnak a userek (itt is egy másik topikban) emiatt.

  12. @BoRRoNeo: linkeld már be, itt szifonon hol panaszkodnak, mert én nem láttam. köszi!

  13. @Jadeye: Igen abban próbáltam. El is kezdte feltenni.

  14. Ja, és anélkül nem is tenné fel ugybár, mert először sima DFU-ban próbáltam és nem indult az install. Akkor beugrott, hogy persze, pwned kell. Aztán újrindítottam a telót és mindent elölről kezdtem immár pwned DFU-ban és el is indult a telepítés.

  15. Jómagam is írtam a Siris topicban h nekem 4S-em van és tény h folyamatosan 3G-n van akkor is ha nem netezek stb… Számomra ez nagyon bosszantó, mert tényleg nagyon húzza az akksit :/ Az Apple Store-okba folyamatosan mennek az emberek emiatt reklamálni mert hiába a hosszabb akksi idő, így nem érzed azt meg … Remélem mielőbb javításra szorul ez a probléma.

  16. @Jadeye: Amúgy nagyon nem megnyugtató ez a hibakód.

  17. @Jadeye: dehát az egyértelmű, hogy a 3G jobban merít… a kapacitásnál is az van megadva, hogy pl. a 4S 8 óra 3G-s beszélgetést tud, és 14 óra 2G-t. Mi ez ha nem arra bizonyíték, hogy a 3G chip jobban meríti az aksit?

  18. Hat nem is tudom itt szorongatok a kezembe egy iPhone 4-et de amióta a béta kijött azóta nem volt bent nálam ez. Így erős kijelenteni csak a 4sre jellemző. Megjegyzem amíg iOS 4 volt fent, volt 3G kapcsolo

  19. Nem mindegy nektek, hogy este (amikor töltőre teszitek), akkor 20%-on teszitek töltőre vagy 50%-on???

  20. Ezt a részt se értem a cikkben.”Fontos különbség még a GSM és a CDMA hálózatok között, hogy utóbbi esetén a mobilinternet beszélgetés közben nem használható, tehát a készülékek úgy viselkednek, mint itthon az EDGE vagy GPRS esetén: a beszélgetés idejére felfüggesztik az adatforgalmat. Így CDMA hálózaton nem is lehetséges a 3G kapcsolgatása, hiszen az leegyszerűsítve a szolgáltatás része, és nem külön hálózati megoldás, mint a GSM esetén a 2G/3G közti különbség” külföldön elve three szolgáltató
    tuti nem CDMA hálózaton ad meg sincs se 3G kapcsoló sőt ha hívás van nem lehet kapcsolódni a netre sem( ki is írja). Szóval a cikk azért kicsit pontatlan meg ha esetleg más forrásból származik.

  21. A viszonyítás miatt néztem 100%-on. Bekapcsolt 3g mellett, ennyi idő alatt nálam a teló akár 15%-ot is megzabál (úgy hogy hozzá se érek…).

  22. A vodafone-nál van edge? Vagy a jobb oldali screenshot-on mi az az E betű a szolgáltató neve után? Én ha kikapcsolom a 3G-t csak gprs-t kapok :/ Hiba az én készülékemben keresendő? 😀

  23. @Lenny: csináld meg újra akkor a custom-öt, és pwned dfuban nézd meg újra.

    @p3d3str1an: nincs benne külön 3G chip. olyan van, ami GSM+CDMA, ami a GSM esetén az itthon is használt 3G. tehát csak egy baseband van, aminek a pontos energiafelhasználásáról, illetve működési paramétereiről még nincsenek adatok. így nem jelenthető ki egyértelműen, hogy nem oldották meg szoftveresen a dolgot.

    @athis1975: ezt akkor írja ki, ha nem 3G-n vagy, mert ilyenkor nem engedélyezett az adatforgalom.

    hogy miért nincs nálad 3G kapcsoló, az jó kérdés, de ha jailbreakelt, akkor ez csak egy sor egy plist-ben, és máris van rá kapcsoló, ahogyan a fenti képen is láthatod, hogy van.

  24. Nem jailbreakelt a telefonom és tényleg az első béta kijovetele és használata óta, nem volt. Ez a fura.

  25. Sziasztok, miért van az, hogy iOS 5 alatt eldobja a hálózatot a gs-em? ipad bb van rajta, ios5 feltelepítése után feltettem újra. Nyomtam egy network resetet is, de az sem segített neki, előző iOS-eknél nem csinálta ezt. Aki tud, segítsen. Köszi. 🙂

  26. @Jadeye:
    Pwnedben csináltam. És leállt az install majd a telefon átugrott recoverybe amiből nem tudom kivenni! Tinyumbrella, meg Terminalos cuccokkal SEM! Abból kéne kivenni. Csak attól tartok, hogy mivel az install elindult ezért elszállt az előző rendszer már és nincs visszaút.

  27. “Egyébként nem is igazán lenne érdemes egyébkén” ? 😀 Én mindenképp venni fogok 4S-t alig várom 😀

  28. OFF
    Csak egy érdekesség: Nagyon klassz a fotózásnál, hogy van hardver gomb az exponáláshoz, de egy érdekességre lettem figyelmes: Fordítva lesznek a képek a PC-re való lementés után. Merthogy tulajdonképpen fordítva kell tartani a szifont. A telón ez nem tűnik fel, mert forgatja ugye a képeket nézegetéskor, de a PC-n nekem kell egyenként visszaforgatni….. Nektek nem így van?
    ON

  29. @Ugyankerem: ez azért van, mert a windowsos szoftvered nem kezeli megfelelően a kép orientációját. használj más képkezelőt, és jó lesz.

  30. @Jadeye: Persze, rendben. Csak meglepődtem, mert almáéknál figyelnek a részletekre 🙂

  31. Szasztok, másnál is eltűnt a “személyes hozzáférési pont” ?

  32. @Spider:
    Csinálj egy hálózati beállítások visszaállítását!

  33. @Spider: olvasd el szorian bejegyzését a másik postban!
    apn:online
    thetering: online

  34. @itanczos:
    Köszi, királyság, erre nem is gondoltam!

  35. @isty: Hiába olvassa el, ez bug, már leírtam előrébb is a világhálón rengetegen panaszkodnak erről és más idegesítő bugokról. Van akinél előjön van akinél nem. Nem valószínű megoldja a network reset. Nálam 4 teljes restore sem oldotta meg, így egy oldalon találva egy tanácsot felküldtem a GM verziót (ami ugyebár elvileg megegyezik) és megoldotta és volt személyes hozzáférési pontom.

  36. @athis1975:
    Hála istennek megoldotta…

  37. @Ugyankerem: igen, de azzal nem tudnak mit kezdeni, ha egy windowsos alkalmazás azt hibásan kezeli. 😉

  38. @Jadeye: És most jön a királyság: a video is fordítva van! A média lejátszóm, ami NAS-ról szedi a médiákat és kiteszi a TV-re, fordítva mutatja a képeket, és a videót is ami a szifonról jön. Azért ez kezd erőteljesen BUG szagú lenni 🙂

  39. És a videót nem is egyszerű fejreállítani. Nesze neked hardveres exponáló gomb.

  40. @Ugyankerem: nekem Mac-en semmi gondom ezzel, az összes kép és videó orientációja pontos.

  41. @Jadeye: Nekem a PC-n is rossz az összes általam használt programmal, és az ASUS média lejátszó sem kezeli jól. De persze ez nem tragédia, csak azt jelenti, hogy én biztosan nem fogom használni a hardveres exponáló gombot. Majd az idő megmutatja, hogy jó-e ez így. Ismétlem, nekem lényegében mind1.

  42. @Ugyankerem: Én is Windowst használok, és tényleg gáz, hogy még a Win. 7-ben sincs implementálva egy kb. 2 soros programkód ami ki tudná olvasni a képfájl exif információja alapján a kép orientációját. Video az már macerásabb, de képek böngészésére (alapvető szerkesztésére) én ACDSee-t használok, sztem nem sok hasonló kategóriájú program van ennyi lehetőséggel, du. megnézem, hogy a videokat tudja-e kellően orientálni.

  43. @athis1975: Nekem megoldotta,emiatt is mertem tanácsolni

  44. Én Southamptonban vettem egy 16 GB-os feketét. Létezik már jailbreak hozzá?

  45. Amugy meglepődök ezen a 3g ki/bekapcs gombon, hogy mi ez a felháborodás. Reméljetőleg végre magától kezeli a dolgot. Nekem pl mindig bevan kapcsolva napközben a 3G és nem igazán érdekel, hogy mennyit merít, azért van, hogy használjam, mellesleg az iPhone mobilnet nélkül nem szart se ér. Kár, hogy i4 3gs-en még ott van 3g gomb:D Díjaznám, ha magátol okoskodna a telo 3g ügyben, h rendes használat mellett ne kelljen naponta 2x tölteni. Mellesleg minek vesz iPhone-t az akinek mobilnetre nem telik?:D

  46. Telik mobilnetre, de nem akarok 3G-t hasznalni, amikor NEM mobilnetezek. Ez eddit tiszta? Ppperszehogy kurvajo szoftver is kapcsolgathatna ezt, de addig en akarom, ezert hianyzik. Mintha elmesz pisalni, de nem te kezeled a slicced, hanem a gatya szoftverere szamitanal… Neha kellenek azok a gombok.

  47. El a slicces hasonlat találó:D

  48. Nem tudom ki állít ilyet,hogy a 3G-t nem lehet kikapcsolni..tanuljátok meg kezelni a telefont és akkor rájöttök ti is, hogy kilehet..EDGE hálózaton megy tovább..Általános..Mobiltelefon..Mobil adatforgalom és 3G bekapcsolása..majd a 3G-t kapcsold le, a Mobil adatforgalom maradjon bekapcsolva..EDGE továbbra is marad az értesítéseknek, de a 3G már nincs..

  49. @nwik: ez egy 2011 októberi cikk. az iPhone 4S-ben az 5.0.1-ig NEM lehetett kikapcsolni a 3G-t.

    most az iPhone 5 esetén ha T-Mobile-os vagy, akkor csak LTE kapcsoló van, 3G nincs. ha kikapcsolod az LTE-t, a készülék 3G-re megy vissza, amit szintén NEM lehet kikapcsolni.


Add a Comment