fbpx Skip to content

A Siri a lényeg? Túlzás lenne azt állítani, hogy kedden minden idők legizgalmasabb Apple Event-jét láttuk, ugyanakkor a kötelező kis fejlesztéseken kívül akár messzebre mutató folyamatok is elindulhattak.

Pörögnek az eladások

Tim Cook vezérigazgató (CEO) az Apple Retail Store-ok sikerességéről és az ázsiai (főképpen kínai) piac óriási lehetőségeiről beszélt a keynote elején. Az OS X Lion-t idáig 6 millióan töltötték le és 2 hét alatt sikerült elérnie a 10%-os részesedést a Mac-ek körében, ami a Windows 7-nek a PC-k közt csak 20 hét alatt sikerült. Komoly eredmény az is, hogy a MacBook Pro és az iMac a leginkább fogyó notebook és desktop számítógép az Egyesült Államokban, nemzetközi szinten pedig a PC piac 4%-os növekedésének sokszorosát, 23%-ot produkál a Mac (ez egy 5 éves trend) és ennek következtében hamarosan eléri az Apple a 60 milliós Mac felhasználói tábort.

Fontosak az iPodok is

 

Ezután az iPodok kapcsán kijelentette, hogy továbbra is nagy és fontos piacot jelentenek az Apple számára, a hordozható zenelejátszók piacának 78%-os uralásával és 300 millió eladással a hátuk mögött. Az iTunes Store fejlődése sem állt meg, ma már csaknem 20 millió zenéből válogathatunk (immár a magyar boltban is) és 16 milliárd zeneszám letöltésével ez a világ legnagyobb zenei boltja. Később Phil Schiller bejelentette az iPod Nano-nak egy kisebb frissítését, mely nagyobb ikonokkal könnyebb navigációt tesz lehetővé, 16 új óra design-t tartalmaz (sokan karórának vásárolják, az ő igényeiket hivatott ez kielégíteni) és a Nike+ -nak hála lehetővé teszi futásaink rögzítését és későbbi megosztását. Mindezek mellett olcsóbb is lett, a 8GB-os verzió 129$, míg a 16GB-os $149. Az iPod touch ezentúl fekete és fehér színben is elérhető, és az iMessages illetve a többi iOS5-ös újítás a cég szerint tovább növeli használati értékét. A 8GB-os modell 199$-ért, a 32GB-os 299$-ért, a 64GB-os pedig 399$-ért lesz elérhető október 12-től. Az iPod shuffle 2GB-os verzióban továbbra is kapható 49$-ért, és meglepő módon az iPod classic forgalmazását sem szüntette be az Apple.

A WWDC 2011 rövid ismétlése

A keynote-on hosszasan taglalták az iOS5 és az iCloud újdonságait, melyek többségéről a WWDC 2011 után már írtunk. A Find My Friends és a Cards alkalmazásokat viszont csak most jelentették be. Előbbi a Google Latitude-hoz hasonló fejlesztés, mely annál szebb felületen és egyszerűbb privacy beállítások mellett lehetővé teszi, hogy ismerőseinkkel rendszeresen, vagy csak csak időlegesen (amíg pl. megtalál minket az adott személy) megosszuk helyzetünket, és mi is lássuk az övékét. Utóbbi pedig egy képeslap küldő alkalmazás, melyben ha kiválasztjuk a mintát és a képet, az Apple kinyomtatja azt, és postázza a címzettnek. Ez Amerikában $2.99-be kerül, és a kézbesítéséről még push értesítést is kapunk. Nemzetközi szinten mindezt $4.99-ért mérik, de a push értesítések a különböző postai szolgáltatók miatt nem garantálhatóak. Bár mondhatnánk, hogy a képeslapküldést ma már az email helyettesítette, de el tudok képzelni néhány alkalmat, amikor igénybe venném a szolgáltatást.

Az iOS5, az iCloud, a Find My Friends és Cards alkalmazások október 12-étől tölthetők le/érhetők el. Az iTunes Match október végétől érhető el az USA-ban, kiterjesztésének időpontjáról nincs egyelőre információ.

Scott Forstall megosztott velünk néhány statisztikát is, az iOS a mobil operációs rendszerek 43%-át teszi ki (31% az Android, 17% RIM, 7% egyéb), 500.000 alkalmazás van az App Store-ban, melyből 140.000 specifikusan az iPad-re készült. A vásárlók 18 milliárd app-ot töltöttek le, ez jelenleg 1 milliárd/hó letöltéssel gazdagodik.

iPhone 4S

Végül az iPhone 4S bemutatása következett, mely külsőben megegyezik a CDMA iPhone 4-el, viszont megkapta az Apple kétmagos A5 processzorát, mely 2X nagyobb számítási teljesítményt és 7X-es (!) grafikus teljesítményt ígér. Ez utóbbit bizonyítandó Mike Capps az Epic-től bemutatta az Infinity Blade II-t, mely az iPhone 4S-en a keynote-on ülő újságírók elmondása alapján mobil eszközön soha nem látott minőséget fog nyújtani. Utóbbi az iPhone-t még jobb játékkonzollá fogja tenni, és ezzel komoly verseny elé állítják a Nintendo-t és a Sony-t. Az antennarendszer bizonyos esetekben megjelenő hibáját vélhetően az intelligens, adó és vevő között váltó rendszer képes lesz kiküszöbölni, ezzel jobb hívásminőséget ígérve. Az iPhone 4S támogatja az elméleti 14.4 Mbps-os letöltési és 5.8 Mbps-os feltöltési sebességig a HSPA+ hálózatokat, amely például Budapest belvárosában akár 2x-es netezési sebességgel kecsegtethet majd, illetve – és ez főleg az amerikaiak számára fontos – a készülék képes lesz CDMA és GSM hálózatok kezelésére (emiatt az Apple “világ telefonnak” nevezi).

Phil rámutatott hogy a Flickr-ön a legnépszerűbb fényképező mostmár az iPhone 4, így logikus a kamerarendszer frissítése. Az új 8 Megapixel-es szenzor (3264×2448 px) 73%-al több fényt fogad be, miközben egy infra szűrőnek köszönhetően jobbak lesznek fotónk színei és az 5 elemből álló kamera lencse 30%-al élesebbé teszi az elkészült képeket. Egy Apple által tervezett ‘Image Signal Processor’ (képfeldolgozó) segítségével jobb lesz 26%-al a fehéregyensúly, és képes lesz a készülék arcok felismerésére. Természetesen gyorsaságban sem marad el az iPhone 4S a konkurenciától, az első kép elkészítése 1.1 sec-ig tart (minden ezt követő 0.5 sec), ezzel a leggyorsabb mobilos kamerát létrehozva, mely fontos lehet, ha egy téma lekapására kevés idő áll rendelkezésre. Videót 1080p HD-ban vehetünk fel vele, képstabilizátorral és zajszűréssel. Az Engadget szerint nagyon jó minőségű az eredmény, talán egy kicsit a színek túlságosan erősek. Az AirPlay mirroring technológiával az iPhone 4S-t wifi-n (Apple TV szükséges) vagy kábelen a HD TV-re lehet kötni, hogy kedvenc játékunkkal nagy képernyőn tudjunk játszani.

Az este zárásaként Scott Forstall bemutatta a Siri intelligens asszisztenst, mely hétköznapi módon megfogalmazott kérdéseinkre válaszol a megfelelő alkalmazás megnyitásával, vagy információ elénk tárásával. Mindez a jelenlegi Voice Control-hoz hasonlóan a home gomb hosszan nyomásával érhető el, s ezután már el is kezdhetjük a társalgást telefonunkkal. Merésznek hangzik? Az is. A legegyszerűbb példa erre: “Milyen idő lesz ma? Itt az előrejelzés mára” – s ezen felirat alatt megjelenik a Weather app a speciális felületen, a megfelelő tartalommal. Vagy talán még inkább elkápráztató a “Szükségem van-e ma esőkabátra?” kérdésre adott “Nagyon esőre áll ma” válasz. A félreértések elkerülése végett a Siri csak angolul, franciául és németül érhető el egyelőre. A funkciók sora rendkívül széleskörű, a naptár időpont beállítástól, a részvényárfolyam megkeresésig vagy SMS-ek felolvasásáig, és a rájuk való válaszolásig. Lehetőségünk van email-t, vagy SMS-t diktálni segítségével. A felismerő algoritmus a hangunk tanulásával javul, de már kezdetekkor is megérti a természetes, normál társalgó beszédet. Nyilván már felmerült a blogoszférában, hogy mennyire nem lehet komfortos a telefonunkhoz való beszéd utcán, vagy tömegben (tehát a probléma inkább kulturális, mintsem technikai többé), de ez szerintem csak az elterjedés mértékének kérdése. Finoman leszögezném, hogy nem a magyar piacra készült feltétlen az újítás ebből a szempontból sem. De ha mindezeken sikerül felülemelkedni, nem tartom teljesen irreálisnak, hogy a következő években az AI (mesterséges intelligencia) és a hangfelismerés fejlődésével egyre inkább hasonló módon fogjuk használni mobil készülékeinket, mert a technika potenciálja óriásinak tűnik.

Az iPhone 4S forgalmazása október 14-én kezdődik meg 7 országban (7-étől előrendelés már elérhető), majd október 28-án még 22 országban, köztük hazánkban is, fehér és fekete kivitelben. A 16GB-os verzió 199$, a 32GB-os 299$, a 64GB-os 399$ lesz, az iPhone 4 8GB-os modellje 99$-ért, az iPhone 3Gs 8GB pedig ingyen is elvihető lesz, természetesen az Egyesült Államokban (az AT&T és a Verizon mellett már a Sprint-nél is), 2 éves hűség mellett. Hazai árakról pillanatnyilag nincs információnk.

A gyári független készülékek Amerikában csak valamikor novemberben lesznek kaphatóak majd, $649 / $749 / $849 árakkal számolva, de más országokban már 14-étől, vagy a második körben 28-ától forgamlazzák ezeket is.

Tim Cook ezzel zárta a keynote-ot: “Az Apple-t a készülékek funkcióinak fantasztikus együttműködése teszi kiemelkedővé”. Igaza van. Ez a kedd este csak ennek megerősítését tűzte ki célul, se többet, se kevesebbet.

Olvasd el a hozzászólásokat is

33 Comments

  1. “kiterjesztésének időpontjáról nincs egyenlőre információ.” = egyelőre

  2. @dokk: köszi, javítva 😉

  3. Nem tudja véletlen valaki, hogy a t-mobile-nál elő lehet-e majd rendelni a készüléket? Vagy hogy az iphone 4-nél volt-e ilyen? Sajnos már nem emlékszek.

  4. @Sur1G: T-nél nem volt egyszer sem, ha jól emlékszem, Vodafone-nál volt, de szerintem most nem lesz!

    A Siri utcán való használatával kapcsolatban én úgy gondolom, főleg ha lesz magyar nyelvű támogatás is, hogy igazából ha belegondoltok úgyis headsettel használja mindenki és a kívül állók pedig csak annyit hallanak/látnak, hogy utasításokat adsz vagy kérdéseket teszel fel, mint pl “tegyed át a találkozómat 4re” vagy “hogy jutok el a duna plázához tömegközlekedéssel” és igazából a kívül állónak simán az jön le, hogy te valakivel telefonálsz nem pedig h “nah a hülyéje a telefonjához beszél”, nem?
    szal kezdetben biztos fura lesz, de szerintem gáz nem!
    A sokat autóban ülők meg sztem nemkicsit fogják a seggüket a földhöz verni, ha tényleg úgy működik mint ahogy a videókban látszik és persze miért ne működne úgy 🙂 !

  5. a siri elérhető lesz sima 4esen is vagy csak 4S-en???

  6. OFF
    Most olvastam, hogy az iOS5 GM verziót a legújabb Green Gevey sikeresen unlockolja… van esetleg itt valaki, aki ezt meg tudja erősíteni? (BB verzió is fontos lenne, nekem 2.10 van)
    ON

  7. @costee: aznemjóóxd..me nem terveztem újatvenni

  8. @iamavalentin: Állítólag valaki dolgozik egy Cydia-s megoldáson,hogy i4-en is menjen. Viszont lehet, hogy visszaköszön majd a 3G és a multitask effektus 🙂

  9. “Az Apple-t a készülékek funkcióinak fantasztikus együttműködése teszi kiemelkedővé” Ja, ja meg a fasiszta módszerek, több millió birkával az élen. Az meg, hogy az emberek mit is akarnak az mellékes.

  10. @surikagabi: Köszönjük magvas hozzászólásodat.
    Ha az Apple nem tudja, mi kell az embereknek, te mit keresel itt? Vagy te is a fasiszták által irányított birka vagy? (Amúgy nem értem, mi köze a fasisztáknak a birkákhoz.)
    Na mi kell az embereknek? Mondd el, nekem mi kell? A szomszédnak? Szerinted az Apple becsöngetett mindenkihez, és azt mondta: “Helló, ez egy drága, ám szar cucc. Ha megveszed, menő vagy.” És mindenki, az a több százmillió ember, ezt megtette? Barátom, igen szűk látókörű vagy.

  11. @Belnir: pedig ez így megy, itt is voltak! Először kacsingatnak, hogy menő leszel, aztán megsértődnek és lelkiismeret-furdalást próbálnak kelteni. Ha ez se jön be, akkor orális szexet ajánlanak, végül pedig erőszakkal fenyegetnek. Közben egy alma formájú kényszerértékesítő kamion kőröz az utcában…

  12. @RKG: A Siri-s kommentet egy az egyben osztom!
    Ma már senki nem lepődik meg, ha az utcán sétálva vagy az autóban tök egyedül ülve “magadban” beszélsz…!
    Vezetés közben sms-re diktálva válaszolni, na ez viszont nem semmi szempont! Pláne ha megtanul magyarul is valaha a rendszer…

  13. OFF kaptam egy ipad 2 16gb de keveslem ezt a 16gb ipaden azt szeretném meg tudni nincs-e valami külső lehetőségem bőviteni a memóriát mert láttam ilyen sd readert de az gondolom csak olvasni tudja létezik erre valami megoldás ?.

  14. Jó lenne ha támogatna Magyar nyelvet is a Siri… Esetleg nem lehet tudni az IOS5 tethered JailBreakről?????? Várom a 4s-t remélem 1hónapon belül ide is elér…

  15. @wittao: ha nem frissíted a basebandet, akkor *elvileg* függetleníthető marad a gevey simmel, viszont az iOS5 GM-ben lévő 04.11.08-as basebandben már javítva van a gevey, így azzal nem fog menni.

    @beni1996: nem lehet bővíteni.

  16. @Jadeye:
    Nagyon köszönöm a választ!

    Nem szeretném jailbreak-elni a telefont, az iOS5 megad nekem mindent, ami miatt eddig törtem. JB nélkül fel tudom majd tenni az iOS5-öt úgy, hogy BB ne frissüljön? (custom FW-rel?)

  17. Szerintem a SIRI a 4s életében nem jelenik megy magyarul. Nem kis meló lehet ezt a rendszert több nyelvre átültetni, úgyhogy én nem hiszem, hogy 1 éven belül bármi realitása lenne ennek.

    Majd jövő ilyenkor talán… Feltéve persze, ha amúgy beválik a rendszer, mert azért a teszt környezet és utasítások nem ugyanaz, mint amikor az életben használod majd. Persze ettől még lehet jó. 🙂 Csak amíg magyarul nem tud, addig itthon sok haszna nem lesz. (Eltekintve persze attól, ha általában angolul cseveg az illető, mert ez esetben persze mindent használhat, amit bemutattak.)

    Én mindenesetre annyiból örülök annak, hogy így alakult (4S), hogy nem érzek irtózatos vágyat a cserére (4-ről). – Ami persze nem jelenti azt, hogy ha lenne rá olcsón lehetőségem ne lépném meg, pusztán azért, hogy mutogathassam az Infinity Blade II-t az ismerősöknek. 😀

  18. @wittao: a custom fw továbbra is alapból jailbreakelt. az umbrella esetén van opció a baseband frissítésének kihagyására, viszont az a 4.2 óta csak jailbreak mellett működik, mert másképp nem tölt be a rendszer, mert ellenőrzi a baseband verzióját. tehát jailbreak nélkül ezt nem fogod tudni megoldani.

  19. max. SIRI csend lesz itt magyarul…… 😀

  20. @Jadeye:
    Köszönöm Jadeye!

  21. Ki mit gondol? Az iPod Touch semmit nem változott. Talán a tavasszal frissítik, vagy 1 évig semmi újítást nem kap?

  22. Üdv!

    Nem ide tartozik de már 2 órája szenvedek az ipad 2-el és kicsit ideges vagyok. Feltettem az iBooks alkalmazást, de az itunes file sharing részénél nem jelenik meg, így nem tudok másolni bele pdfeket, pedig iphonon simán működik. Nem értem mi lehet a baj. Please help me! 😀

  23. @wittao: nekem azis jó ha elérhető lesz cydiából..csak legyen untethered jailbreak…

  24. OFF: Kéne egy kis help. Iphone4 4.3.5 tethered JB redsnow. A problémám annyi, hogy nem megy az iBooks. Megnyitom, bejön a könyvespolc háttér, és azonnal ki is lép. Próbáltam minden, reinstall, respring, reboot, semmivel nem sikerült működésre bírni. Tudok erről valami? Vagy tudok az iBooks helyett valami alternatívát? Egy pdf olvasó kéne amiben lehet !!keresni!!

  25. off lenne még egy kérdésem ezzel a camera connection kit-el kapcsolatban hogyha valami videót,képet rá teszek fel pl a SD kártyára azt az ipad ugyis meg nyitja hogy nem kell magára az ipadra inportálnom ?

  26. @zakoshun: valószínűleg megint ugyanaz van, mint korábban, hogy az iBooks a DRM-et nem tudja a jailbreak miatt ellenőrizni a könyveken, így elhullik még akkor is, ha amúgy DRM-nélküli könyvek vannak fent. jailbreak nélkül tökéletesen működik, tehát tuti ez lesz a háttérben megint. alternatívának pl goodreader: http://www.goodreader.net/goodreader.html

    @beni1996: tudtommal csak importálni tud róla, tehát megnyitni, és arról lejátszani nem, tehát nem fogod tudni arra használni, hogy bővíthesd vele a belső 16GB-ot.

  27. @iPfone: 😀

  28. Surikagabi: mit jelent a “fasiszta” szó? Mert nem illik bele a kontextusba… Még metaforikusan sem.
    Azért veszünk i termékeket, mert oda vagyunk értük. Ezen érzés kiváltása nem bűncselekmény, hanem a sikeres marketing, sok munka és magas színvonalú termek eredménye. Mi pedig fogyasztói társadalomban élünk. Ha nem értesz ezzel egyet, akkor ne vegyél magadnak! Ennyi. Ha pedig a fenti szót valódi jelentésének megfelelően használnád (persze a fogalomhoz megfelelő jelentést társító szövegkörnyezetben), el kéne szegyellned magad, amiért ilyeneket írsz!

  29. Szerintem a SIRI hasonló szitu, mint 3GS eseten a hangfelismero, vagy fel nem ismerő chip. Ergo sima 3G azért nem volt rá kepes, mert hardver függő a dolog. Szerintem itt is erről van szó.. Sajna. Így jailbreak sem oldhatja meg! De bár ne lenne igazam.
    Hogy iPfone frappáns kijelentését tetézzem: nekünk sima 4-eseseknek, nem úgy mint a 4-esseseknek 🙂 is “SIRI csend lesz…” /idézet iPfone feljebb lévő bejegyzesebol/

  30. Tegyük fel, rokonom, hoz az USA-ból egy iPhone 4S-t. Lenne vele valami problémám? 🙂

  31. @danIPHONE: csakhogy nincs igazad. iPad-en sincs voice control, mégis meg lehetett csinálni rá. a Siri-t meg már áthekkelték iPhone 4-re, amiről külön cikk is van már az oldalon: http://szifon.com/2011/10/15/siri-iphone-4-re-is-portolas-folyamatban/

    @djdio: milyen probléma mégis? max akkor, ha AT&T függő. ha gyári független, akkor nem lehet vele semmi gond. de azt vedd figyelembe, hogy a garanciát is csak Amerikában tudod intézni, itthon nem.

  32. @Jadeye: értem, köszi 🙂


Add a Comment