fbpx Skip to content

Október 12-ével elindul az iCloud, majd kicsivel később az iTunes Match szolgáltatás is, de ez utóbbi egyelőre csak Amerikában. A hétvégén arra gondoltam, szépen átállok a Mobile Me-s accountommal az iCloud-ra, hogy minden zökkenőmentesen menjen addigra. Az iCloud-ról már @tothur kolléga írt egy bővebb cikket itt a szifon.com-on. Én most külön az iTunes Match-re térnék ki, azon belül is arra, hogy lépésről-lépésre mi történik, ha aktiváljuk. Erről már készítettünk egy rövid cikket, de most nézzünk meg, milyen használat közben.

Mi is az az iTunes Match és mire jó:

Steve Jobs One More Thing ként is bemutatta az iTunes új zene szolgáltatását az iTunes Match-et. Ez a szolgáltatás nem csinál mást, mint beolvassa a zenei könyvtáradat, és az ott megtalálható számokat összehasonlítja az iTunes Music Store-ban lévő kínálattal. Amennyiben egyezést talál, úgy azokat a számokat letölthetővé teszi. Ez azt jelenti, hogy ha már van pár száz zeneszámunk, és annak egy része az iTunes kínálatában is megtalálható, akkor normális minőségben le is tölthetjük az Apple-től, épp úgy, mintha megvettük volna őket. A számok letöltése önmagában ingyenes, de az iTunes Match szolgáltatás ára 25 dollár évente, és ezért cserébe 25.000 zeneszámot Match-elhetünk. Ez azért nem egy nagy összeg, ha van több ezer zeneszámunk, és szeretnénk legálissá tenni őket, és egyben az iTunes in the Cloud segítségével bármely iOS eszközünkön bármikor ingyen letölteni azokat.

Most, hogy már tudjuk, mi az az iTunes Match, aktiváljuk és próbáljuk ki:

Az iTunes Match jelenleg csak US Store-ban lévő accounttal használható, tehát a magyar iTunes Store-ban nem működik, és nincs is arról hír, hogy mikor lesz majd itthon is elérhető. A US Store-ban is furcsa az aktiválás menete, jelenleg csak béta iTunes 10.5-tel működik, de az ezt támogató verzió valószínűleg 12-ével már hivatalosan is elérhető lesz bárki számára. Ez még nem minden, az iTunes Match aktiválásához US bankkártya vagy PayPal is szükséges. Ez azt jelenti, hogy ha van ugyan mondjuk Gift Card segítségével feltöltött 30 dollár az accountod egyenlegén, az iTunes akkor is fog bankkártyát kérni, de a díjat mégis a feltöltött egyenlegből fogja levonni, és nem a bankkártyáról. Ha pedig nincs elegendő feltöltött egyenleged, akkor értelemszerűen a bankkártyát terheli meg. Így a bankkártya elsősorban leginkább arra szolgál, hogy biztosítsa, hogy valóban amerikai ügyfél veszi igénybe a szolgáltatást. A kártya adatait egyébként ki is lehet utána törölni.

Sikeres aktiválás után az iTunes Match végignézi a zene könyvtárunkat, ez eltart azért egy kis ideig, majd pedig a felismert zeneszámokat felajánlja az iTunes-ban. A maradék számokat, amik nem voltak elérhetőek a zenei áruházban, elkezdi feltölteni a felhőbe, hogy majd azokat is elérhessük később.

Az iTunes Match használata az iPhone-on:

Először érdemes az iCloud-ot bekapcsolni az iTunes fiókunkban, majd pedig ezután az iTunes Match-et. Ha ezekkel megvagyunk lépjünk be iPhone-on az iTunes Match-re kész fiókunkal, és menjünk a Beállítások/Zene fülre és ott is kapcsoljuk be az iTunes Match-et. Ezután a következő képek fogadnak majd minket:

 

 

Látni lehet, hogy szépen letölthetjük azokat a zenéket, amiket megtalált az Apple áruházában. Legális lesz és jó minőségű. 🙂

Véleményem szerint 1 évre 25 dollárért ez egy kiváló szolgáltatás, a legtöbb zene manapság már megtalálható az iTunes Store-ban. Nektek erről mi a véleményetek?

Disclaimer: Figyelem! Ugyan az iTunes Match nem foglalkozik a zeneszámok forrásával, és így technikailag lehetséges akár illegális forrásból származó számok Match-elése is, a szifon.com NEM támogatja, és véletlenül sem buzdít illegális tevékenységre! Tiszteld meg a szerzőket és előadókat azzal, hogy megvásárolod a zenéiket!

Olvasd el a hozzászólásokat is

44 Comments

  1. És mi van ha csinálok egy paypal accountot ahova beírok egy US címet és azzal csinálok egy új iTunes accountot? Így át lehet verni?

  2. Tehát akkor ha jó értelmezem.
    A bárhonnan letöltött zenéimet leellenörzi az ITunes és ha azok benne vannak az adatbázisban akkor hivatalosan le tudom tölteni őket 25$-ért évente és max 25000-et.

  3. @dakota69: Valójában igen, de nincs olyan lista, hogy az iTunes mit talált meg és nincs olyan hely hogy letöltheted. Legalábbis eddig nem találtam meg. Azonban, ha van olyan szám, ami fent van az itunes store-ban és a gépről letörlöm, akkor már onnan tölti le. Viszont nem jelzi, hogy ez most fent van-e az itunes store-ban vagy sem.

    @gabor94: Sajnos nem lehet átverni.

  4. Eddig csak az ingyenes zenéket töltöttem le, és most szépen ott csücsülnek a felhőben.
    A kép adatfolyamból lehet törölni?

  5. @admin @dakota69: a purchased fül alá mindenképp bekerülnek azok a zenék, amiket megtalált, és ezek mellett utána nem a buy, hanem a download for free opció jelenik meg.

    elképzelhető, hogy a végén majd dob egy listát, hogy miket talált meg, és miket fog feltölteni, de még ugye beta, tehát lehet, hogy ezt a funkciót még nem tették bele, hogy konkrétan lásd, mi a helyzet.

  6. COOL !!!!

  7. nekem még a kedvenc koreai zenéimet is asszignálta…

  8. Egy kicsit OFFolok, mert nem találtam erre alkalmas topikot vagy valamit…
    Jadeye!!
    Láttam sokat szoktál segíteni ilyen témában, úgyhogy leírom a problémám.
    Pár napja felraktam az 5-ös GM-et, de a gépelést nagyon lassan érzékeli szóval vissza szeretnék állni 4.3.2-re. Viszont azt már nem írta alá az apple, ezért az új redsnow-al mentettem egy .plist filet (még 4.3.2-n) majd csináltam a Stitch opcióval egy custom 4.3.2 fw-t. Ezt próbáltam felrakni (nem beta itunes-al), nagy nehezen el is kezdte a restoret (előtte pwnd dfu-ba raktam redsnow-al), de a végén itunes 1-es hibát írt. Nekem úgy tűnt recovery módban ragadt és próbáltam kiszedni umbrella-val, ireb-el, fix recovery-vel, de mindegyik csak végig futott és ugyan úgy vissza dobott rcovery-be. Most feltettem a 4.3.5-öt, de erre nincs untethered jb szóval még mindig szeretném a 4.3.2-t.
    i4 BB 04.10.01

  9. @gabor94: Sajnos nem, mert a PayPalon való fizetésnél a PayPal is mindenképpen kér amerikai kártyát 🙁

  10. @timcsi10: a paypal nem kér US kártyát, sima nem dombornyomott csippes OTP kártya is jó neki.

    Cikkhez: Tehát ha jól gondolom, akkor megadok egy fake számlaszámot, ami úgy néz ki mint egy amerikai, beregizek, aztán kitörlöm, majd paypal-ról töltöm folyamatosan az accom, akkor teljesen okés? Vagy van valami validálási folyamat, ami a számlaszám valódiságát ellenőrzi?

  11. @hepike: Az iTunes paypal fizetéshez, amerikai PayPal account szükséges. Tehát Amerikai bankkártya és cím kell, hogy megadva legyen a PayPal accounton. Így az OTP-s kártya nem játszik.

  12. OFF: Valaki aki esetleg mult evben volt tmobile iphone launchon nem tudja hany oraval elobb, hanyra erdemes odaerni, hogy meg biztosan jusson nekem is 1?:) koszi

  13. @admin:
    Akkor mi a megoldás? Amerikai account ok, amerikai kártya nincs. Szóval ? Biztos tudtok megoldást 🙂 25 USD-t futva ér.

  14. @Csaba: admin által leírtak alapján simán megy, én már kb. 3-4 hete használom, sima usa accont tiszta reggel és ennyi… az itunes a kártya első 4 karakteréből azonosítja a kártya hovatartozását…

  15. És olyankor mi a van, ha letelik az egy év és mondjuk nem fizetem be a következő 25 dollárt? Eltűnnek az addig szinkronizált zenéim? Vagy, akkor most már addig fizetem az évi 25 dollárokat, amíg ez a rendszer él, ha meg akarom tartani a zenéket? Erről írnak valahol?

  16. Mobil Me -t akartam létrehozni de ami eddig volt azt nem fogadja el ,ha meg ingyenes apple ID akarok létrehozni : Nem hozható létre Apple ID , nem lehet kapcsolódni a szerverre. üzenetet kapom !
    Erről tudtok valamit?

  17. @Csaba: Én nekem egy kedves ismerősöm arra a 2 percre adott egy amerikai bankkártyát, aktiváltam majd töröltem. Ez egy megoldás.

  18. @Abel: ha van az egyenlegeden ekkora összeg, vagy még bentvannak a bankkártya adatai, automatikusan levonja az éves díjat, és újabb egy évre él a szolgáltatás.

    a korábban Match-elt számok akkor is elérhetőek maradnak, ha később nem újítod meg a szolgáltatást, vagy lemondod. azok a Match-eléssel megvásárolttá válnak, nem vesznek el.

    @Manoo: új MobileMe account nem hozható már létre az iCloud indulásáig (október 12), utána is csak iCloud lesz, a MobileMe abba olvad bele.

  19. @admin: elég veszélyes megoldás… 🙂

  20. @draft: mert? 🙂

  21. @admin: sose tudni a nagytestvér mit reggel be…

  22. @admin: Azt hittem, a sima paypalos fizetésről beszél… bocsi, úgy tényleg kell nekünk amerika.

  23. nálam akkor “akadt ki” az itunes mikor 3 USA accounthoz is ugyanazt a kártyát – sajátomat – használtam, de írtam nekik és azóta már semmi gond nincs vele…

  24. mi az hogy “akkor normális minőségben le is tölthetjük az Apple-től”? mert ami nem az apple-től van letöltve, az csak tré minőség lehet?

  25. Hali!
    Használt iPhone 4 vásárlásán töröm a fejemet viszont folyton folyvást gevey simesekbe bukkanok. Az lenne a kérdésem, hogy mennyire kockázatos ilyen telefont vásárolni? úgy tudom, hogy az új gevey sim már nem illegális.

    jelentősen olcsóbbak az ilyen telefonok, csak nem tudom megéri-e.
    amúgy más módja nincs a függetlenítésnek iPhone 4 esetében?

  26. @wow10: gevey simes telefon tökéletesen müködik 🙂 nekem is az van 🙂 csak vigyáz majd az ios5 tel mert ha felrakod bb frissülni fog és dobhatod a kukába a gevey simet

  27. Hát én pont iOS 5 miatt vennék iPhone 4-t.
    Akkor mi legyen?

  28. :S hát kösz a válaszokat. Pedig jó lett volna valahogy megoldani, mert ha jól néztem még a zenék és olcsóbbak lennének USA accounttal.

  29. @wow10: a gevey legalitásáról sehol nem volt szó, mert nem számít igazán legálisnak. honnan van olyan infód, hogy az lenne? olyan módon kapcsolódik a GSM hálózatra, ami nem szabályos, és csak a szolgáltatón múlik, hogy nem tiltja ki ezt a módszert, az mindegy, milyen okból.

    természetesen van más módja is a készülék függetlenítésének, az pedig a legális, eredeti szolgáltatón keresztüli út.

    ha jót akarsz magadnak, akkor csak gyári függetlent veszel, ha a saját szolgáltatód nem árulja.

  30. logout fórumon írták, hogy a legújabb már “legális”
    Köszi!

  31. @wow10: rákerestem a logouton, nincs találat. egyébként bármi fórum mióta mérvadó ilyen kérdésekben? vagy linkeltek erről bármi jogszabályt, vagy szolgáltatói állásfoglalást? mert anélkül bárki állíthat bármit, én tuti nem vennék rá mérget a helyedben…

  32. Hogy tudok hozzá jutni ehhez a 25000 zenéhez?
    Csak usa accaunt és kártya vagy van másként is?

  33. @trigmegistos: de hát ez le van írva a cikkben, sőt, ha a kommenteket megnézed, ott is: mindenképp amerikai account, és amerikai bankkártya kell, másképp nem lehet.

  34. Rebndben köszönöm.

  35. Tud valaki nekem egy embert akinek a segítségével tudnék ilyet csinálni?

  36. Mi történik ha 256k AAC-nél jobb minőségű zenét talál (pl. ALAC?) Feltölti, vagy abból is csak 256k match lesz?

    Köszi!

  37. @Az Időmilliomos Apuka: ezt pont múltkor olvastam valahol, de a forrást most passz, ha megtalálom, linkelem. de a lényeg, hogy ha a jobb minőségűeket match-elte, azokat akkor nem tölti fel, másik eszközre tehát az iTunes 256-os zenéit tudod leszedni. az eredeti gépen megmaradnak az eredeti ALAC típusú számok, de azokat nem tudod a cloud-on keresztül feltenni, azokat szinkronizálni kell.

    a cloudba meg csak azokat tölti fel, amiket nem talált meg az iTunes kínálatában, az mindegy neki, hogy ALAC, vagy nem.

  38. és ha év közben új zenéket teszek be az iTunes Library-be, akkor azokat folyamatosan match-elni fogja, kérdezés nélkül automatikusan?
    előre is kösz a választ

  39. És mi lesz a zenéim adataival (rating, playcount, lyrics stb) és a lejátszási listáimmal ?
    Ezeket elmenti a felhőbe és legközelebb frissíti is, ha bármelyik eszközzel módosítom valamelyiket?
    Gondolkodok, hogy előfizetek, de én úgy szeretném, hogy “bescannelje” a gépemet, aztán törölném a gépről és a telefonról is amiket megtalált.
    Ja és ha Geniust indítok, akkor az a felhőben lévő zenékből csinálja majd meg a listát?
    És lehet szinkronizálni a felhőből? pl ha letörlöm a gépről a fájlokat és szinkronizálok az iPod Classic-kal akkor letölti a felhőből a zenéket magától és rápakolja a Classicra?

  40. Az a 25 dollár nálunk 25 euro:(

  41. Ezzel, lehet filmeket is párosítani, vagy csak zenéket?

  42. @Venom: sosem volt szó zenéken kívül másról, tehát csak zenékhez jó.

  43. Sziasztok!
    Új zenéket is le lehet tölteni “ingyen” vele?


Add a Comment