43
szept 23

Általában újdonsült jailbreakeseknél szokott felmerülni a legtöbb kérdés, akik legtöbbször hamarabb jailbreakelnek, minthogy kicsit utánaolvasnának. Ezt az utánaolvasást megkönnyítendő kezdenénk bele a Gyakori kérdések rovatba. Ezzel együtt lesz egy FAQ menüpont is hamarosan, ahol az összes ilyen cikket össze fogjuk gyűjteni, így egyszerűbb lesz az esetleges kérdésekre is megtalálni a választ, ha az már ott szerepel.

***

A jailbreaknek gyakorlatilag három típusa van. Ebből az első a tethered, a második a semi-tethered, a harmadik pedig az untethered. Ezek típusa nem konkrétan a használt jaibreakelő szoftvertől függ, hanem leegyszerűsítve attól, hogy a folyamathoz milyen exploitokat lehet felhasználni, és azok milyen szinten képesek belenyúlni a rendszerbe, és befolyásolni annak a működését. A szoftverek pedig csak ezeket az exploitokat használják ki. Nézzük most egyenként a különböző típusokat.

Tethered

A “legegyszerűbb” változat, ez az a típus, ami a legtöbb készülék és a legtöbb iOS verzió esetén szinte bármikor rendelkezésre áll. Mivel a legtöbb eszköz már beleesik a “pwned 4 life”, tehát a bármikor jailbreakelhető kategóriába, azok esetén bármely iOS verzió jailbreakelhető tethered módon, mert az ezt lehetővé tévő hiba hardveres szintű, így azt egy firmware-frissítés nem képes javítani.

A tethered jailbreak esetén a készüléket újraindítva az iOS csak akkor tölt be, ha azt megfelelően, szoftveres “rásegítéssel”, úgynevezett “tethered boot” módban indítjuk. Enélkül a készülék csak áll az alma logónál, majd egy idő után magától újraindul, és ezt folytatja, ameddig ki nem kapcsoljuk, vagy be nem bootoltatjuk.

A redsn0w-ban a tethered boot-hoz használjuk az Extras alatt található “Just boot” opciót, és kövessük a megjelenő utasításokat.

Semi-tethered

A semi-tethered annyiban különbözik a sima tethered opciótól, hogy itt az iOS legtöbbször betölt ugyan, de a jailbreak nélkül. Ebben az esetben a jailbreakes alkalmazások indítás után azonnal kilépnek. Ha tehát van ugyan Cydia ikonunk, de azt elindítva rögtön kilép, és olyan rendszert használunk, amire nincs untethered jailbreak, akkor épp semi-tethered módban vagyunk. Ezt kiküszöbölni szintén a redsn0w “Just boot” opciójával lehet, ahogyan a sima tethered esetén.

Semi-tethered mód jelenleg például az 5.1 és 5.1.1 esetén van az iPhone 4, iPad 1, iPod Touch 4G, vagy az iOS 6 esetén az iPhone 3GS és iPhone 4 készülékeknél, és itt is csak akkor, ha még nem telepítettünk semmi olyan kiegészítést, ami a SpringBoard vagy a rendszer működésébe mélyebben belenyúlna. Ilyen mélyen belenyúló kiegészítő például a MobileSubstrate, amit például az UltraSn0w vagy az SBSettings is használ. Ha ezeket feltelepítettük, az adott készülék szintén nem fog bebootolni önmagától, hanem itt is a redsn0w-t kell segítségül hívnunk, ahogyan azt a tethered esetén is tettük.

Untethered

A “valódi” jailbreak, amikor a készülék képes önmagától is bebootolni, és a jailbreak is működik. Ez a legfőbb cél az összes jailbreak esetén. Természetesen az Apple nem könnyíti meg a fejlesztőcsapatok dolgát, hiszen folyamatosan zárja be a korábbi hibákat. Szerencsére az új funkciókkal általában újabb hibák is érkeznek, így a macska-egér játék is folytatódik, minden csak idő, és leleményesség kérdése.

A legfrissebb firmware, ami esetén untethered érhető el a legtöbb eszközön, az iOS 5.1.1, amit például a legújabb redsn0w tud feltörni. Korábbi eszközökön, így például az iPhone 3G-n a 4.2.1 is untethered.

(Ennél a cikknél minden más, OFF-topic hozzászólást törölni fogunk.)

Kapcsolódó cikkek:

Címkék:

43 hozzászólás a(z) “Gyakori kérdések: mi a különbség a tethered és untethered jailbreak közt?” bejegyzéshez

 1. bombi1 írta:

  ezt jó, hogy tisztáztátok. nekem is jailbreakelve van az eszközöm de mindig elfelejtem, hogy mi az untethered meg a tethered :D

  VálaszVálasz
 2. szebi írta:

  Sziasztok!

  Hogy lehet az iphone 4 es 4.3.5 öst hogy tudom aktiválni? Mert külföldi kártyás és nem tudom megcsinálni.
  Sajnos nincs régebbi SHSH ja így nem tudom downgradelni sem.
  tethered Jb vel beragad dfu módba. Mit tudok tenni?

  VálaszVálasz
 3. H2CO3 írta:

  Néztétek twitteren Steve Wozniak kontóját? A Foursquare-en keresztül azt írja, Budapesten van, a Parlamentben!

  VálaszVálasz
 4. hbalu írta:

  nekem lenne egy kérdésem, akkor mi van, ha mondjuk 4.3.5re frissítek i4en és jailbreakelem (semi tethered ha jól gondolom), semmit nem telepítek jailbreaken keresztül csak az appsyncot, rámásolok egy rakás tört alkalmazást, majd újraindítom? elindulnak a tört játékok, gps, ilyesmik? és ezentúl csak akkor tudok rá újabb appokat rakni törve, ha újra lefuttatom a redsnowt ugye?

  VálaszVálasz
 5. Jadeye írta:

  @szebi: a külföldi kártyával miért nem jó? ha az nincs, akkor meg SAM, de erről már írtunk: http://szifon.com/2010/12/04/4.14.2.1-fuggetlenites-gps-problemak-uj-hacktivalas/

  @hbalu: mivel a tört appok is ugyanazt igénylik a működéshez, mint a cydia, tehát hogy menjen a jailbreak, így ha semi-tethered módban vagy, akkor ahogy a cydia sem megy, úgy a tört appok sem.

  az új appok rárakásához meg nem kell újra jailbreakelni, hanem csak tethered módban kell indítani.

  VálaszVálasz
 6. iTrash írta:

  Szóval akkor @Jadeye: Miben különbözik a tethered és az untethered jailbreak? :D :D :D :D :D :D :D ;)

  VálaszVálasz
 7. 94marc01 írta:

  szerintem meg semi tetheredben a tört appok mennek, mivel ott csak az a gáz, hogy hogy rakod rá. ha már rajta van akkor simán app nak látszik nem cydia tweaknek

  VálaszVálasz
 8. Jadeye írta:

  @94marc01: hát, akkor hajrá, próbáld csak ki, és meglátod. szerinted hogyan működnek a tört appok? egy appstore-os, tört app sosem volt cydia tweak, én ilyet nem is állítottam.

  a rárakás csak egy dolog, de a futtatás meg a másik. mivel a tört appban nincs benne az az aláírás, ami egy legálisban benne van, így az iOS a szükséges kernel-patchek működése nélkül nem fogja lefuttatni az aláírás nélküli appot. tehát nem fog menni semi-tethered módban a tört app sem. de mondom, próbáld ki bátran, látni fogod az eredményt.

  VálaszVálasz
 9. Symy Gery írta:

  @iTrash: -_- olvassd el a cikket !!!

  VálaszVálasz
 10. H2CO3 írta:

  @94marc01: grat. Olvasgass egy kicsit: http://hackulo.us/wiki/IOS_Cracking

  VálaszVálasz
 11. dakota69 írta:

  Free app telepítés el sem kezdődik és 1004-es hibát dob az appstore meg hogy próbáljam később.
  Miért lehet ez?

  VálaszVálasz
 12. bibi írta:

  Hali!

  Ez a “semi tethered” mód, hogy működik? Hogyan kell JB-zni, hogy semi legyen? Csak a sima tethered sikerült. iphone 4 ios.:4.3.5

  Előre is köszi!

  VálaszVálasz
 13. H2CO3 írta:

  @bibi: akkor az csak tethered módon fog menni, azt hiszem.

  VálaszVálasz
 14. nyosz írta:

  Udv! Bocsi az off-ert! Ipod touch2g mc modell eseten ha ireb-el berakom pwnd dfu-ba azert h fel tudjam rakni a custum fw-t az itunes nem ismeri fel a touch-ot, illetve ha sima dfu-ban sem ismeri fel, a greenp. sem ismeri fel, viszont amikor meg redsnow-val probalkozok, elfogadja a dfu-t es tovabblep de a keresnel nem megy tovabb. Valaki valami otlet?

  VálaszVálasz
 15. nnz írta:

  Sziasztok!
  Abban kérném a segítségeteket, hogy 3GS telefonomon 4.01 rendszer van és szeretném frissíteni 4.3.3-ra és jb is szeretném.
  Mi a legegyszerűbb módja?

  VálaszVálasz
 16. szebi írta:

  @Jadeye:

  mert nem tudjuk milyen kártyás és nincs kártyánk.
  :(
  Köszi a választ!

  VálaszVálasz
 17. Jadeye írta:

  @nnz: és van SHSH-d a 4.3.3-hoz? mert anélkül sehogy.

  @szebi: akkor hacktiválás után a SAM, de ezt fentebb is leírtam már…

  VálaszVálasz
 18. nnz írta:

  @Jadeye:

  Az sajnos nincs, akkor várom az iOS megjelenését.
  Köszi a választ.

  VálaszVálasz
 19. iTrash írta:

  @Symy Gery: Te meg értsd a viccet :)

  VálaszVálasz
 20. tacs007 írta:

  haliho help kellene pwned dfu-ban van az iphone4-em,es nem tudom se restore vagy updatelni,3194hiba jon ki.se ki se bekapcsolna nemtom.se ituneslogo a telon.

  VálaszVálasz
 21. iglusaman írta:

  halii, csak annyi kérésem lenne hogy valak iárulja már el hogy hogy a bús … ba tudom 4.3.5 ről vissza állítani 4.3.3 ra a telefont ??? viszont sajna az SHSH-k és minden egyéb régi elmentett cucc elszált a géppel együtt.

  VálaszVálasz
 22. tacs007 írta:

  @iglusaman: Tiny umbrella es kovesd ezeket a lepeseket:http://iclarified.com/entry/index.php?enid=16512

  VálaszVálasz
 23. Belnir írta:

  @iglusaman: Ha a Cчdiaban is el van mentve az SHSH a telefonhoz, akkor letoltesz egy gyari 4.3.3-at es feltelepited. Olvasd el az SHSH-s cikket is.

  VálaszVálasz
 24. iglusaman írta:

  köszönöm hasznos volt mindkettő :D

  VálaszVálasz
 25. reddevils87 írta:

  sziasztok!

  az volna a kérdésem, hoyg jelenleg 4-1et használok 3GS-en, most szeretném felrakni az 5-öt. ugye jelenleg csak tethered jailbreak van, amit ha ideiglenesen megcsinálok nekem megfelelő. ha kijön az untethered áttudom állítani arra, vagy ez nem működik?!

  köszönöm a választ.

  VálaszVálasz
 26. Jadeye írta:

  @reddevils87: ezt majd csak akkor fogjuk megtudni, ha az megjelenik.

  VálaszVálasz
 27. Zsolteetheking írta:

  Remélem hamar jön az untethered, már nagyon várom :)

  VálaszVálasz
 28. klipsz írta:

  Segítség!!!!!!!!!!
  Telenoros vagyok 3.2 verzióról frissíteni szerettem volna 4.2 szoftverre és az oldalon található gyakori hibajelzés látható, valamilyen segélyhívószámot kér a telefon!?Mit tegyek? a 10mp es home gomb nyomva tartását már próbáltam, azt hittem életre kelt a telóm, próbáltam visszaállítani eredeti állapotba, de mindig ez a hibaüzenet jön elő a végén!!!!

  VálaszVálasz
 29. Jadeye írta:

  @klipsz: ha segélyhívószámot “kér” (nem kéri, csak hívhatod), akkor bizony aktiválni kell. de ez eddig sem volt másként. tedd bele a simkártyát, írd be a pin-t, és dugd rá iTunes-ra.

  egyébként mégis milyen készülék? mert iPhone-ra sosem volt 3.2, a 4.2 meg nem is jelent meg hivatalosan, csak a 4.2.1

  VálaszVálasz
 30. iBenito írta:

  @Jadeye: én már mindent végig olvastam de akkor se fogom fel.. untethered JB nem megy (iTouch 3G-m van) … a tethered jb nél meg ugye beindul a pod a jb után de se cydia ikon se semmi nyoma h jb-zve lenne.. akkor most hogyan? már komolyan felb@sz.. akkor jb-zzem rendesen hogy a fehér cydia ikon jöjjön elő, utána meg just boot now-ot nyomjak ??

  VálaszVálasz
 31. botskiller16 írta:

  üdvözlet, tegyük fel, hogy van egy iPhone 3GS 16GB, új bootroom-os készülékem, iOS 5 van rajta, és tethered redsnow jailbreak, tehát, ha a telefont nem kapcsolom ki, nem merül le, áll le, fagy le stb, akkor megmarad minden, igaz? és naponta töltöm mindig max akksira.

  VálaszVálasz
 32. dominik1997 írta:

  iPod Touch 4G-n Tethered Jailbreaknél működnek a mobil substrate kiegészítők?

  VálaszVálasz
 33. Laller írta:

  Üdv, Most vettem egy iPhone 4-et és előtte sose csináltam tethered jb-t az előző iPhone telefonjaimon. redsn0w-n belül próbálom just boot-tal újra indítani, de csak egy fehér képernyő jön fel és indul újra semi-tethered módban. 5.0.1 van rajta jb lefutott. Melyik lépést rontom el vagy mit csinálok rosszul? Már több fórumot végig olvastam, de nem jövök rá.

  VálaszVálasz
 34. Laller írta:

  Üdv, köszi ha valaki gondolkodott rajta, hogy mi lehetett a baj, de rájöttem. Apple gépem van és ki kellett kapcsolnom a login items-ben az iTunes-t, hogy a DFU módos indításkor ne karjon be a redsn0w-nak.

  VálaszVálasz
 35. Eddy írta:

  Üdv,
  Ezek szerint a 3gs-emet nem is tudnám 5.0.1 untethered jailbreakelni ??
  Köszi.

  VálaszVálasz
 36. Eddy írta:

  Időközben megtaláltam rá a választ bocsi a zavarásért :)

  VálaszVálasz
 37. konyormark írta:

  Sziasztok valaki aki kicsit jobban ert nalam az iphone k jailbreakolasahoz leyen kedves irjon ram! e-mail: konyor.mark@gmail.com
  Kerdesem az lenne h unthetrad jailbreakot hogy lehet iphone 4 6.0.1.-nel kivitelezni!? Elore is koszonom a valaszokat.

  VálaszVálasz
 38. Jadeye írta:

  @konyormark: iPhone 4-re jelenleg nincs untethered jailbreak iOS 6.0.1 esetén (de 6.0 vagy 6.1 esetén sem).

  VálaszVálasz
 39. konyormark írta:

  Hmm ez fura youtube n nagyon sok video van amin megcsinaljak ezert kerdeztem. Eddigi osszes iphonemat en jailbreakoltam es misig sikerult viszont miota ez a szamomra unszimpatikus IOS 6 megjelent nem megy :/ esetleg nem tudsz valami megoldast arra hogy regebbi szoftvert fellehetne tenni ? (Nem mentettem le shsh kat )

  VálaszVálasz
 40. Jadeye írta:

  @konyormark: youtube-on nem lehet untethered 6.0.1-es jailbreakről videó, mert az régi iBootos 3GS-en kívül másra nincs. SHSH nélkül korábbi szoftvert nem lehet visszatenni.

  itt érdemes még nézelődnöd: http://szifon.com/2011/11/19/gyakran-ismetelt-kerdesek/

  VálaszVálasz
 41. konyormark írta:

  Ertem ,koszonom szepen a valaszaidat :) es a gyors reakciot :)

  VálaszVálasz
 42. konyormark írta:

  Meg egy kerdes :) a semmi tetheed jail esetleg leetseges lenne erre a verziora?!? Ha igen tudnal aegiteni?!

  VálaszVálasz
 43. domesz írta:

  Sziasztok!

  Van egy 4.3.5-ös Iphone 4-em ami 4.10.1 BB így ezt mindenképpen meg szeretném tartani, el is készítettem az 5.1.1 fájlt ami megtartja, de ugye nem megy föl itunes-al. Van rá bármi lehetőség hogy feltegyem az 5.1.1-et SHSH mentés nélkül?

  köszönöm

  VálaszVálasz

Írd le a véleményed!

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!


Az oldal tartalmának írásos engedély nélküli, bárminemű utánközlése tilos.
©2007-2014, Szifon.com - Minden jog fenntartva!