fbpx Skip to content

Egy rendkívül elkeserítő hírt kell hogy közöljünk veletek. Magyar idő szerint ma hajnalban Steve Jobs azonnali hatállyal lemondott az Apple vezérigazgatói (CEO) posztjáról, mert nem érzi képesnek magát feladatai ellátására (ennek hátterében pedig csak a megromló egészsége állhat).

Az igazgatótanácsnak Tim Cook-ot nevezte meg utódjául, bár továbbra is a tanács vezetője marad. Ennek hosszútávú hatásai jelenleg kiszámíthatatlanok, de sokan évek óta aggódnak a Steve nélküli folytatás miatt.

Itt pedig a teljes levél:

To the Apple Board of Directors and the Apple Community:

Az Apple igazgatótanácsának és az Apple közösségnek:

I have always said if there ever came a day when I could no longer meet my duties and expectations as Apple’s CEO, I would be the first to let you know. Unfortunately, that day has come.

Mindig is mondtam, ha eljön valaha a nap, amikor már nem vagyok többé képes ellátni az Apple CEO-jaként a feladataimat az elvárásaimnak megfelelően, én leszek az első, aki tudtotokra adja. Sajnálatos módon elérkezett ez a nap.

I hereby resign as CEO of Apple. I would like to serve, if the Board sees fit, as Chairman of the Board, director and Apple employee.

Ezennel lemondok az Apple vezérigazgatói posztjáról. Amennyiben az igazgatótanács jónak látja, szeretnék a tanács elnökeként, vezetőként és az Apple munkatársaként tovább szolgálni.

As far as my successor goes, I strongly recommend that we execute our succession plan and name Tim Cook as CEO of Apple.

Az utódlásom kérdésében, Tim Cook-ot javaslom megnevezni az Apple következő CEO-jának.

I believe Apple’s brightest and most innovative days are ahead of it. And I look forward to watching and contributing to its success in a new role.

Hiszem, hogy az Apple legszebb és leginnovatívabb napjai még előttünk állnak. Ebben az új szerepben szeretnék segíteni ennek az elérésében.

I have made some of the best friends of my life at Apple, and I thank you all for the many years of being able to work alongside you.

Az Apple-nél leltem életem során néhány legjobb barátomra, és szeretném megköszönni hogy sok évig veletek dolgozhattam.

Steve

Frissítés 1:

Tim Cook-ot az igazgatótanács megválasztotta az Apple vezérigazgatójának (CEO). Ezelőtt az Apple mindennapi működésének irányításáért volt felelős operatív igazgatóként (COO) és Steve Jobs-ot helyettesítette betegszabadságai során. Tim Cook-ot a Wall Street Journal a gyártás hatékonyságának növeléséért és az eladási hálózat stratégiai megszervezéséért méltatja. 13 éve csatlakozott a vállalathoz, előtte dolgozott az IBM-nél és a Compaq elnökhelyetteseként is szolgált.

Annak ellenére, hogy Steve az Apple igazgatótanácsának elnökeként továbbra is az egyik legfontosabb pozíciót tölti be a vállalatnál és értesülések szerint továbbra is ki fogja venni a részét a stratégiai döntések meghozatalából, a ma hajnali bejelentés egy korszak végét jelzi. Steve Jobs-ot a Fortune Magazin az évtized CEO-jának válaszotta 2009-ben, köszönhetően annak hogy 1997-es visszatérése után a csőd széléről az IT szektor (és lassan a világ) legnagyobb vállalatává tette az általa 1976-ban Steve Wozniak-al és Ronald Wayne-el alapított céget, több iparágat forradalmasítva a poszt-pc korszak eszközeivel (iPod, iPhone, iPad).

A Dev-Team is írt néhány sort Steve-nek.

We loved the chase!  

Imádtuk a hajszát!

Good luck, Steve.

Sok sikert, Steve.

Signed,
Jailbreakers and tinkerers everywhere.

 

Frissítés 2:

Tim Cook levele az Apple  alkalmazottainak:

Team:

A csapatnak:

I am looking forward to the amazing opportunity of serving as CEO of the most innovative company in the world. Joining Apple was the best decision I’ve ever made and it’s been the privilege of a lifetime to work for Apple and Steve for over 13 years. I share Steve’s optimism for Apple’s bright future.

Alig várom azt a csodálatos lehetőséget, hogy a világ leginnovatívabb vállalatának a vezérigazgatójaként (CEO – Chief Executive Officer) dolgozzak. Az Apple-höz való csatlakozás életem legjobb döntése volt és megtisztelő volt az Apple-nek és Steve-nek 13 éven keresztül dolgozni. Osztom Steve optimizmusát az Apple fényes jövőjét illetően.

Steve has been an incredible leader and mentor to me, as well as to the entire executive team and our amazing employees. We are really looking forward to Steve’s ongoing guidance and inspiration as our Chairman.

Steve egy hihetetlenül jó vezető és mentor volt számomra, illetve az egész vezetőség és fantasztikus alkalmazottaink számára. Nagyon várjuk jövőbeli tanácsait és inspirációját az igazgatótanácsunk vezetőjeként.

I want you to be confident that Apple is not going to change. I cherish and celebrate Apple’s unique principles and values. Steve built a company and culture that is unlike any other in the world and we are going to stay true to that—it is in our DNA. We are going to continue to make the best products in the world that delight our customers and make our employees incredibly proud of what they do.

Szeretném ha biztosak lennétek benne, hogy az Apple nem fog megváltozni. Megőrzöm és méltatom az Apple egyedülálló elveit és értékeit. Steve felépített egy a világon egyedülálló vállalatot és kultúrát, amihez hűek fogunk maradni – ez DNS-ünk része. Folytatni fogjuk a világ legjobb termékeinek gyártását a vásárlóink ígényeinek kielégítésére és hogy az alkalmazottainkat hihetetlenül büszkévé tegyük munkájukra.

I love Apple and I am looking forward to diving into my new role. All of the incredible support from the Board, the executive team and many of you has been inspiring. I am confident our best years lie ahead of us and that together we will continue to make Apple the magical place that it is.

Szeretem az Apple-t, s várom hogy belemélyedjek új szerepkörömbe. Az igazgatótanács, a vezetőség és mások támogatása nagyon inspiráló volt. Biztos vagyok benne, hogy a legjobb éveink még előttünk vannak és közösen az Apple-t továbbra is csodálatos hellyé tesszük.

Tim

Olvasd el a hozzászólásokat is

26 Comments

  1. Szomorú, hogy át kell adnia a céget, elképesztő mit (és milyen módon) ért el egy élet alatt. Reméljük az Apple megmarad hasonlóan jó színvonalúnak, és remélem Jobs állapota is javul a kevesebb stressz/munka hatására.
    Köszönünk mindent Steve!

  2. Steve Jobs volt maga az Apple…:/

  3. itt valami komoly gáz lehet, talán nem véletlen, hogy az életrajzi könyve is hamarabb jelenik meg a vártnál, ez valóban nagyon rossz hír az “Apple Community”-nek

  4. Miért kell túldramatizálni? “Egy rendkívül elkeserítő hírt kell hogy közüljünk veletek.” Az az elkeserítő, hogy egy 66 éves beteg ember lemond a vezérigazgatói posztról? Mi ebben az elkeserítő, azon kívül, hogy beteg? Meddig akarnátok ott tartani? Amíg az irodájában meg nem hal? Mert nektek attól lenne jobb? Ez a rendkívül elkeserítő, nem a hír!

  5. @onderon: 56 éves, nem 66.

  6. @onderon: ad.1: ha már leszólsz valamit, azt máskor csak pontosan: ‘Steven Paul “Steve” Jobs (born February 24, 1955) is an American business …’ 😉

    ad.2: nem az a lényeg, hogy “meddig akarnátok ott tartani”, hanem hogy például milyen hatása lehet ennek a szimbolikus lépésnek rövid és hosszútávon a cég jövőjére. de nem ez az elkeserítő az egészben mégsem, hanem ismerve az eddigi hozzáállását az Apple-höz, valószínűleg nem csip-csup okból döntött így. és akik meg kedvelik, azok aggódnak az egészsége miatt.

    ad.3: az itt említett szöveget pedig megnézheted akár videón is: http://www.youtube.com/watch?v=UF8uR6Z6KLc

  7. Hihetetlen, hogy ez is bekövetkezett… Jobbulást neki, az “Apple Community” többi tagjának pedig kitartást…

  8. Innentől indul el a lejtőn az Apple 🙁

    Bár már elindult: amikor pereskedéssel tiltotta ki a Samsungot a piacról, az már a lejtő eleje volt.

  9. azért nem kell megijedni, hogy nélküle nem fognak tudni minőségi készülékeket gyártani, hiszen a legtöbb dolog, ami manapság az apple védjegyei, amit sokan jobs érdemének nyilvánítanak, az valójában jonathan ive munkája.
    persze jobs nélkül ez nem ment volna, és én is sajnálom az esetet..

  10. @Mateo87: persze ive munkáira is jobs bólintott rá, vagy vetette el.

  11. @onderon: Hidd el, nincs túldramatizálva. Csak hogy egyet mondjak: a lemondás hatására estek a cég részvényei vagy 6%-ot. Azért ez elég durva. És ez csak a kezdet…

  12. szomorú:'( várunk vissza:\

  13. Pihend ki magad Steve, várunk vissza!

  14. Akkor ezzel lassan eljöhet az olyan forradalmi újítások kora, mint visszajelzés az sms kézbesítéséről, vagy kurzorgomb a softbillentyűzeten?? :O

  15. Én a helyében már 10 éve a kis magánszigetemen élnék…

  16. A hír elég szomorú, de remélhetőleg azért ezentúl is sok múlik majd a szaván…

    Egy kis off: a Photoalbums+ letölthető valamelyik repóból ingyenesen?

  17. @Jadeye: oké, elszámoltam, 55, nem ez volt a lényege a mondandómnak szerintem. milyen hatása lesz, majd kiderül. de ettől nekünk egyszerű végfelhasználóknak miért kellene elkeserednünk? az élet megy tovább. @ajonas74: wall street journal írta hogy az 5% esés kereskedésen kívül kevésnek számít. úgy tűnik be van már árazva steve jobs lemondása. majd kiderül minden. úgy csináltok, mintha részvényesek lennétek!

  18. onderon, fura ez a hiszti. Ez az oldal Apple termékekről szól. Ha valaminek, hát egy ilyen cikknek itt a helye.

    Az meg, hogy együtt érzünk Jobs-al szerintem emberi reakció. Az ilyen “na, hát öreg, meghal, mi siránkoztok” szövegektől mindig égnek áll a hajam…

  19. CEO CEO mindenhol ezt emlegetik de mit jelent ez mi az hogy ceo?

  20. Koszi Jadeye igen valojaban a jelentesere voltam kivancsi es ezt atfutottam.

  21. Nem értem mit kell ezen siránkozni, mindenki meghal előbb utóbb és sokan tartoznak az előbb-be is… Most az, hogy sztív is pont beleesik, és akkor mivan?
    Együtt lehet érezni minden másodpercben 5 másik emberrel is, aki éppen meghal a világon, vagy másik sokmillióval, aki meg éppen betegeskedik 😀

    Lehetne egy ilyen facebook csoport is, ahová mindenki beírja, hogy éppen melyik ismerőse öreg és beteg már, aztán érezhetnéd minden nap rosszul magad. Királyság lenne.

  22. VIP: Emberi lényként ugyanolyan földi halandó, mint bármelyikünk, azonban vezetőként és stratégaként világhírű ikon az iparágban, és azon kívül is, aki most csökkenti aktivitását, ezért indokolt a sajnálkozás szélesebb körben.

  23. @jarodfree: nem én hisztizem, hanem a fanatikusok, mert lemondott egy beteg (idős?) ember. az meg a másik fele, hogy a részvényárak már magasabban állnak, mint steve jobs lemondása előtt.

    idézném ajonas74et: “@onderon: Hidd el, nincs túldramatizálva. Csak hogy egyet mondjak: a lemondás hatására estek a cég részvényei vagy 6%-ot. Azért ez elég durva. És ez csak a kezdet…”

    ez a hiszti. lemondás előtt $377, most $382 egy részvény.


Add a Comment