fbpx Skip to content

Az óraátállítás miatt az iOS 4.x-re frissített készülékek esetén az ismétlődő ébresztések jelenleg rosszul működnek. Jelenleg ez az európaiak számára, így számunkra is azt jelenti, hogy a 7 órára beállított ébresztés csak 8 órakor riaszt.

Az Apple egy jó ideje tud erről, ugyanis már szeptember 27-én jelent meg ezzel kapcsolatban cikk. Ugyanakkor nagymértékű hibajelentéseket is kellett kapniuk október 3-ával kezdődően, hiszen Ausztráliában ekkor volt óraátállítás. Az ausztrálok pedig azonnal a saját bőrükön tapasztalták a problémát. Náluk egyébként épp fordítva van a dolog, hiszen a másik féltekén most a nyári időszámítás indult, így náluk egy órával korábban ébresztenek az iOS 4.x-es készülékek.

Elméletileg ezt a hibát a 4.2 javítani fogja, de korábban szóba került, hogy az Apple kiad egy 4.1.1-et. Erre azonban a jelek szerint eddig nem került sor.

A hiba az ismétlődő riasztások közül is csak azokat érinti, amelyek nem minden nap ismétlődnek. Tehát amikor csak a hétköznapokra van beállítva ébresztés. Az egyszeri ébresztéseket, vagy a minden nap ismétlődőket nem érinti ez a hiba.

A korábbi hírekkel ellentétben az sem oldja meg a problémát, ha töröljük, majd újra létrehozzuk az adott ébresztést!

Ameddig az Apple ezt nem javítja, addig a következő lehetőségeink vannak magunknak megoldani a gondot:

  • állítsuk egy órával korábbra az ismétlődő ébresztést, mint azt valójában szeretnénk: tehát ha 6-kor kelünk, akkor állítsuk 5-re;
  • az ismétlődő ébresztést a naptárfunkcióban vegyük fel, és ne az óra alkalmazásban;
  • ismétlődő ébresztés helyett minden nap újra visszakapcsoljuk az egyszeri ébresztést.

Esetleg húzzunk fel egy jó öreg vekkert. 😉

Érdekesség – a nyári időszámításról

Elsőként az USA-ban, 1916-ban, energiatakarékossági okok miatt vezették be az alternatív időszámítást, és ezt Magyarország is átvette, de voltak évek, amikor szünetelt. 1954-57-ben még a munkanapok esti csúcsterhelésekor jelentkező kapacitási nehézségek enyhítésének reményében alkalmazták. 1958 és 1979 között a nyári időszámítás használata szünetelt, 1980-ban újra bevezették villamosenergia-megtakarítási céllal.

Néhány ország, köztük Ausztrália, Nagy-Britannia, Németország és az Egyesült Államok az I. világháború alatt bevezették a nyári időszámítást, hogy üzemanyagot spóroljanak meg, mert így kevesebb közvilágításra volt szükség.

A II. világháború alatt az órákat néhány ország folyamatosan 1 órával előre állította (például az USA-ban 1942. február 9-től 1945. szeptember 30-ig). Nagy-Britannia „dupla nyári időszámítás”-t használt, nyáron 2 órával előre állítva az órákat, télen pedig 1 órával. (Forrás: wikipedia)

Olvasd el a hozzászólásokat is

40 Comments

  1. Nekem semmi gondom az ebresztessel. Az idot manualisra kell allitani es akkor semmi gond

  2. Velem a következő történt tegnap:
    Reggel felkeltem és konstatáltam, hogy a telefon – ahogy illik – szépen átállt téli időszámításra. Este kicsit chateltem skype-on, egyszer csak látom, baromira elszaladt az idő, már fél 11… de a beszélgetés alapján ez egyáltalán nem volt reális. Visszapörgettem a logba és észrevettem, hogy 21:17-es timestamp után 22:18 következik. Vagy elraboltak az ufók, vagy szopat a telefon. Keresgéltem egy darabig, hol lehet a hiba, de nem találtam semmi ilyesmit, viszont az óra app-ban a világóra részben Budapestnél a helyes (egy órával korábbi) időpont volt továbbra is. Végül hagytam a fenébe és aludtam. Reggel nézem, még mindig rossz az óra, telefon kikapcs-bekapcs, és még mindig nem változik. Kicsit nyomkodtam még a telefont, amikor egyszer csak észrevettem, hogy visszaállt a valós időre.
    Elég mókás volt, de ezek szerint nem vagyok egyedül a dologgal… (ébresztés nem volt)

  3. 4.0.2-ön ismétlődő ebresztesem van, csak a hetkoznapokra! iPhone 4 automatan átállította magát a megfelelő időre. Mindig 7:30-kor riaszt a telo, erre meg ma reggel felebresztett téli normális időpontban 7:30kor! Hol itt a probléma? Lehet az én szifonom nem jó, mert normálisan működik?

  4. Tudtommal az idő/dátumot egy szerverről kéri le az összes iDevice, ezért volt vmi galiba a dátummal is szilveszterkor asszem.

  5. Nekem átállt magától a teló, az ébresztőnél meg változatlan a helyzet, továbbra is 5 órára van állítva. Na majd 1 hét múlva kiderül, működik e normálisan. Majd 2 ébresztőt állítok be, biztos, ami biztos.. De elég szánalmas hiba 1 ekkora cégtől :/

  6. nyári időszámítás: több mint 2 éve kimutatták egy nagy kamu már az egész a klímák és a szgépes rendszerek áram-terhelése miatt…

  7. Helló !
    Az összes 4-es iphonra jellemző a közeledés érzékelő probléma ?
    Ezt megoldja egy új szoftver vagy vissza kell vinni a T-be ?

  8. @szutsg: Igen, az összes i4-re jellemző. Szvsz nem is nagyon lehet szoftveresen javítani, azért nem tették meg eddig, holott többször ígérték már. Azt is mondják, hogy a kivitel az oka, a festék jobban fedi az érzékelőt, mint a régiek esetében. Állítólag ezért nincs még fehér sem.

  9. @draft: Nem kamu, csak kevesebb megtakarítást jelent, mint korábban. A napi életciklusunkhoz jobban igazodik a nyári időszámítás, rövidebb ideig használjuk a világítást például.

  10. Ma reggel nálam is jelentkezett a hiba! iPhone 4 IOS4.1-el!
    Hétköznapokra 6:15-re van beállítva az ébresztő, erre 7:15kor jelzett….
    Szerencse, hogy ma nem kellett menni dolgozni, különben anyáztam volna rendesen!

    Úgyhogy most beállítottam 5:15-re, hogy reggel időbe keltsen!

  11. na majd felkelt 5.15 kor:-)

  12. jobban jársz ha a csörgőórát beleteszed egy tányérba:D

  13. Off:
    Van olyan program vagy hack iphone 3gs-re, amivel bluetoothon más telefonnal(nem csak iphoneal)is tudnék szinkronizálni?

  14. Én nem értem! Most próbáltam! 19:44re beállítottam az ebresztot hétfőtől péntekig és láss csodát elkezdett zenélni 19:44kor nem előtte nem utána! (az idozonam GMT)

  15. én irtam egy mailt ezzel kapcsolatban:)

  16. Hali, én lepróbáltam : iPhone 3G – 4.1 fw -vel: nekem előállt a hiba.
    Még jó hogy olvastam a cikket, mert holnap gáz lett volna.

  17. Admin: a kirakott óra ikon nem “RETINA”. ha-ha 😀

  18. Rohadjon meg…ezért majdnem elkéstem a melóhelyről xDDDD

  19. Nálam is megvan a hiba, iPhone 4.1 nem JB-elt (bár természetesen nem attól függ)

    http://d.pr/ZPXI

  20. * iPhone 4 4.1

  21. Csak kipróbáltam én is. 3g 4.1, itt is fenn áll a jelenség. Kipróbáltam Hétfőtől Szombatig, úgy se ébresztett. Egész héten már igen.. Gázos :/

  22. Én tegnap beállítottam 9-re ébresztőt és ma reggel 9 kor ébresztett is semmi gond nem volt vel 🙂

  23. @KendiPeti: olyan nehéz felfogni, hogy csak az ismétlődő ébresztéseknél van a hiba???

  24. Hetfotol pentekig az ismetlodo? Mert most beallitom hogy egy perc mulva ebresszen hetfotol pentekig es fog egy perc mulva ebreszteni! Ajanlom neki! Ez lesz a 2. tesztem!

  25. Lass csodat mukodik szifon 4 4.0.2-n!
    Reggel teszttel kezdek:-)

  26. iPhone 4-nél 4.1-es szoftverrel a távolságérzékelő telefonálás közben nálatok sem az igazi? Be-bekapcsolja a képernyőt… 🙁

  27. OFF

    Az Apple kiadta a 4.2 Gold Master relase-t! Szerintem 1 heten belül kint lesz a végleges, vagyis amit iTuneson keresztül lehet majd frissíteni.
    Már várom, hogy rábökhessek az “update” gombra! 🙂

    ON

  28. @Abel: Mint már írtuk feljebb, ez típushiba, minden iPhone 4-en jelentkezik. Vagy javítják szoftveresen vagy nem. Szvsz nem.

  29. iPhone 3GS 4.0.1, nincs hiba! Ismétlődés Kedd, Péntek. A date and time automatára van téve!

  30. automata frissites reggel 7 es jo idoben ebreszt

  31. Reggelt, rosszul ébresztet ,de volt b terv szerencsére :d

  32. Aki használ iphone-on freemail-os levelezést, tudna nekem segíteni? Folyamatossan azt írja ki, hogy nem tud kapcsolódni a kiszolgálóhoz. Felh.név, jelszó, pop3 rendben, de mégse tudja lekérni a leveleket. Ötlet?

  33. Sziasztok!
    Nekem tökéletesen működik az ébresztő.
    iPhone 3GS iOS 4.1 JB

  34. Tokeletesen mukodik az ebreszto! Álmos vagyok 🙁

  35. Én MEGSZÍVTAM! Egy órát késtem. 🙁

    3G; 4.1

  36. de az ismétlésel nem jó a dolog !!

  37. @BoRRoNeo: Köszi a választ! Én azért csendben bízom benne, hogy javítják. Elég kellemetlen 🙁

  38. Én nem olvastalak titeket hétvégén és jól meg is szívtam ma reggel.. 1 órával később persze elkezdett zenélni, de én csak fél órával később keltem! Tanulság: szifon.com-ot kell minden nap olvasni lefekvés előtt 🙂

  39. Sziasztok!

    Olyan jellegű problémám lenne, hogy hiába állítom be pontosan a naptári emlékeztetőt teszem azt reggel 7re, és tart egy óráig a program, és emlékeztető 5 perccel előtte, ez így mind beállítva, és fogja magát, és este 21 órakor csippanik a telefonom és kiírja a beállított időt, és mögé zárójelben egy másik időt PST rövidítéssel. Ha jól emlékszem.
    Már több iphone-os ismerősöm is megkérdeztem, és ők is csak passogtak..

    Előre is köszönöm!!

  40. @Dodici12: Nem tudom hogy számít-e, egy iphone 4 ről van szó.


Add a Comment