fbpx Skip to content

Az iOS 4.1-ben érkező javításokról és újdonságokról már írtunk egy összefoglalót korábban, most az iPad-esek számára foglalnánk össze, milyen fontosabb újdonságokat fog hozni a novemberre ígért 4.2-es frissítés, hiszen ez elég nagy ugrás lesz a 3.2.x-ről.

Anno a 4.0 bejelentésekor Steve őszre ígérte a 4.0 megjelenését az iPad-re. Ezzel végtére is nem lódított, november még ősz, ugyanakkor már nem is 4.0-t, hanem 4.2-t fogunk kapni. Ebben javítva lesz már a legtöbb “gyermekbetegség”, ami a 4.0-val érkezett, és kapunk pár új funkciót is. Lássuk, mik a legfontosabb újítások a 3.2.x-es verzióhoz képest.

***


Multitasking

Talán az egyik legjobban várt funkció az iPad-re a multitasking, aminek segítségével végre a háttérben is futhatnak az AppStore-ból letöltött alkalmazások, anélkül, hogy az akkumulátort jelentősen merítenék, vagy belassulna tőlük a készülék, illetve lehetővé teszi az alkalmazások közötti gyors váltást is. Ez az iPad-en egy elég hasznos funkció lesz sokak számára.


Mappák

A Mappák használatára nagy igény mutatkozott már a 4.0 megjelenése előtt is, és jailbreak esetén volt is rá módszer Cydia-ban. Az Apple pedig figyelemmel kíséri ezeket, és a sokak által használt fejlesztéseket szokása megvalósítani. Szerencsére így járt a Folders is, és így lehetnek majd mappáink az iPad-en is.


Nyomtatás

Az iPad egyik nagy hiányossága volt, hogy bár készültek rá irodai alkalmazások, nyomtatni alapesetben nem lehetett belőlük. Ezt a hiányosságot fogja betölteni a Nyomtatási Központ applet, amivel Wi-Fi kapcsolaton fogunk tudni nyomtatni. Ez történhet majd akár a Wi-Fi-t támogató nyomtatókra közvetlenül, vagy egy számítógépen keresztül, de pontos működéséről még nincs információ.


AirPlay

Ennek segítségével az iPad-ről vezeték nélkül stream-elhetünk zenét, videókat vagy akár képeket is a támogatott eszközökre. Ezek lehetnek vezetéknélküli AirPlay hangszórók, lehet az új Apple TV, vagy egy AirPort Express-re kötött eszköz. Hogy milyen más, nem Apple termékekkel fog ez működni, azt a megjelenéskor fogjuk tudni majd biztosan.


Game Center – Játékközpont

Ezt az Apple eredetileg a 4.0-ba harangozta be. A fejlesztőknek szánt, 4.0 Golden Master változatban bent is volt, de a hivatalosan megjelent változatból különböző okokból végül kimaradt. A 4.1 végre elhozza az iPhone és iPod Touch tulajdonosok számára, majd a 4.2-vel már elérhető lesz az iPad-re is. A Játékközpont segítségével lehetőségünk lesz egymást kihívni az ezt támogató játékokban, és figyelemmel követhetjük a barátaink aktuális helyezéseit is a világszintű Leaderboard-on. Aki használt már OpenFeint-et, vagy akár Xbox Live-ot, vagy más, hasonlót, az tudja, hogy nagyjából mikre számíthat. 🙂


Továbbfejlesztett Mail

Végre elérhető lesz iPad-re is a thread-view, tehát a “beszélgetésenként” rendezett nézet, valamint az unified inbox, amikor az összes beállított fiókunk beérkezett levele egy mappa alatt foglal helyet, és nem kell külön-külön belépkedni az egyes fiókokba. Emellett lehetővé válik az e-mailben érkezett csatolmányok közvetlen megnyitása 3rd-party, tehát az AppStore-ból letöltött alkalmazásokkal.


Safari keresés

Lehetőségünk lesz szavakra vagy akár mondatokra is keresni a Safariban a megnyitott weboldalakon, amiket a keresés ki is fog emelni a számunkra. Ez is egy régóta várt funkció, hiszen minden böngésző alapértelmezetten tudja, legtöbbször elég CMD+F vagy CTRL+F billentyűkombinációt lenyomni hozzá, majd beírni a keresett kifejezést, amit szintén kiemel így az adott böngésző.


Bővített céges támogatás

Ez leginkább azok számára lesz hasznos, akik céges környezetben használják az iPad-et. Számukra ez magasabb biztonsági opciókat hoz, új eszközmenedzselési lehetőségekkel és javított integrációs lehetőségekkel az enterprise környezetben dolgozók számára.


Kisegítő lehetőségek

Lesz hangvezérlés (VoiceOver), valamint lehetőség lesz a VoiceOver irányítására vezetéknélküli billentyűzettel, emellett 25 nyelven elérhető lesz braille-kijelzők használata is bluetooth-on.


Billentyűzet- és szótárfejlesztések

30 új billentyűzet és szótár. Természetesen a 4.0 magával hozta a magyar felhasználói felületet, így értelemszerűen ez is elérhető lesz. De vajon lesz mostmár őŐűŰ is a magyar billentyűzeten alapból, vagy ehhez továbbra is szükség lesz jailbreak-re? 😉

***

A megjelenésről változatlanul nincs pontos információ. November lesz, de hogy pontosan mikor, azt jelenleg még nem lehet tudni. Természetesen amint lesz elérhető beta, tesztelni fogjuk.

Olvasd el a hozzászólásokat is

17 Comments

  1. kivá’csi leszek ebből mennyi lesz a tényleges OS-ben, ez egyenlőre találgatás…

  2. Van olyan program, hogy iphone-ról tudjak küldeni bluetoothon pl. egy zenét nokiára, vagy egyéb más telefonokra?(nem csak iphonera)

  3. @draft: Miért is lenne találgatás? Ezek azok a funkciók, amik benne vannak az iPhone-os verzióban is, és ezeket szedték most össze.

  4. @draft: ez konkértan az Apple oldalán van kint. nekik elhiszed azért? 🙂

  5. nem tudok valami jó konvertálot ipadhez???

  6. Várom már kicsit unom iPademen a 3.2-t 🙂

  7. @Najim: Aiseesoft iPad Converter Suite

  8. @Jadeye: nekik aztán főleg nem…jah bocsi nem volt elég bit, egy funkció kimarad… kb. ennyibe telik változtatni nekik bármin…

  9. @draft Te aztán egy jónagy n00b vagy kedves barátom 😀 egy ilyen típusú információcsokrot akkor publikálnak, mikor már biztosak benne, hogy ez lesz és működni fog. -.-

  10. @draft: Ezt megkaptad 🙂

  11. @draft: köszi szépen remélem jo progi

  12. @YoLevi: Gratulálok, megint egy IQ bomba a fórumon…

  13. @Najim: én szinte minden nap használom…

  14. @draft: nem találtam meg a neten a crakelt verziot macre. tudnál segiteni?

  15. Én mac-re submerge-t használok. Ha avi-d van plusz srt, akkor ráteszi a filmre a feliratot is. (jól konfigurálható a helye, mérete is) Kimenetként van apple tv, ipad, iphone is. Ha szinkronizált a film akkor egy üres srt-fájl-t kell beadni neki, és kész.

  16. A cikkből úgy jön le, mintha csak iPadre jönne a 4.2…

  17. @talamasca: talán mert ez a cikk most csak az iPad-ről szól? 🙂 olyan funkciók is újdonságként szerepelnek benne, amik 4.0 óta már elérhetőek, ugyanakkor a 3.2(.x) alatt nem voltak elérhetőek. a jelenleg is 4.x-en lévő készülékekre túl sok új funkciót nem fog hozni, leginkább csak az airplay és a nyomtatás lesz, ami említést érdemel, mert nagyobb újdonság.


Add a Comment